Δικαίωμα διόρθωσης ψήφου και διευκρίνισης ψήφου θα έχουν πλέον οι βουλευτές, μετά τις αλλαγές που έγιναν στον Κανονισμό της Βουλής. Η Ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξάγεται με προφορική δήλωση ή με ηλεκτρονικό τρόπο, θα είναι δυνατή η διόρθωση ψήφου για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του Σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας αλλά πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, επιτρέπεται μόνο διευκρίνιση ψήφου, η οποία θα είναι γραπτή και θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης μέχρι την επομένη της ψηφοφορίας.
Ενστάσεις για αντάρτες

Υπήρξαν ενστάσεις από κάποια κόμματα και το ερώτημα που ανέκυψε είναι μήπως με τη διαδικασία αυτή κάποιος βουλευτής που έχει επιλέξει να μη συνταχθεί με την κομματική «γραμμή», υποστεί πιέσεις από το κόμμα του για να «διορθώσει» την ψήφο του.

Ωστόσο, αρμοδίως αυτό που λέγεται είναι ότι κάτι τέτοιο ακούγεται εξωπραγματικό και υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα διόρθωσης της ψήφου δίδεται από πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Εκεί όμως υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο δικαιολογεί κάποιο λάθος και άρα προβλέπεται η διαδικασία διόρθωσης.

Στο δικό μας Κοινοβούλιο το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, παρότι βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα των αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Μπαίνει η τεχνολογία

Πρόθεση του γενικού γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου είναι κατά την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο που αρχίζει τον Οκτώβριο να είναι δυνατή η διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παρότι το υπάρχον σύστημα είναι πλέον τεχνολογικά παλαιό και ελλιπές (καλύπτει τους 270 από τους 300 βουλευτές) αλλά και επίφοβο, όπως έδειξαν κάποιες πρόβες που έγιναν.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Βουλή αναμένεται να διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια νέου σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Πρόεδρος με ονομαστική
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι επίσης ότι πλέον η Βουλή περνά πλήρως στην εποχή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και βεβαίως η εκλογή του Προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ειδικά για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι έτσι «αποκαθηλώνεται μια διαδικασία που απέμενε ως εξαίρεση στον κανόνα των ανοιχτών ψηφοφοριών, με τις οποίες λειτουργεί η Βουλή».
Παρέμβαση για τη ΧΑ

Τέλος, νέα παρέμβαση για αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής έκανε χθες ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το σώμα μετά την ένταξη της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. «Εχει επικρατήσει η εσφαλμένη αντίληψη ότι όσο μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια τοποθέτησης υπάρχουν τόσο καλύτερα υπηρετείται η δημοκρατία και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που η Βουλή οφείλει να διασφαλίζει. Αυτό όμως είναι λάθος και δεν προάγει την ποιότητα της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως η αναθεώρηση Βούτση δεν καλύπτει καν το θέμα της ΧΑ και δεν δίνει τη δυνατότητα στον κοινοβουλευτισμό να προστατευθεί.