Με μία πρόταση να δίνεται προθεσμία τριών έως έξι μηνών στους μετανάστες από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ προκειμένου να βρουν δουλειά στη χώρα, ειδάλλως να υποχρεούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, «γιόρτασε» χθες ο Μεγάλος Συνασπισμός (ΓκροΚο) Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών τη συμπλήρωση 100 ημερών στην κυβέρνηση της Γερμανίας.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο περιλαμβάνεται σε έκθεση 133 σελίδων την οποία παρουσίασαν από κοινού στον Τύπο ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ και η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες. Αποσκοπεί στην προστασία του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους από την επονομαζόμενη «μετανάστευση της φτώχειας», με πρωταγωνιστές κυρίως τους ρουμάνους και τους βούλγαρους πολίτες. Εφόσον τελικά εφαρμοστεί όμως, θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μεταναστεύουν στη Γερμανία σε αναζήτηση εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ελλήνων πολιτών.

Οι Πράσινοι μιλούν ήδη για καταπάτηση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ: «Σε μία ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη δεν μπορεί να περιοριστεί το δικαίωμα διαμονής των πολιτών της ΕΕ για την αναζήτηση εργασίας», δήλωσε ο Βόλκερ Μπεκ. Οπως επεσήμανε πάντως η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», το επίμαχο μέτρο ενδέχεται να παραβιάζει το πνεύμα αλλά όχι το γράμμα των ευρωπαϊκών κανονισμών, που αναγνωρίζουν το δικαίωμα διαμονής για τους εργαζόμενους αλλά όχι απεριόριστα.

Πέραν αυτού, και παρά τα στραβοπατήματα, ο απολογισμός για τις 100 ημέρες του ΓκροΚο στην κυβέρνηση είναι μάλλον θετικός. Ηταν τυχαίο αλλά η ουκρανική κρίση είχε κάποιες παράπλευρες, θετικές συνέπειες για την κυβέρνηση του Βερολίνου. Μέρκελ και Σταϊνμάγιερ έδωσαν κοινή μάχη προκειμένου να συγκεράσουν τη σκληρή γραμμή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τη γερμανική ρεαλπολιτίκ. Η κοινή γραμμή στην εξωτερική πολιτική κάλυψε και τις δυσαρμονίες που συνόδευσαν το ξεκίνημα του νέου Μεγάλου Συνασπισμού.

Η αρχή έγινε με ένα «στραβοπάτημα». Η κατηγορία για παιδοφιλία εις βάρος του Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Σεμπάστιαν Εντάτι είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί από υπουργός Γεωργίας ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ (CSU), επειδή αποκαλύφθηκε ότι είχε ενημερώσει την ηγεσία του κυβερνητικού εταίρου SPD για τις έρευνες της αστυνομίας. Η παραίτηση αυτή επέφερε ένα πρώιμο πλήγμα στις σχέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Από το δεξιό στρατόπεδο ακουγόταν επίσης συχνά κριτική για τον «ακτιβισμό» των Σοσιαλδημοκρατών υπουργών που ήθελαν να περάσουν γρήγορα από τις προεκλογικές υποσχέσεις στο κυβερνητικό έργο. Αυτό όμως έδωσε και την εικόνα μιας συνολικής στροφής της κυβέρνησης σε περισσότερο «φιλολαϊκές» πολιτικές.

Η συμπλήρωση 100 ημερών του Μεγάλου Συνασπισμού στην κυβέρνηση έφερε και εύσημα από τα συνδικάτα. «Παρ’ όλη την κριτική που μπορεί να ασκηθεί σε επιμέρους ζητήματα, η κατεύθυνση είναι σωστή», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ.

«Αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη, τολμά να κάνει πράγματα», διαπίστωσε ο συνδικαλιστής ηγέτης. Οι μεγάλες αλλαγές είναι η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος με 45 χρόνια ασφάλισης, καθώς και η καθιέρωση γενικού κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ. Ακριβώς αυτές οι αλλαγές έχουν μπει όμως στο μάτι των εργοδοτών, εξού και ο αρνητικός απολογισμός τους. «Ο νόμος για τον γενικό κατώτατο μισθό θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην αγορά εργασίας αν δεν αλλάξει σημαντικά» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδοτών BDA Ινγκο Κράμερ.

Οι Γερμανοί δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης αλλά δεν είναι και απογοητευμένοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι θετικές εκτιμήσεις υπερτερούν των αρνητικών.

Χαμηλά το SPD

Παρά τη θετική εικόνα των υπουργών του, το SPD παραμένει βαλτωμένο στο 25%. Ο πρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ελπίζει ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς θα φέρει και την αλλαγή των ποσοστών στη συνέχεια της κυβερνητικής θητείας