Με ανεβασμένο ηθικό μου λένε πως επέστρεψε από το Μεσολόγγι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την περιγραφή που μου έκαναν τοπικοί παράγοντες, η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της πόλης ήταν θερμή. Και επιμένουν ότι συνάντησε αρκετούς μιας και έκανε και σαράντα λεπτά πεζοπορία συμμετέχοντας στη λιτανεία που ξεκινά από τη Μητρόπολη και καταλήγει στον Κήπο των Ηρώων. Στην καθιερωμένη λειτουργία για την Εξοδο του Μεσολογγίου, πάλι, πληροφορήθηκα πως δίπλα του ήταν ο νυν βουλευτής της περιοχής Κώστας Καραγκούνης, ο Σπήλιος Λίβανος, ο οποίος θα είναι επίσης υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ο Βασίλης Κικίλιας που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα. Για το τέλος άφησα τον Μάριο Σαλμά, ο οποίος χωροταξικά ήταν δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ, «ψυχικώς όμως εις απόσταση», όπως μου τόνισαν κάποιοι που είδαν με τα μάτια τους ένα – δυο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη συνύπαρξή τους.

Στιγμές αυτογνωσίας

Ειρήσθω εν παρόδω, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος παραδόξως είχε και μια κρίση αυτογνωσίας. Τι εννοώ; Την ώρα που περπατούσε και εκείνος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα σοκάκια της πόλης συμμετέχοντας στη λιτανεία, άκουσε ορισμένους να φωνάζουν: «Να φύγετε, να παραιτηθείτε τώρα». Το άλτερ έγκο του Τσίπρα δεν έχασε την ψυχραιμία του και εξήγησε χαμογελώντας σε όσους – λίγους προφανέστατα – δεν κατάλαβαν: «Για μένα το λένε αυτό».

Κάν’ το όπως ο Ανδρέας

Καιρό είχα να δω τον Τσίπρα να κοπιάρει Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ως φαίνεται έχουν δίκιο οι Αγγλοσάξονες που λένε πως δύσκολα μαθαίνεις σε γέρικο σκύλο νέα κόλπα. Εξηγούμαι. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στο Λαύριο. Από βήματος, λοιπόν, αποκάλυψε στο ακροατήριο μια κουβέντα που είχε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή πριν από την ομιλία του, σε σύσκεψη με υπουργούς και φορείς της περιοχής. Εκεί, λέει, ο Κουρουμπλής τού πρότεινε να συνδέσει το όνομά του με ένα μεγάλο έργο όπως έκανε και ο Ανδρέας – τύπου ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας – σύμφωνα πάντα με τη δική του διήγηση – απάντησε «έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη τετραετία». Τον βρίσκω πολύ σίγουρο για τον εαυτό του. Τους ψηφοφόρους τους ρώτησε;

Η ατζέντα του Κοτζιά

Σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς θα περάσει την καγκελόπορτα του Περισσού για να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη γυάλινη πόρτα της Σεβαστουπόλεως για να δει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πάω στοίχημα ότι το πρώτο τετ α τετ θα είναι κάπως πιο δύσκολο, μιας και ως γνωστόν ο υπουργός έχει υπάρξει και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ – και δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω πώς αντιμετωπίζουν οι κομμουνιστές όσους εγκαταλείπουν την «κόκκινη αγία έδρα». Αύριο θα δει τη Φώφη Γεννηματά στη Βουλή και το απόγευμα τον Βασίλη Λεβέντη. Ο Μητσοτάκης, όπως ξέρετε, αρνήθηκε να δει τον Κοτζιά και ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Οπότε, εικάζω, κι εκείνος δεν θα πάει στον χώρο τους όπως κάνει με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Μια ωραία ατμόσφαιρα, που λέμε.

Η φανέλα με

το νούμερο 26

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε το Σάββατο στην κερκίδα ενός φιλανθρωπικού αγώνα μπάσκετ που έγινε στην Καλλιθέα μεταξύ των ομάδων Πόλις Καλλιθέας, Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Κιβωτού του Κόσμου και Βουλής των Ελλήνων. Η παρουσία της εκτιμήθηκε απ’ όλους, εξού και μετά της έκαναν δώρο και μια φανέλα με το νούμερο 26.

Οι άδειες καρέκλες

Χθες το πρωί ο Γιώργος Καμίνης βρέθηκε σε εκδήλωση με θέμα τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία πολιτών στον Πανελλήνιο και είχαν κληθεί διάφοροι. Πληροφοριοδότης μου, πάντως, που επίσης βρέθηκε εκεί μου επισήμανε πως στο πάνελ των ομιλητών οι καρέκλες πίσω από τα δυο ταμπελάκια που έγραφαν «υπουργείο Δικαιοσύνης» και «υπουργείο Υγείας» ήταν άδειες. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πάλι, έδωσε το «παρών» ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Τόσκα, ενώ η Ρένα Δούρου, που επίσης είχε λάβει πρόσκληση, έστειλε μια αντιπεριφερειάρχη. Παρεμπιπτόντως, η πηγή μου με ενημέρωσε πως στο κοινό βρέθηκε και ο Γιώργος Πατούλης – που, όπως έχουμε ξαναπεί δεκάδες φορές, έχει αρχίσει από τώρα καμπάνια για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ενώ ένα σύντομο πέρασμα έκανε κι ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το κοστούμι του Σταύρου

Μιας και ανέφερα πριν το όνομά του, μην ξεχάσω να σας πω ότι ο Σταύρος διέψευσε χθες – για μια ακόμη φορά – τα σενάρια που τον θέλουν να κατεβαίνει για δήμαρχος Αθηναίων. Για την ακρίβεια, τιτίβισε «τον προηγούμενο μήνα “κατέβαινα” για δήμαρχος με την υποστήριξη της ΝΔ. Σήμερα κάποιοι με εμφανίζουν να “κατεβαίνω” για δήμαρχος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν κατασταλάξετε παιδιά πείτε μου να ράψω το κατάλληλο (χρωματικά) κουστούμι. Καλό μήνα». Τι να πω; Εγώ δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανένα. Προς Θεού δεν γνωρίζω τίποτα, απλώς είμαι θιασώτης της διάσημης ρήσης του Μπίσμαρκ «ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική, μέχρι να διαψευσθεί επίσημα».