Στην εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης (ή ασυδοσίας), του facebook και του online dating, ποιος χρειάζεται το πορνό; Απ’ ό,τι φαίνεται, πάρα πολλοί. Η βιομηχανία των ερωτικών ταινιών –η αξία της οποίας αποτιμάται στα 97 δισ. δολάρια διεθνώς –ανθεί. Οχι πια στα σινεμά που προβάλλουν «δύο έργα σεξ», ούτε στα βιντεοκλάμπ, αλλά στο Ιντερνετ. Οι Βρετανοί –μετά τους Αμερικανούς –είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι καταναλωτές πορνό στον κόσμο. Μάλιστα, ξεκινούν το «σπορ» από νωρίς: σχεδόν το 50% των ατόμων ηλικίας 11-16 παραδέχεται ότι μπαίνει σε πορνοσάιτ. Κι αυτό είναι κάτι που, κατά την κυβέρνηση της Τερίζα Μέι, πρέπει να σταματήσει.

Πολύ σύντομα οι κάτοικοι της Βρετανίας θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών κάθε φορά που θέλουν να μπουν σε ιστότοπους πορνογραφίας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο περί ψηφιακής οικονομίας, από τον προσεχή Απρίλιο όλα τα πορνογραφικά σάιτ –ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται η έδρα τους –θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν λογισμικό επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών τους. Αν δεν το κάνουν, θα τους επιβάλλονται πρόστιμα ύψους έως 250.000 στερλίνες και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα διατάσσεται η διακοπή λειτουργίας τους εντός της επικράτειας.

Ενας από τους τρόπους εφαρμογής του ηλικιακού ελέγχου ενδέχεται να είναι η καταχώριση των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας του χρήστη (στη Βρετανία οι κάτοχοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών), όπως γίνεται ήδη στους ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών. Δημοσιεύματα εφημερίδων ανέφεραν ότι η επαλήθευση της ηλικίας ίσως γίνεται και μέσω εκλογικών καταλόγων!

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ματ Χάνκοκ υπερηφανεύτηκε ότι «η Βρετανία θα εφαρμόσει τα πιο αποτελεσματικά μέτρα στον κόσμο για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο». Η εξαγγελία έτυχε θερμής υποδοχής από τις οργανώσεις για την προστασία των παιδιών. «Η προστασία των ανηλίκων από την έκθεση σε περιεχόμενο για ενηλίκους είναι απαραίτητη. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τα δωρεάν εργαλεία γονικού ελέγχου, είναι καθοριστικής σημασίας» είπε στα «ΝΕΑ» ο Ουίλ Γκάρντνερ, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Childnet.

Τα γκρίζα σημεία της απαγόρευσης

Ωστόσο, δύο ειδικοί που συμβούλευσαν την κυβέρνηση για το θέμα εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις. «Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου είναι μη ρεαλιστική. Επιπλέον, θεωρώ ότι δεν αποτελεί λύση για να σταματήσουν οι ανήλικοι να βλέπουν πορνό» τόνισε η δρ Βικτόρια Νας, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντάκτρια της έκθεσης στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.

«Είναι μία από τις χειρότερες προτάσεις για την ψηφιακή στρατηγική που έχω δει. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σάιτ με πορνογραφικό υλικό τα οποία δεν πρόκειται να εντοπιστούν. Επίσης, εγείρονται ζητήματα ιδιωτικότητας: ουσιαστικά ζητούν από τους ανθρώπους να ανακοινώσουν στις εταιρείες πιστωτικών καρτών ότι βλέπουν πορνό» ανέφερε ο δρ Τζος Ράιτ, συνεργάτης του ίδιου Ινστιτούτου. Αλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο σάιτ που δεν είναι πορνογραφικά, αλλά περιέχουν γυμνές φωτογραφίες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας. «Η επαλήθευση ηλικίας θα επιτρέψει στα πορνοσάιτ να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων με τις πορνογραφικές συνήθειες των Βρετανών οι οποίες θα μπορούσαν να υποκλαπούν από χάκερ. Η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει νομικά ότι οι πάροχοι υποχρεούνται να προστατεύουν το απόρρητο των χρηστών» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Τζιμ Κίλοκ, διευθυντής της οργάνωσης Open Rights Group.

«Εάν κυβερνοεγκληματίες αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών καρτών, εκτός από το προφανές οικονομικό τους όφελος θα μπορούσαν να εκβιάσουν τους κατόχους ζητώντας επιπλέον χρήματα για να μην αποκαλύψουν ότι μπαίνουν σε τέτοια σάιτ» είπε στα «ΝΕΑ» ο Κρίστιαν Μπικ, επικεφαλής μηχανικός της McAfee. Μαζί του συμφωνεί ο Σαμ Ντιμιτρίου από το Ινστιτούτο Ανταμ Σμιθ: «Το μέτρο θα επιτρέψει την εξάπλωση των κρουσμάτων απάτης με πιστωτικές κάρτες, καθώς τα θύματα θα ντρέπονται να παραδεχθούν ότι βλέπουν πορνό και δύσκολα θα κατήγγελλαν παράνομες χρεώσεις από τέτοια σάιτ».

Αρνητικοί είναι, ασφαλώς, και οι ανήλικοι που βλέπουν online πορνό: «Πολλοί δεν έχουν πιστωτική κάρτα, αλλά χρεωστική, όπως εγώ. Πώς θα μπαίνουν στα σάιτ; Επίσης, θεωρώ ηλίθιο το ηλικιακό όριο: στα 16 μπορείς να κάνεις σεξ, αλλά πρέπει να περιμένεις μέχρι τα 18 για να δεις πορνό;» μου λέει ο16χρονος Τζέιμς Ν. από το Λονδίνο. Οταν τον ρωτάω πώς θα αντιμετωπίσει την απαγόρευση, δεν το σκέφτεται πολύ: «Θα αποθηκεύσω όσο περισσότερα βίντεο πορνό μπορώ μέχρι τον Απρίλιο!». Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά στη Βρετανία επισκέπτονται κάθε μήνα σάιτ πορνογραφίας, κάτι που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντίληψη που θα διαμορφώσουν για τις ερωτικές σχέσεις.