Τριάντα χρόνια μετά τον ιστορικό θρίαμβο της παρέας των Γκάλη, Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα, η Εθνική Γυναικών θέλει (και μπορεί) να ζήσει το δικό της ’87. Τώρα είναι η παρέα των Μάλτση, Καλτσίδου, Σπανού, Λύμουρα, που έφθασε για πρώτη φορά στα ημιτελικά ενός Ευρωμπάσκετ και απόψε (21.30, ΕΡΤ1) διεκδικεί το όνειρο για συμμετοχή στον τελικό!

Τότε, το 1987, η Γαλλία ήταν το εμπόδιο για πρόκριση της Εθνικής στα προημιτελικά, που αποτελούσαν τον βασικό στόχο. Τώρα η Γαλλία, φιναλίστ του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ, είναι η ομάδα που προκαλεί την Εθνική Γυναικών για τη νέα υπέρβασή της, να φθάσει στον αυριανό τελικό με αντίπαλο είτε το φαβορί του άλλου ημιτελικού, Ισπανία, είτε το Βέλγιο.

Οι Γαλλίδες ήταν στον ίδιο όμιλο με την εθνική ομάδα και ο αγώνας της α’ φάσης αποτελεί οδηγό για τις μπασκετμπολίστριες του Κώστα Κεραμιδά, που έχουν επιπλέον κίνητρο να πάρουν τη ρεβάνς για τη Στέλλα Καλτσίδου, την οποία απέβαλαν οι διαιτητές με δύο τεχνικές ποινές. Παρά την απώλεια της πολύπειρης φόργουορντ στο 21ο λεπτό η Ελλάδα διεκδίκησε τη νίκη και ηττήθηκε με 70-63 στις λεπτομέρειες.

«Το μυστικό θεωρώ ότι είναι να επιβάλουμε αργό ρυθμό και να τις βάλουμε να σκεφτούν. Υπερτερούν σε ύψος και γι’ αυτό πρέπει να ελέγξουμε τα ριμπάουντ, να αποτρέψουμε τα καλάθια σε ανοικτό γήπεδο και να ρισκάρουμε τα σουτ τους. Αν δεν μπουν τα σουτ, για τα οποία μάλλον θα πάρουμε το ρίσκο μας, τότε θα έχουμε μεγάλη τύχη να πάρουμε την πρόκριση» σχολιάζει ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Ο κορυφαίος στον χώρο του γυναικείου μπάσκετ έλληνας προπονητής σημειώνει ακόμη για την αντίπαλο της εθνικής ομάδας στον αποψινό ημιτελικό: «Η πλέι μέικέρ τους, Σελίν Ντουμέρκ, είναι ο κινητήριος μοχλός τους. Είναι μια προπονήτρια μέσα στο παρκέ. Και χρειάζονται προσοχή στα σουτ της Σκρέλα και της Ζοάν».

Στον πρώτο αγώνα, οι Γαλλίδες τελείωσαν το ματς με μόλις 17% ευστοχία πίσω από τη γραμμή των 6μ75 (3/18 τρ.) επιβεβαιώνοντας την αδυναμία τους στα σουτ από μακρινή απόσταση, που τους κατατάσσει σε μια από τις χειρότερες ομάδες στα τρίποντα. Μετά το προχθεσινό 7/24 στον προημιτελικό με τη Σλοβακία, η Γαλλία έχει συνολικά 20/81 (24%) στα σουτ τριών πόντων, στοιχείο που σε συνδυασμό με το ύψος των αντιπάλων μας δίνουν την απάντηση για τον τρόπο που πρέπει να αμυνθούν απόψε τα κορίτσια. Κλειστά ή άμυνα χώρου (ο σχηματισμός 1-3-1 λειτούργησε στον προημιτελικό με την Τουρκία) και ρίσκο για τα μακρινά σουτ, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο να μην επιτρέψουμε τα εύκολα καλάθια.