«Μη φοβάστε ρε, θα τους πάρουμε!» είχε αναφωνήσει ο Νίκος Ζήσης κατά τη διάρκεια της ψυχοβγαλτικής επικράτησης (67-61, στις 20.9.2005) της Εθνικής Ελλάδαςς επί του Ισραήλ στο Ευρωμπάσκετ 2005 του Βελιγραδίου, όπου η Εθνική έμελλε να κατακτήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό στέμμα στην Ιστορία της. Ο Βενιαμίν σε εκείνο το ρόστερ (21 ετών τότε) Παναγιώτης Βασιλόπουλος δεν είχε αγωνιστεί απέναντι στο Ισραήλ, αλλά απόψε (17.00, ΕΡΤ2) στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης –με τον ίδιο αντίπαλο –καλείται να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα του νικητή στους νεότερους διεθνείς, με στόχο το δύο στα δύο στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 της Κίνας.

Η προσπάθεια λοιπόν συνεχίζεται χωρίς τον Γιάννη Μπουρούση, πρώτο σκόρερ (27 π., 8 ρ.) στη δραματική επικράτηση (92-95, σ.σ. 83-83) επί της Μεγάλης Βρετανίας στο Λέστερ, ο οποίος επέστρεψε στην Κίνα, αλλά με τρία νέα στελέχη (Καλάθης, Θ. Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας), που ενσωματώθηκαν στην Εθνική μετά τον θρίαμβο (82-80) του Παναθηναϊκού επί της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρωλίγκα.

Οι προσθήκες

«Η ομάδα είναι ίδια, είναι η Εθνική Ελλάδας. Ολα τα παιδιά ήταν στις κλήσεις των 24 και όλοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής, άρα δεν αλλάζει κάτι σημαντικό. Η προσθήκη του Καλάθη είναι σημαντική λόγω εμπειρίας και ικανότητας καθώς μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι και να μας δώσει χρήσιμες λύσεις» σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος αφήνοντας εκτός δωδεκάδας τούς Αντώνη Κόνιαρη (κάκωση στον ώμο), Ντίνο Μήτογλου και Δημήτρη Κατσίβελη.

Στα Δύο Αοράκια είχε διεξαχθεί και ο Τελικός του φετινού Ευρωμπάσκετ U20 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που είχε αναδείξει πρωταθλήτρια Ευρώπης την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου και μέλος της καλύτερης πεντάδας τον γιο του Ντέιβιντ Μπλατ, Ταμίρ, που ήταν εξαιρετικός στην πρόσφατη ισοπεδωτική νίκη (88-68) επί της Εσθονίας. Ο τότε προπονητής του Ισραήλ και νυν της ανδρικής ομάδας είναι ο Οντεντ Κάτας, εμβληματική όσο και μοιραία φιγούρα του ισραηλινού μπάσκετ, καθώς τα πέντε απανωτά χειρουργεία στο γόνατο τον είχαν αναγκάσει να κρεμάσει τα αθλητικά παπούτσια του σε ηλικία 29 ετών με τον τελευταίο επίσημο αγώνα του στα 25 με την φανέλα του Παναθηναϊκού. «Εχω μεγάλο σεβασμό και αγάπη για το ελληνικό μπάσκετ. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και θα είναι μεγάλη εμπειρία για τους παίκτες μου. Για μένα είναι πάντα ωραίο να έρχομαι στην Ελλάδα» εξομολογήθηκε ο παλαίμαχος άσος.