Ο Αη Βασίλης έρχεται συνήθως παραμονή Χριστουγέννων ή πρωτοχρονιάς αλλά στο ΣΕΦ εμφανίστηκε μεσούσης των δύο γιορτών.

Ο Βασίλης Σπανούλης μοίρασε δώρα σε συμπαίκτες και φίλους της ομάδας του και κάνοντας μια από τις πιο μεστές εμφανίσεις της καριέρας του οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί του Παναθηναϊκού (81-75).

Έτσι οι Ερυθρόλευκοι» θα κάνουν πρωτοχρονιά στην κορυφή του πρωταθλήματος μπάσκετ με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει μεγάλο ποσοστό στην επιτυχία με εξαιρετικό κοουτσάρισμα και κυρίως στο ροτέισον, βάζοντας ακόμα και τον ανέτοιμο Πρίντεζη σε κομβικά σημεία.

Οι Ερυθρόλευκοι αν και ήταν εμφανώς ανώτεροι, στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όπως συνηθίζουν παραλίγο να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους μένοντας στα τελευταία επτά λεπτά του αγώνα χωρίς καλάθι !

Ουσιαστικά είχαν να νικήσουν στο τέλος το ψυχολογικό πρόβλημα που εμφανίζουν σχεδόν επαναλαμβανόμενα την τελευταία διετία με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και όταν φτάνουν στην πηγή χύνουν τη καρδάρα…

Το μεγάλο καλάθι του Τρεμέλ Ντάρντεν (θα ήταν αυτός ο mvp αν δεν υπήρχε ο Σπανούλης, καθώς εκτός των 13 πόντων του εξουδετέρωσε πλήρως τον Δημήτρη Διαμαντίδη) έφερε τους γηπεδούχους και πάλι στο +13 (72-59 στο 33’) για τρίτη φορά στο παιχνίδι και εκεί έπεσε η…κουρτίνα.

Μπλάκ άουτ και μέχρι το φινάλε δεν ξανασημείωσαν καλάθι, παρά μόνο σκόραραν με βολές που τους οδηγούσαν στο τέλος οι παίκτες του Παναθηναϊκού.

Ακόμα και ο Σπανούλης που είχε παίξει σαν «κομπιούτερ» για 33’ λεπτά (ακόμα και το τρίποντο από τα 9 μέτρα στη λήξη της επίθεσης στο 32’ ήταν προϊόν σκέψης και απόλυτου ελέγχου του σουτ) παρασύρθηκε στη νευρικότητα της ομάδας και είχε 1-2 άστοχες επιλογές.

Ο Παναθηναϊκός εκεί μάζεψε άμεσα τη διαφορά και πλησίασε μέχρι και τους τρεις πόντους (73-70 με σερί 11-1 και με πάλι κλειδί τον Μαυροκεφαλίδη και ιδιαίτερα εύστοχο τον Σλότερ) πριν σκοράρει και πάλι με βολή ο Μάντζαρης. Επίσης οι «πράσινοι» πήραν έξι επιθετικά στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν είχε τόσα στα πρώτα τριάντα λεπτά.

Στα 44’’ ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αστόχησε σε…κενή εστία χάνοντας το πιο εύκολο σουτ της βραδιάς (θα πλησίαζε η ομάδα στο καλάθι) και ο Σπανούλης ευστοχώντας σε 4/4 βολές «κλείδωσε» τη νίκη.

Ο Τρεμέλ Ντάρντεν ήταν ο παίκτης «κλειδί» για τον Ολυμπιακό καθώς έβγαλε από το ρυθμό τον Διαμαντίδη (έμεινε μόλις στις 3 ασίστ, ουσιαστικά όταν οι γηπεδούχοι είχαν πάρει σαφές προβάδισμα) ενώ έδωσε πολύτιμη βοήθεια και στην επίθεση.

Επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός στο τρίτο δεκάλεπτο πήρε τη διαφορά (58-45 στο 25’) με σούπερ άμυνα και δεχόμενος μόλις δύο πόντους σε έξι λεπτά αγώνα βάζοντας εκεί τα θεμέλια της νίκης του όπως παραδέχτηκε και ο Ιβάνοβιτς. Στο 30’ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 64-57.

Από το πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες είχαν προσφέρει μπάσκετ υψηλού επιπέδου χωρίς σκοπιμότητα και γι’ αυτό άλλωστε το σκορ κινήθηκε σε τόσο υψηλά επίπεδα (42-40 ο Ολυμπιακός).

Οι γηπεδούχοι είχαν ξεκινήσει καλύτερα τον αγώνα περιορίζοντας ουσιαστικά την δημιουργικότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Τρεμέλ Ντάρντεν, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης είχε μπει φουριόζος και με πέντε δικούς του πόντους ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 19-13 (8’) κρατώντας το προβάδισμα και στο δεκάλεπτο (22-18) με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας (8/10 δίποντα, 1/3 τρ. και 3/4 βολές).

Τον Παναθηναϊκό κρατούσε ο – εξαιρετικός σε ένα ακόμα ντέρμπι- Λουκάς Μαυροκεφαλίδης τον οποίο δεν κατάφερε να μπλοκάρει ούτε ο Ντάνστον.

Μάλιστα πλάι στον Λουκά, που οδήγησε τον Παναθηναϊκό (σε άμυνα και επίθεση) στην ανατροπή στη δεύτερη περίοδο, ήταν και ο Σλότερ, που «ζεστάθηκε» και έδειξε την κλάση του στην περιφέρεια. Σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός πέρασε με 35-31 (16’), αλλά αστόχησε στη συνέχεια σε τρία διαδοχικά τρίποντα και ο Ολυμπιακός με Πρίντεζη αρχικά (επανεφανίστηκε μετά από δύο μήνες για τρία λεπτά στο πρώτο μέρος) και με Αγραβάνη που ξεπέρασε το αρχικό τράκ, έκλεισε προηγούμενος το ημίχρονο με 42-40.

Τον βοήθησε με την χαζή (αλλά 100% σωστή) τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Νίκος Παππάς μετά από φάουλ στο φινάλε του ημιχρόνου και επέτρεψε στους γηπεδούχους να σουτάρουν βολές (2/3).

Το «κλειδί» στην άμυνα για τον Ολυμπιακό ήταν ότι είχε απενεργοποιήσει τον Διαμαντίδη (3π. – 0 ασίστ) και είχε βγάλει νωρίς εκτός ρυθμού τον Μπατίστα, που με δύο φάουλ κάθισε νωρίς στον πάγκο. Πάντως οι δύο ομάδες σούταραν με εξαιρετικά ποσοστά στα δίποντα (61% ο Ολυμπιακός με 14/23 και 69% ο Παναθηναϊκός με 11/16) δείγμα του ώριμου παιχνιδιού και των δύο ομάδων, που προερχόταν φυσικά από το πλάνο των Γιάννη Σφαιρόπουλου και Ντούσκο Ιβάνοβιτς

«Σημαντικό ότι μείναμε ψύχραιμοι στο τέλος» είπε ο Σφαιρόπουλος.

«Ήταν πολύ σημαντικό ότι στο φινάλε του αγώνα διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και τη νίκη παρά την απώλεια της διαφοράς που σαφώς είναι κάτι που μας προβληματίζει. Δεν πρέπει να εφησυχάζεις, πρέπει να μένεις συγκεντρωμένος. Δεν πρέπει να χάνεις το μυαλό σου, εμείς το χάσαμε, αδυνάτισε η άμυνα μας, κάναμε λάθη στην επίθεση και δώσαμε εμείς την ευκαιρία στον αντίπαλο μας να επανέλθει, πρέπει να το βελτιώσουμε αυτό. Σίγουρα έχεις αρνητικά μετά από κάθε ματς και θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος , ενώ ο ομόλογός του του Παναθηναϊκού Ντούσκο Ιβάνοβιτς παραδέχτηκε: «Τους αφήσαμε να πάρουν διαφορά και χάσαμε σημαντικό έδαφος στο τρίτο δεκάλεπτο. Στο τέλος δεν ζήτησα ποτέ τάιμ άουτ, αλλά η γραμματεία το είχε πάρει για μας».

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι τοποθετήθηκαν για το παιχνίδι μιλώντας στην κάμερα του ΟΤΕ TV και χαρακτήρισαν σημαντική τη νίκη, αλλά ήδη εστιάζουν στον επόμενο στόχο που είναι η πρεμιέρα του τοπ-16 στην Ευρωλίγκα με τη Μάλαγα. Όσο για την υπόθεση με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος επισήμανε: «Πρέπει να σεβόμαστε και οι δύο πλευρές τον νόμο. Εμείς είδαμε από το σπίτι μας τα ωραία μεσημεριανά παιχνίδια με τόσα παιδιά στο γήπεδο καθώς ήμασταν τιμωρημένοι, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού εμφανιζόταν αν και τιμωρημένος συνέχεια στο γήπεδο. Ε κάπως έτσι έφαγε άλλους δέκα μήνες. Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους».

Ο τελευταίος των μεγάλων διαιτητών (με διαφορά μάλιστα) Χρήστος Χριστοδούλου έδειξε και πάλι γιατί πρέπει να σφυρίζει σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια. Διέκοψε δύο φορές τον αγώνα για τα εμετικά συνθήματα κατά του Διαμαντίδη και του Γιαννακόπουλου και δεν περίμενε – όπως καλή ώρα ο συνάδελφός του Παναγιώτης Αναστόπουλος- να χτυπήσει τον ίδιο κάποιο αντικείμενο ή να βρίσουν κάποιο δικό του μέλος της οικογένειας για να αναλάβει δράση.

Δεν χαρίστηκε στον Παππά, τον οποίο είχε προειδοποιήσει, χώρισε το καρπούζι στη μέση (μέχρι και τα κουκούτσια…) και έδειξε πως μπορεί ο διαιτητής να κερδίζει τον σεβασμό χωρίς να τον απαιτεί και κυρίως χωρίς να επιδιώκει να γίνει ο πρωταγωνιστής του αγώνα, κάτι που επίσης συνηθίζει ο συνάδελφός του κ.Αναστόπουλος με τελευταίο κορυφαίο παράδειγμα το παιχνίδι Αρη-ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάλεπτα: 22-18, 42-40, 64-57, 81-75

Ολυμπιακός (19/35δίπ., 7/19τρίπ., 22/30βολ., 24-6 ριμπ., 17ασ., 3κλ., 8 λαθ.): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 4, Ντάνστον 9 (4/5δίπ., 1/1βολ., 1ριμπ., 1ασ.), Σπανούλης 20 (2/7δίπ., 2/5τρίπ., 10/11βολ., 3ριμπ., 2ασ., 4λάθ.), Ντάρντεν 13 (4/6δίπ., 1/2τρίπ., 2/3βολ., 1ριμπ.), Σλούκας 2, Λαφαγέτ 6 (2), Λοτζέσκι 8 (2/4δίπ., 1/2τρίπ., 1/2βολ., 4ριμπ., 1λάθ., 1κλ.), Πρίντεζης 3, Αγραβάνης 6, Μάντζαρης 6 (1)

Παναθηναϊκός (16/35δίπ., 10/25τρίπ., 13/21βολ., 24-12 ριμπ., 18ασ., 6κλ., 9 λαθ.): Σλότερ 18 (2/4δίπ., 4/8τρίπ., 2/4βολ., 1ριμπ., 2ασ.), Γιάνκοβιτς 12 (3/4δίπ., 2/4τρίπ., 2ριμπ., 1λάθ., 1κλ.), Φώτσης 5 (1), Νέλσον 4, Παππάς 2, Μαυροκεφαλίδης 15 (5/10δίπ., 1/1τρίπ., 2/2βολ., 12ριμπ., 3ασ., 1λάθ., 2κλ.), Διαμαντίδης 7 (1/2δίπ., 0/3τρίπ., 5/6βολ., 3ασ.), Γκιστ 8 (0/2δίπ., 2/3τρίπ., 2/2βολ., 3ριμπ., 3ασ., 1λάθ., 1κλ.), Μπατίστα 4 (1/3δίπ., 2/4βολ., 3ριμπ., 1ασ., 2λάθ.), Μπλουμς, Ράιτ.