H Καμάλα Χάρις, η νέα γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, στις αρχές του μήνα επισκέφθηκε τη φυλακή Τσαουσίλα, που θεωρείται το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα για γυναίκες στον κόσμο. Η Χάρις που είναι η δεύτερη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται στη Γερουσία, μίλησε με τις κρατούμενες και επαίνεσε την αισιοδοξία τους για να φτιάξουν μια νέα ζωή μετά τη φυλακή. Αργότερα, σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον έδειξε μια μεγάλη αμερικανική σημαία που κρεμόταν έξω από το παράθυρο –μια σημαία όπως αυτές που κατασκευάζουν οι κρατούμενες στην Τσαουσίλα. «Δεν είναι αυτό ένα κομμάτι της Αμερικής; Εδώ όπου πιστεύουμε σε μια δεύτερη ευκαιρία;» ρώτησε.

Εξι μήνες προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να ακυρώσουν το Obamacare και να καταργήσουν την υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια Αμερικανούς. Οι Δημοκρατικοί αναζητούν εναγωνίως έναν υποψήφιο για να τους οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους Δημοκρατικούς και οι διαφωνίες πολλές. Το κόμμα χρειάζεται να διατηρήσει μια κεντρώα γραμμή ή να πραγματοποιήσει σαφή στροφή προς τα αριστερά, να ασπασθεί τις προτάσεις του Μπέρνι Σάντερς για αύξηση του κατώτατου μισθού, υγεία για όλους και κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια;

Τα φώτα στρέφονται όλο και περισότερο στη Χάρις. Σε μια Αμερική που πλέον οι ρατσιστές δεν κρύβονται και η Κου Κλουξ Κλαν πρόσφατα πραγματοποίησε ανοιχτή συγκέντρωση στο κολέγιο μιας πόλης, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι διχασμένο. Η λύση βρίσκεται στη διατήρηση μιας κεντρώας στάσης ή μιας σημαντικής στροφής προς τα αριστερά, προς τα εκεί που ήδη βρίσκεται ο Μπέρνι Σάντερς;

Ολο και πιο συχνά το όνομα της 52χρονης Καμάλα, κόρης μιας ινδής γιατρού και ενός καθηγητή Οικονομικών στο Στάνφορντ με καταγωγή από την Τζαμάικα –ακούγεται ως βασικής διεκδικήτριας του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Ιδιαίτερα μετά τις σκληρές ερωτήσεις που υπέβαλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία. Ηδη η λίστα των πιθανών υποψηφίων για το 2020 είναι μακρά και πολλοί εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η Χάρις, δηλώνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους και οι επόμενες εκλογές είναι πολύ μακριά. Ο 75χρονος Σάντερς συνεχίζει να έχει ενθουσιώδεις οπαδούς όπως και η προοδευτική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασσαχουσέτης.

Βέβαια, η Χάρις είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αποτελεί όμως μια ενδιαφέρουσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δημοκρατικοί. Η επιτυχία της εμπνέει νεαρές έγχρωμες γυναίκες, οι απόψεις της είναι κεντρώες, μιλάει συχνά για την –ιδιαίτερα δραστήρια στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων –οικογένειά της και για το πώς αντέδρασαν όταν αποφάσισε να γίνει εισαγγελέας.

Οι άλλοι

Τζον Ντιλέινι

Ανακοίνωσε πρώτος υποψηφιότητα

Η μάχη για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει ήδη. Πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2020 είναι ο Τζον Ντιλέινι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Μέριλαντ. «Είμαι υποψήφιος για πρόεδρος» έγραψε στο twitter και την επόμενη ημέρα δημοσίευσε στην «Washington Post» ένα άρθρο, στο οποίο ανέφερε πως το κοινωνικό του πρόγραμμα είναι φιλελεύθερο ενώ έχει ισχυρές απόψεις υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Συμπλήρωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στη Βουλή προκειμένου να στρέψει την προσοχή του στη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ντιλέινι μεγάλωσε σε μια μέση οικογένεια, απέκτησε όμως εκατομμύρια όταν ίδρυσε εταιρείες παροχής υγειονομικής φροντίδας και οικονομικών υπηρεσιών, που εισήχθησαν σχετικά γρήγορα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ντεβάλ Πάτρικ

Ο εκλεκτόςτου Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει τον δικό του εκλεκτό για την προεδρία. Τον τελευταίο καιρό πιέζει έντονα τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντεβάλ Πάτρικ να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο. Μάλιστα ο στενός σύμβουλος του Ομπάμα Ντέιβιντ Αξελροντ συναντιέται συχνά με τον 61χρονο Πάτρικ, προκειμένου να πειστεί. Γύρω του έχουν συγκεντρωθεί βασικοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο Πάτρικ τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις. «Προσπαθώ να σκεφθώ πώς θα βοηθήσω καλύτερα. Με νοιάζει η χώρα μου και είμαι πάνω απ’ όλα πατριώτης» δήλωσε πρόσφατα. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνω σχέδια για το 2020». Ομως δεν κρύβει την αντίθεσή του με την πολιτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Προς το παρόν παραμένει στην επενδυτική εταιρεία που δημιούργησε με στόχο τη στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.