Ηταν Ιανουάριος του 2008 όταν ο Φερνάντο Σάντος, αρνούμενος πλέον να σηκώνει μόνος του όλο το βάρος των αποκαρδιωτικών εμφανίσεων του ΠΑΟΚ και το κατρακύλισμά του στον βαθμολογικό πίνακα, είπε την αλήθεια όπως την αντιλαμβανόταν εκείνος: «Είναι σαν να είμαστε μια μεγάλη και ονομαστή οικογένεια, να έχουμε στο τραπέζι σαρδέλες και εμείς να τις βλέπουμε σαν αστακούς. Θέλει ο κόσμος της ομάδας να βλέπει τις σαρδέλες; Εγώ πιστεύω ότι βαρέθηκε».

Τόλμησε ο Πορτογάλος και στην πορεία δικαιώθηκε. Δεν είχε να χάσει κάτι πλέον από τη στιγμή που δεν πίστευε ότι στα αποδυτήρια ευδοκιμούσαν ποδοσφαιριστές ιδιαίτερης ποιότητας. Δεν τον ενδιέφεραν οι αντιδράσεις ή αν κάποιοι θα τον κοιτούσαν με μισό μάτι. Χτύπησε το καμπανάκι, έγιναν οι ποιοτικές προσθήκες που απαιτούνταν και ο Δικέφαλος του Βορρά άρχισε να αναρριχάται γρήγορα τα σκαλιά της κατάταξης, φτάνοντας ώς τη δεύτερη θέση και διεκδικώντας το πρωτάθλημα.

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ. Επτά χρόνια μετά, ένας άλλος προπονητής του ΠΑΟΚ αποφάσισε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι. Ο Ιγκόρ Τούντορ μίλησε για ποδοσφαιριστές που τηρούν κατά γράμμα τις εντολές του και εμφανίζονται μόνιμα προσηλωμένοι και πειθαρχημένοι στο αγωνιστικό πλάνο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Αλέξανδρο Τζιώλη, αλλά και για άλλους που ίσως θα πρέπει να ασχοληθούν με το μπαλέτο! Ωστόσο ο 37χρονος Κροάτης έριξε γροθιά στο μαχαίρι παρά επέλεξε τακτική η οποία μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη. Αφενός διότι το προπονητικό κοντέρ του δεν έχει «γράψει» τα χιλιόμετρα του Σάντος, αφετέρου επειδή η τωρινή υπόστασή του στο επάγγελμα απέχει έτη φωτός από εκείνη που είχε ο Πορτογάλος όταν στα 55 χρόνια του τσίτωσε τα γκάζια και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι.

Αυτό που έπραξε ο Τούντορ είναι γροθιά στο μαχαίρι. Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει σε ποδοσφαιριστές με εξαίρετα βιογραφικά, έχει ξοδέψει πολλά χρήματα στο μεταγραφικό παζάρι (τα περισσότερα μετά τον Ολυμπιακό) δίχως να έχει τα ανάλογα έσοδα και στηρίχθηκε στις επιλογές ενός ανθρώπου που στη συνείδηση της διεθνούς ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης είναι πολύ ψηλότερα ως αθλητικός διευθυντής από αυτό που είναι σήμερα ως τεχνικός ο Κροάτης.

ΜΟΝΟΣ. Ο Τούντορ δεν έβαλε απέναντί του μόνο τους ποδοσφαιριστές της ομάδας αλλά και την ίδια τη λειτουργία του οργανισμού. Επί της ουσίας, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά τις επιλογές του Φρανκ Αρνεσεν, άρα κατ’ επέκταση και εκείνη του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ενεργοποίησε τον Δανό ως το απόλυτο αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μοιάζει πλέον να είναι μόνος του, σε αποδυτήρια γεμάτα από παίκτες που τον κοιτάζουν καχύποπτα και τη διοίκηση ενοχλημένη από τα συνεχή ξεσπάσματά του. Το παιχνίδι γυρίζει μόνο με νίκες, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο πια για τον Τούντορ

Γκαρσία:Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα με Κάκο

Το πόσο ανεξέλεγκτα δρουν άνθρωποι της οικογένειας του ΠΑΟΚ και κόντρα στη στρατηγική που επιθυμεί να χαράξει η διοίκηση αποδεικνύεται και από τη στάση του προπονητή της Κ-15 της ομάδας Πάμπλο Γκαρσία. Σε δημόσια τοποθέτησή του, στηλίτευσε τη σκέψη του Ιβάν Σαββίδη να δώσει το πόστο του γενικού αρχηγού της ομάδας στον παλαίμαχο διαιτητή Τάσο Κάκο, λέγοντας ότι «οι διαιτητές είναι ρουφιάνοι και στο Χαριλάου μάς στέρησαν έναν τίτλο. Εχω ξεχάσει τα προσωπικά μου με τον Κάκο, όμως επειδή βγάλαμε μια φωτογραφία μαζί δεν μπορούμε να παραγράφουμε και την ιστορία των διαιτητών στην Ελλάδα».