Δύο συγκλονιστικές ιστορίες, της γιαγιάς από τον Παναμά που έκανε καθυστερήσεις στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα και αντιμετωπίζεται πλέον ως ηρωίδα από τους συμπατριώτες της και τα λόγια εμψύχωσης που είπε στους κολομβιανούς παίκτες ένας εκ των 16 επιζώντων της αεροπορικής τραγωδίας των Ανδεων, καθώς εχθές συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από τη μοιραία πτήση, είδαν το φως της δημοσιότητας τώρα που κατακάθησε ο κουρνιαχτός των προκριματικών της Λατινικής Αμερικής.

Οταν ο Ρόμαν Τόρες πέτυχε το δεύτερο γκολ του Παναμά επί της Κόστα Ρίκα που χάριζε στην ομάδα του την πρόκριση για το Μουντιάλ, η γηραιά φίλαθλος Ελίντα ντε Μίτσελ που βρισκόταν στο γήπεδο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και προσποιήθηκε πως έχασε τις αισθήσεις της.

Φυσικά το παιχνίδι διεκόπη όπως σχεδίαζε η Ντε Μίτσελ. Οταν έτρεξαν κοντά της οι αστυνομικοί, τη ρώτησαν: «Θείτσα τι συμβαίνει;». Κι εκείνη απάντησε: «Πηγαίνουμε στο Μουντιάλ, μη με βγάλατε από εδώ».

Η Ντε Μίτσελ αντιμετωπίζεται στον Παναμά ως ηρωίδα γιατί θεωρείται πως συνέβαλε ώστε η εθνική ομάδα της χώρας να πάει για πρώτη φορά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Από συγκίνηση έπεσα στον αγωνιστικό χώρο, για να μη βάλει κι άλλο γκολ η Κόστα Ρίκα. Δεν θα το επέτρεπα. Δεν θα έφευγα από εκεί μέχρι να τελείωνε το παιχνίδι» δήλωσε στο «Panama America».

Ο λογαριασμός της εθνικής «θείτσας» του Παναμά στο Instagram έχει πλημμυρίσει μηνύματα: «Σ’ ευχαριστούμε θείτσα. Είσαι η ηρωίδα του Παναμά» έγραψε ένας θαυμαστής της.

«Το αποφάσισα μόνη μου γιατί την προηγούμενη φορά που αποκλειστήκαμε, το 2013, έκλαψα και δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο» εξήγησε.

Στο Περού

Στο στάδιο Νασιονάλ της Λίμα, μία άλλη σημαντική ιστορία βρισκόταν σχεδόν ταυτόχρονα σε εξέλιξη. Ο Ουρουγουανός Κάρλος Παές, επιζών από την αεροπορική τραγωδία των Ανδεων, κλήθηκε από τον προπονητή της Κολομβίας Χοσέ Πέκερμαν να εμψυχώσει τους παίκτες της ομάδας πριν αντιμετωπίσουν το Περού σε ένα ματς από το οποίο θα κρινόταν η πρόκριση στο Μουντιάλ. Ο Παές τους περιέγραψε τη δική του συγκλονιστική εμπειρία, τους είπε τι σκεφτόταν τις 72 ημέρες που περίμενε βοήθεια μαζί με τους άλλους 29 επιζήσαντες της πτώσης του αεροσκάφους, από τους οποίους επιβίωσαν τελικά μόλις 16 επιβάτες. «Διέσωσα την ταπεινότητα των παικτών. Αυτοί οι νεαροί έχουν πολλά χρήματα κι εγώ τους μετέδωσα τις αξίες που αποκόμισα από την εμπειρία μου» δήλωσε ο Παές.