Στην ταινία «La La Land», η οποία έχει προταθεί για 14 Οσκαρ και προβάλλεται στη Βρετανία από τον περασμένο μήνα –παραδόξως η πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες έγινε τρεις ολόκληρες εβδομάδες νωρίτερα -, οι δύο πρωταγωνιστές (ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILER) γνωρίζονται, συγκρούονται, ερωτεύονται, χωρίζουν. Στο λαβ στόρι Λονδίνου – Βρυξελλών συμβαίνει κάτι αντίστοιχο: ο έρωτας μάς τελείωσε και τώρα σειρά έχει το διαζύγιο. Κι αν στο μιούζικαλ του Ντέιμιαν Σαζέλ κυριαρχεί η τζαζ, στο σίριαλ του Brexit η μουσική υπόκρουση είναι σκληρό ροκ –για να δανειστούμε έναν όρο από την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 2000.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστια. Προτού ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής τής Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ έσπευσε να απορρίψει το αίτημα του Λονδίνου για παράλληλη διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου και μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα συζητάμε για τους όρους του διαζυγίου. Μετά θα μιλήσουμε για το εμπόριο» φέρεται να διεμήνυσε σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Η δική μας θέση είναι ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε ταυτόχρονα την έξοδο από την ΕΕ και τη μελλοντική σχέση μαζί της. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να τεθεί από τώρα το χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα γίνει στην πορεία» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τον Μπαρνιέ.

Η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι επιδιώκει μια «φαστ τρακ» εμπορική συμφωνία προτού γίνει το Brexit, με σκοπό να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να γίνει κάτι τέτοιο. Το Λονδίνο διαφωνεί και πάλι: «Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των δύο ετών» τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέι.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο να καταβάλει 60 δισ. ευρώ για «εκκρεμείς υποχρεώσεις» (δαπάνες που έχουν ήδη συμφωνηθεί κ.λπ.). «Ο λογαριασμός θα είναι πολύ βαρύς» προειδοποίησε ο Γιούνκερ. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η Κομισιόν θα απαιτήσει να συνεισφέρει η Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό έως το τέλος του 2023! Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν αποδέχεται αυτούς τους υπολογισμούς και κατηγορεί, μέσω διαρροών, την ΕΕ ότι προσπαθεί να τιμωρήσει τη Βρετανία επειδή την εγκαταλείπει.