Εννέα μήνες τώρα, από τη στιγμή που ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την έκπληξη και από αουτσάιντερ κατέληξε να εκλεγεί στην κεφαλή των βρετανών Εργατικών με το πρωτοφανές ποσοστό του 59,5%, το μόνιμο ερώτημα ήταν: θα καταφέρει αυτός ο διαπρύσιος αριστερός να μετασχηματίσει τη βρετανική πολιτική σκηνή ή θα οδηγήσει τους Εργατικούς στην ασημαντότητα; Εξι ημέρες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το απόλυτο χάος στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα δίνει τη δική του απάντηση.

Αφού πρώτα είδε 20 μέλη της σκιώδους κυβέρνησής τους να παραιτούνται, ο Κόρμπιν απώλεσε χθες και επισήμως την εμπιστοσύνη των βουλευτών του, που τον κατηγορούν πως στήριξε με μισή καρδιά και ακόμη λιγότερη αποτελεσματικότητα την εκστρατεία υπέρ του Remain και δεν μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στις πρόωρες εκλογές που πιθανώς προκηρυχθούν μετά την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον τον Σεπτέμβριο. Συνολικά 172 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εις βάρος του προχθές στη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης η Χίλαρι Χοτζ· 40 βουλευτές την καταψήφισαν, 4 έριξαν άκυρο και 13 απείχαν. Σε ποσοστά το 81% των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος τού ζήτησε να αποχωρήσει. Αλλά ο Κόρμπιν αρνήθηκε.

Το είχε πει τις προηγούμενες ημέρες, το επανέλαβε προχθές τόσο στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα όσο και στους χιλιάδες υποστηρικτές του που διαμαρτύρονταν στην Parliament Square φωνάζοντας «Εξω οι Μπλερικοί» (υπήρξαν αναφορές πως το πλήθος ανέμιζε περισσότερες σημαίες του ακροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος παρά των Εργατικών), το επιβεβαίωσε μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής: «Εξελέγην δημοκρατικά ηγέτης του κόμματός μας για ένα νέο είδος πολιτικής από το 60% των μελών και υποστηρικτών του, και δεν θα τους προδώσω παραιτούμενος. Η σημερινή ψηφοφορία από τους βουλευτές δεν έχει καταστατική νομιμότητα. Ο λαός μας χρειάζεται από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος, τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές να ενωθούν πίσω από την ηγεσία μου σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Δυνατότητα πρότασης μομφής εις βάρος του ηγέτη όντως δεν περιλαμβάνεται στο καταστατικό των Εργατικών. Εκείνο που μπορούν –και θα κάνουν –οι βουλευτές είναι να αμφισβητήσουν επισήμως την ηγεσία του. Μία φορά τον χρόνο, πριν από το ετήσιο συνέδριο, οι επίδοξοι δελφίνοι έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν νέες εκλογές από τη βάση αρκεί να συγκεντρώσουν υπογραφές από το 20% του αριθμού των βουλευτών και των ευρωβουλευτών του, δηλαδή, επί του παρόντος, 51 υπογραφές. Σύμφωνα με την «Guardian», οι αντάρτες προσπαθούν να συσπειρωθούν γύρω από έναν υποψήφιο ώστε να έχουν περισσότερες ελπίδες να νικήσουν τον Κόρμπιν, με επικρατέστερους (όχι με τυχαία σειρά) την Αντζελα Ιγκλ, πρώην σκιώδη υπουργό Επιχειρήσεων, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Τομ Ουάτσον, τον πρώην στρατιωτικό Νταν Τζάρβις και την πρώην υπουργό Ιβέτ Κούπερ. Το παζλ του εμφυλίου πολέμου ωστόσο συμπληρώνει ακόμα μία διαμάχη: ο Κόρμπιν θα είναι αυτομάτως εκ νέου υποψήφιος; Ή θα πρέπει να συγκεντρώσει και αυτός τις 51 υπογραφές που χρειάζονται; Διότι μόλις 40 βουλευτές ψήφισαν χθες υπέρ του.

Τον κατηγορούν ότι ψήφισε Brexit!

Ακόμη και κατηγορίες ότι ψήφισε υπέρ του Brexit δέχθηκε κατά τη θυελλώδη προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών (για «κλίμα απόγνωσης» μίλησε ένας βουλευτής) ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Οσο για τον Αλαν Τζόνσον, επικεφαλής της επίσημης καμπάνιας Labour In for Britain, αυτός έχει αφήσει σαφείς μομφές εις βάρος του. Οπως ωστόσο είπε στην «Guardian» ο Γιούεν Μακάσκιλ, «όσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει τη στήριξη των συνδικάτων και της βάσης έχει καλές πιθανότητες να αποκρούσει την επίθεση». Ο ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα, του Unite, επαναβεβαίωσε χθες τη στήριξή του σε αυτόν, το ίδιο και ο γενικός γραμματέας ενός συνδικάτου εργαζομένων στις συγκοινωνίες, του TSSA. Τους μήνες πριν από την εκλογή του ο Κόρμπιν είχε «προσθέσει» επιπλέον 350.000 στα 200.000 μέλη του κόμματος. Αλλά αυτά ήταν πριν επέλθει το χάος.

65%όσων ψήφισαν Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές στήριξε το Remain στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που διέρρευσε χθες. Ενας στους τέσσερις ωστόσο χαρακτηρίζει λιγότερο πιθανή μια νέα ψήφο στο κόμμα μετά το δημοψήφισμα.