«Ζέκα, Ζέκα, ένα αυτόγραφο βάζεις»;

Πρωί Τρίτης στον Αγιο Κοσμά. Ο ανοιξιάτικος ήλιος λούζει τις άρτιες (και μπράβο στην Ομοσπονδία που τις συντηρεί σε τέτοιο επίπεδο) προπονητικές εγκαταστάσεις της Εθνικής στην Παραλιακή. Πρόσωπο της ημέρας ο Κάρλος Ζέκα, ένεκα της πρώτης του παρουσίας με τη γαλανόλευκη. Η πιτσιρικαρία, μαθητές ή απλοί επισκέπτες, πλησιάζουν τον κάπτεν του ΠΑΟ και εξασφαλίζουν την τζίφρα του. Σε μια διαδρομή περίπου 60-70 μέτρων ο Ζέκα σταμάτησε τρεις – τέσσερις φορές. Η «Ομάδα» ήταν εκεί, τον συνάντησε, κατέγραψε την πρεμιέρα του και μίλησε μαζί του.

«Πώς μου φάνηκε; Ολα καλά. Αλλά είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες είχα άγχος. Ολοι με υποδέχθηκαν καλά, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο, νιώθω ωραία στην Εθνική και έτοιμος να βοηθήσω».

Βαδίζοντας προς το προπονητικό τα έλεγες κυρίως με τον Σάμαρη. Πορτογαλικά;

Εκείνος μιλούσε πορτογαλικά, εγώ ελληνικά!

Με τον Μήτρογλου;

Οχι, δεν γνωρίζει τη γλώσσα.

Τον Υμνο μπορείς να τον ψάλλεις;

Νομίζω ναι. Μπορώ να το κάνω. Εκανα και πρόβες πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας!

Βρήκες συγκάτοικο στην Εθνική;

Οχι ακόμη, αυτή τη στιγμή είμαι μόνος στο δωμάτιο.

Το νούμερό σου;

Το 8.

Πώς σε υποδέχθηκαν οι νέοι σου συμπαίκτες; Κάποιο πείραγμα;

Μια χαρά τα βλέπω, ο Τζαβέλλας είναι αυτός που κάνει πλάκες.

Ελληνικά έχεις μάθει να διαβάζεις;

Οχι ακόμη.

Πάντως, οι περισσότεροι έλληνες οπαδοί, ακόμη και φίλοι του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ, εκτιμούν τις ικανότητές σου.

Ξέρω ότι χαίρονται που θα φορώ τη φανέλα της εθνικής ομάδας, μου το λένε και στον δρόμο.

Και από τρέξιμο στη μεσαία γραμμή;

Αν χρειαστεί μπορώ να τρέχω μέχρι αύριο!

Ο ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΣΚΙΜΠΕ. Αυτά στο τέλος. Αλλά ενδιαφέρον έχει και η αρχή. Το πούλμαν που μετέφερε προπονητές και ποδοσφαιριστές της ομάδας, αφίχθη στις εγκαταστάσεις περίπου στις 11.15. Πρώτος κατέβηκε ο Σκίμπε και από τη μεσαία πόρτα ο Μανθάτης. Τελευταίος; Ο Ζέκα, παρέα με τον Σάμαρη.

«Μα, τι είστε εσείς; Ο Σάμαρης τα λέει πορτογαλικά, ο Ζέκα ελληνικά» αναφωνεί το πειραχτήρι με το όνομα Καπίνο. Ο γερμανός κόουτς, εμφανώς χαρούμενος που θα έχει την ενέργεια του Ζέκα και ασφαλώς τη ζωντάνια των νιόφερτων Ανδρούτσου και Μανθάτη, δεν έπαψε να χαμογελά. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο Ζέκα έδειξε λίγο ψαρωμένος, φόρεσε τη «σαλιάρα», αλλά δεν έπαιξε στο μίνι διπλό με τους «εννιά εναντίον εννιά». Μόνο στο «κορόιδο» είχε συμμετοχή και σταδιακά ανέβαζε στροφές. Γιατί τούτη η γενιά των διεθνών έχει το χαρακτηριστικό να βάζει όλους τους πρωτάρηδες στο κλίμα και να τους εντάσσει στο σύνολο.

«Vamos Zeka» φώναξε μεσήλικος οπαδός στην εξέδρα. Ο Ζέκα έκανε νόημα, πρόσφερε χαμόγελο και συνέχισε την εκγύμνασή του. Δίπλα, οι νεαροί κοιτούσαν τα αυτόγραφα που εξασφάλισαν από τον χαφ του ΠΑΟ και δεν έκρυβαν πως υποστηρίζουν άλλη ομάδα. Είπαμε, για τον Ζέκα η αρχή ήταν καλή και έγινε μονομιάς αποδεκτός.