Τον Δρόμο του Μεταξιού θα ξαναβρεί στις 14 και 15 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κίνα μετά το πρώτο του ταξίδι εκεί το καλοκαίρι του 2016, με αφορμή το διεθνές οικονομικό συνέδριο «Οne belt, one road».

Το επικείμενο ταξίδι ανακοινώθηκε και τυπικά μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, –ο οποίος θα συνοδεύσει τον Τσίπρα στο Πεκίνο –στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον κινέζο ΥΠΕΞ βρέθηκε μεταξύ άλλων «η σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της COSCO».

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των σχέσεών της με την Κίνα.

Ο Γουάνγκ Γι βρίσκεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του επ’ ευκαιρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώνεται από το ΥΠΕΞ και για το οποίο σας έγραψα προ ημερών.

Με την ίδια αφορμή, να προσθέσω ότι ο Πρωθυπουργός, που σήμερα θα μιλήσει στους ξένους προσκεκλημένους στο Ζάππειο, συναντήθηκε επίσης με τον ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ Κονσαρί, ενώ θα συναντήσει και τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σαμέχ Σουκρί.

Πολιτιστική διπλωματία

Κλείνοντας, σας πάω πάλι στο Ζάππειο για να σταθώ λίγο στον χαιρετισμό του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στην εναρκτήρια συνάντηση του Ακαδημαϊκού Συνεδρίου που γίνεται στο πλαίσιο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στο οποίο παραβρέθηκε και μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόδρου, ενώ όλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου.

«Η πολιτιστική διπλωματία μάς εξοικειώνει με διαφορετικές παραδόσεις, μειώνει τα στερεότυπα, πολεμά τις προκαταλήψεις. Γι’ αυτό και ο σύγχρονος κόσμος την έχει σήμερα πιο πολύ από ποτέ εξαιρετική ανάγκη» είπε ο Αμανατίδης και συνέχισε:

«Ο πολιτισμός αποτελεί την επιτομή της ήπιας ισχύος, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής συνέχειας κρατών και λαών, όπως και διαχρονικό συνεκτικό κρίκο μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η αξιοποίηση δικτύων και νέων εργαλείων, τα οποία θα αναδεικνύουν τη δυναμική του πολιτιστικού μας πλούτου προς όφελος των λαών μας, συνιστά ευκαιρία να διαμορφώσουμε με καλύτερους όρους το παρόν και το μέλλον μας, με αφετηρία τις κοινές αξίες και παράλληλες πολιτιστικές μας παραδόσεις».