Τελικά, μόνον η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας της αναμέτρησης λείπει για να συμπληρωθεί το προεκλογικό κλίμα. Το συμπεραίνω από την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών –που πρέπει να παρατηρήσω έχει απ’ όλα. Συγκρούσεις μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, ευθείες βολές μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφίας, πολεμική ρητορική μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και αντιπολίτευσης και εσχάτως πολλά ιντερνετικά σποτ. Η πρωτοβουλία γι’ αυτά τα τελευταία, θέλω να γνωρίζετε, ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία στη διαρκή της προσπάθεια να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ έβγαλε από το αρχείο της δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη πριν από μία δεκαετία, παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά ως υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή και χθες πήγε ακόμη πιο πίσω, χρονικά. Το χθεσινό συριζαϊκό σποτάκι περιελάμβανε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το μακρινό 1992, ο οποίος τόνιζε ότι «εάν η Ελλάς δεν δεχθεί ονομασία μεικτή, θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία». Να ενημερώσω εδώ ότι το νέο επεισόδιο της διαδικτυακής καμπάνιας της κυβέρνησης τιτλοφορείται «ποιος και πότε λέει την αλήθεια». Οι γαλάζιοι, λοιπόν, δεν κάθησαν με σταυρωμένα τα χέρια. Ετοίμασαν αμέσως το δικό τους ιντερνετικό μήνυμα. Μόνο που αυτό εστίασε σε πιο πρόσφατες δηλώσεις. Δείχνει τον μεν Πρωθυπουργό να μιλά υπέρ της σύνθετης ονομασίας και τον υπουργό Αμυνας να αρνείται κατηγορηματικά κάθε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. «Τελικά η πρόταση της κυβέρνησης ποια είναι;» καταλήγει το διαφημιστικό της Πειραιώς. Να υποσημειώσω εδώ πως όλα αυτά συμβαίνουν έναν χρόνο και κάτι πριν από τις κάλπες –εάν φυσικά πιστέψει κανείς τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις. Αρα, δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα. Εάν αυτά συμβαίνουν σήμερα, όταν θα πλησιάζουμε στην εκλογική μέρα, τι ακριβώς θα γίνει; Εγώ, πάντως, στοιχηματίζω –απ’ όσα ακούω από διάφορα κομματικά επιτελεία –πως το Ιντερνετ θα εξελιχθεί στο βαρύ πυροβολικό της κομματικής πολιτικής επικοινωνίας. Και πολλοί είναι οι επισκέπτες και δεν κοστίζει όσο η τηλεόραση.

Συριζαίοι παίζουν στα διαφημιστικά του Μαξίμου

Μένω στο ίδιο περίπου θέμα γιατί παρακολούθησα με προσοχή κι ένα άλλο νέο σποτ από το Μαξίμου. Θεματικό αυτή τη φορά, για το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Θα το χαρακτήριζα τουλάχιστον χορταστικό, μιας κι από την οθόνη περνούν μπαμπάδες, εκμέκ, γαλακτομπούρεκα και άλλα σιροπιαστά γλυκά. Η είδηση, βέβαια, είναι αλλού. Οπως με πληροφόρησαν κοζανιώτικες πηγές μου, καθώς οργιάζουν οι αναφορές στα τοπικά μίντια, στο διαφημιστικό πρωταγωνιστεί η μητέρα του Τάσου Πολιτίδη, πρώην συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη και σήμερα μετακλητού στο Μαξίμου, δίπλα στον Νίκο Καρανίκα.

Συμπρωταγωνιστής είναι ο συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κωνσταντινίδης, ενώ στο σποτ κάνει την εμφάνισή του και ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος τώρα δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πως διαφωνεί με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

Εντάξει, τουλάχιστον κάνουν εσωτερική παραγωγή, οπότε δεν μας κοστίζουν τα διαφημιστικά τους.

Καμίνης κατά Βγόντζα

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής την Παρασκευή οι συμμετέχοντες τάχθηκαν κατά των συλλαλητηρίων, επειδή δίνουν σε αυτά τον τόνο ακραίοι, παρόλο που, όπως μου έλεγαν οι κεντροαριστερές πηγές μου, σέβονται τις εθνικές ανησυχίες του λαού. Ελα όμως που ο Αντώνης Βγόντζας, που ηγείται της επιτροπής για τη διεξαγωγή των εκλογών για τους συνέδρους του επικείμενου Συνεδρίου, έγραψε άρθρο στον Τύπο για να εξηγήσει γιατί θα πάει στο συλλαλητήριο. Η πλευρά Καμίνη εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την εν λόγω κίνηση. Γιατί, όπως λένε από το περιβάλλον του δημάρχου, «τα συλλαλητήρια αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον λαό».

Πηγαδάκια στο Προεδρικό

Ο κατάσκοπός μου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του ισραηλινού προέδρου, εντόπισε δύο ενδιαφέροντα πηγαδάκια: το ένα ανάμεσα σε Τσίπρα, Μητσοτάκη, Καμίνη, Μπουτάρη και Αβραμόπουλο σε ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ το δεύτερο ανάμεσα στη Μαρέβα Μητσοτάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος επιχειρούσε να της εξηγήσει το περιστατικό στα Ιμια.

Οι σύζυγοι του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ ήταν ντυμένες στα μαύρα, χαιρετήθηκαν τυπικά και στη συνέχεια η Μπέττυ Μπαζιάνα προτίμησε τη συντροφιά του Νίκου Βούτση. Το μενού στο Προεδρικό είχε ντολμαδάκια πρώτο πιάτο, λαβράκι για κύριο και παγωτό για επιδόρπιο, με εκλεκτό κρασί, συνοδεία των ακουσμάτων της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας και της παιδικής χορωδίας με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω ότι σήμερα ο Ρεουβέν Ρίβλιν θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι τρέχει μεταξύ Κονιόρδου – Βλαζάκη;

Δύο μέρες στην Κρήτη πέρασε η Λυδία Κονιόρδου. Για να ενημερωθεί, να ξεναγηθεί, να συναντήσει βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, τον Ρος Ντέιλι. Ολους τους χώρεσε στο πρόγραμμα. Να έχουν και παράπονο οι Κρήτες που ολόκληρη υπουργός τούς μοίραζε χειραψίες και χαμόγελα λες και ήταν σε προεκλογική περιοδεία; Κάθε άλλο. Αλλωστε ξέρουν ότι όταν έρχεται η ώρα των προβλημάτων, τα λύνουν με τη βέρα κρητικιά γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, για την οποία δεν βρέθηκε θέση στην ακολουθία της Κονιόρδου στην Κρήτη. Παράλογο; Αν αναλογιστεί κάποιος τη σχέση των δύο κυριών του ΥΠΠΟ δεν είναι τυχαίο που η δεύτερη επέλεξε τις ίδιες μέρες να βρεθεί στα Γιάννινα. Mακριά κι αγαπημένες.