Οσοι υποστηρίζουν το κούρεμα των καταθετών της Κύπρου έχουν μερικά πολύ καλά επιχειρήματα. Ομως υπάρχει κι ένα πολύ καλό αντεπιχείρημα: μετά την απόφαση αυτή είναι προφανές ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν στην ευρωζώνη. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για τις αγορές. Ακόμη και traders με πείρα δεν μπορούν να πειστούν ότι αυτή θα είναι μια και μοναδική περίπτωση. Φανταστείτε πόσω μάλλον οι μικροκαταθέτες στη Νότια Ευρώπη.
Δυστυχώς, η απόφαση κατόρθωσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Επιπλέον, αυτός ο διαμοιρασμός του κόστους είναι μακροπρόθεσμα και άδικος και αναποτελεσματικός. Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από σωτηρίες τραπεζών. Η απόφαση πλήττει τους μικροκαταθέτες που δεν είναι υπεύθυνοι για τη φούσκα και όχι τους μετόχους ή τους ομολογιούχους που ανέλαβαν τον κίνδυνο.
Μια πιο καλή λύση θα ήταν να μην πληρώσουν φόρο οι μικροκαταθέτες και να αναλάβουν το κόστος οι ανασφάλιστοι καταθέτες, ειδικά οι μεγάλοι. Αυτό θα πλήξει τον ρόλο της Κύπρου ως οικονομικού κέντρου, αλλά αυτή είναι επίσης η αιτία που η Μεγαλόνησος αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα.

* Ο Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.