Συνεχίστηκε για 5η συνεχή χρονιά η «κατάρα» της Αργεντινής στον θεσμό του Copa America, καθώς στον πέμπτο συνεχόμενο τελικό δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο, το οποίο κατέκτησε η Χιλή , όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρσι.

Μοιραίος παίκτης για την Αργεντινή ήταν ο Μέσι που αστόχησε στο πέναλτι και για τέταρτη φορά «φτάνει στην πηγή, χωρίς να πιεί νερό».

Η Αργεντινή ξεκίνησε με μεγαλύτερη διάθεση και στο 21′ ο Ιγκουαΐν έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όμως το τελείωμα του, έπειτα από το λάθος γύρισμα του Μεδέλ, ήταν απογοητευτικό.

Στη συνέχεια τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στον Βραζιλιάνο ρέφερι του τελικού, Χέμπερ Λόπες, ο οποίος με τις αποφάσεις του και τις δύο κόκκινες που έδειξε σε Ντίαζ αρχικά και Ρόχο στη συνέχεια, πέρα από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στις δύο ομάδες, επηρέασε και το ρυθμό του ματς σε μεγάλο βαθμό.

Ο Αγουέρο δεν κατάφερε εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δόθηκε στο 84′, τελειώνοντας άτσαλα την προσπάθεια του. Ο ίδιος παίκτηςστην παράταση (100′), έπιασε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά αλλά ο Κλαούντιο Μπράβο και το δοκάρι έσωσαν τη Χιλή.

Έτσι το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου Μέσι και Μπίλιαέγιναν οι μοιραίοι, με την προσπάθεια του πρώτου να καταλήγει μάλιστα πολύ πάνω από τα δοκάρια.Τον επίλογο στην αναμέτρηση έγραψε ο Φρανσίσκο Σίλβα που διατηρώντας την ψυχραιμία του, νίκησε τον Ρομέρο και χάρισε στη Χιλή για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον τίτλο του Copa America.