ΗΠΑ: Απαγορεύουν μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές στις καμπίνες αεροσκαφών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 05:20 |
ΗΠΑ: Απαγορεύουν μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές στις καμπίνες αεροσκαφών
Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ανακοινωθεί το νωρίτερο από σήμερα Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security).

Οι αμερικανικές αρχές προγραμματίζουν την απαγόρευση μεταφοράς μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών από επιβάτες σε καμπίνες αεροσκαφών ορισμένων πτήσεων από το εξωτερικό, ως απάντηση σε αδιευκρίνιστο τρομοκρατικό κίνδυνο.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ανακοινωθεί το νωρίτερο από σήμερα Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security), είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters, και πρόσθεσαν ότι το θέμα ήταν υπό συζήτηση από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση, εδώ και μερικές εβδομάδες, ενημερώθηκε για κάποιες απειλές.

Σύμφωνα με την πηγή, ο κανονισμός θα περιλάβει περίπου δέκα ξένες αεροπορικές εταιρείες. Αλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε αναφορά του πρακτορείου Associated Press ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει 10 αεροδρόμια σε οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Νωρίτερα, το Reuters είχε ανακοινώσει ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τις άλλες χώρες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα επηρεαστεί από την απαγόρευση, η οποία θα περιλάβει συσκευές μεγαλύτερες από κινητό τηλέφωνο, και καμία από τις αμερικανικές εταιρείες δεν εκτελεί απ’ ευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αεροδρόμια που επηρεάζονται.

Οι επιβάτες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν τις μεγαλύτερες συσκευές - όπως τάμπλετ, φορητές συσκευές για DVD, φορητούς υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές - στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.

Δόθηκαν οδηγίες από αεροπορικές εταιρείες

Οι αερογραμμές της Ιορδανίας (Royal Jordanian) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, με μήνυμά τους στο Twitter, ότι οι επιβάτες με κατεύθυνση τις ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές τους στο αεροπλάνο από σήμερα, Τρίτη, μετά από υποδείξεις των αμερικανικών αρχών, και αυτό περιλαμβάνει όσους ταξιδεύουν μέσω Καναδά. Οι επιβάτες μπορούν να φέρουν επάνω τους κινητά και εγκεκριμένες ιατρικές συσκευές.

Η εφημερίδα Al Riyadh, η οποία συνδέεται με τη σαουδαραβική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είχε ενημερώσει τις «αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τα αεροδρόμια του (σαουδαραβικού) βασιλείου σε αεροδρόμια των ΗΠΑ για τον τελευταίο κανονισμό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο οι επιβάτες πρέπει να φυλάξουν τους φορητούς υπολογιστές και τα τάμπλετ» τους στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.

Οι αερογραμμές Saudia επιβεβαίωσαν σε tweet ότι οι αμερικανικές αρχές μεταφορικών μέσων έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Ντέιβιντ Λάπαν, είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει να προβεί σε «καμία δήλωση για ενδεχόμενα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα ενημερώσει όταν πρέπει». Από γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι είχε καλέσει τηλεφωνικά τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου να τα ενημερώσει για το σχέδιο.

Τον Ιούλιο του 2014, το υπουργείο αύξησε τα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, απαιτώντας αυστηρότερο έλεγχο κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών και ζητώντας να βρίσκονται οι συσκευές σε λειτουργία προτού επιβιβαστούν οι επιβάτες στα αεροσκάφη για τις ΗΠΑ.