Αψηφώντας όλους όσοι κατηγορούν τον επικεφαλής της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ πως είναι «το σκυλάκι του Πούτιν» και δεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους ισχυρών χωρών που στράφηκαν κατά των Αθανάτων για την απόφασή τους να μην αποβάλουν τη Ρωσία από τους Αγώνες του Ρίο, η Ρωσική Αρκούδα αναζητά μια ακόμα νίκη.

Με επιστολή που έστειλε ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο στη Διεθνή Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ζητεί να επιτραπεί και στους «καθαρούς» ρώσους αθλητές του στίβου να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Ρίο, παρά την πρόσφατη επικύρωση του αποκλεισμού τους από το CAS.

«Κατά την άποψή μου, είναι άδικο λόγω του γενικότερου προβλήματος ντόπινγκ να επιβάλλονται ποινές σε όλους τους αθλητές, συμπεριλαμβανομένης και της Γελένα Ισινμπάγεβα, που έχει άψογη φήμη αποδεδειγμένα από τον μεγάλο αριθμό ντόπινγκ τεστ» αναφέρει στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της IAAF Σεμπάστιαν Κόου ο Βιτάλι Μούτκο.

Ταυτόχρονα, η Γέλενα Ισινμπάγεβα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά της απόφασης αποκλεισμού των ρώσων αθλητών του στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τον προπονητή της ρωσικής ομάδας Γεβγένι Τροφίμοφ, «η Γέλενα προσέφυγε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου γιατί τόσο αυτή όσο και οι συναθλητές της πιστεύουν πως η απόφαση της IAAF δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο».

Η Ισινμπάγεβα, που δίνει τη δική της προσωπική μάχη για να συμμετάσχει στην τελευταία διοργάνωση της καριέρας της, άφησε αιχμές και για τον τρόπο που υπερασπίστηκαν την ομάδα στίβου οι ρωσικές Αρχές. Παρά τις ευχαριστίες του Κρεμλίνου προς τη ΔΟΕ για την απόφασή της να μην αποκλείσει τη Ρωσία από το Ρίο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ.

Τα πρώτα θύματα, στο μεταξύ, των αυστηρών όρων που έθεσε η ΔΟΕ προκειμένου οι ρώσοι αθλητές να ταξιδέψουν στη Βραζιλία είναι επτά κολυμβητές, στους οποίους άναψε κόκκινο η FINA λόγω της εμπλοκής τους στο παρελθόν σε υποθέσεις ντόπινγκ.

Πρόκειται για τους Μιχαήλ Ντοβγκάλιουκ, Γιούλια Εφίμοβα, Νατάλια Λόβτσοβα, Αναστασία Κραπίβινα, Νικίτα Λομπίντσεφ, Βλαντίμιρ Μορόζοφ και Ντάρια Ουστίνοβα.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί συνολικά με 58 αθλητές σε όλα τα υγρά αθλήματα και τα μέλη της θα ταξιδέψουν στο Ρίο μαζί με την υπόλοιπη αποστολή την Πέμπτη.

Η FINA ανακοίνωσε επίσης πως θα προβεί σε επανέλεγχο όλων των δειγμάτων των αθλητών που συμμετείχαν πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν, αφού σύμφωνα με την έκθεση ΜακΛάρεν ρώσοι αξιωματούχοι συγκάλυπταν συμπατριώτες τους που έδιναν θετικά δείγματα.