Αναρωτιέμαι, ως άνθρωπος που του αρέσει να του δίνουν τροφή για σκέψη, ποιο πολιτικό event –διότι περί αυτού πρόκειται εντέλει –είναι αυτό που μπορεί να φέρει κοντά –έως και δίπλα δίπλα –προσωπικότητες από όλα τα κόμματα και όλα τα ρεύματα. Δεν θα σας αφήσω με την απορία, διότι μην κάνεις στους άλλους ότι δεν σου αρέσει να σου κάνουν.

Ηταν η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί: Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ» του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού δημοσιογράφου, Δημήτρη Τσιόδρα, που έγινε χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Στο πάνελ των ομιλητών ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Αννα Διαμαντοπούλου.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Σε ρόλο συντονιστή, ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης.

Να σημειώσω ότι το βιβλίο πέραν του Ιωακειμίδη προλογίζει και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

Στα ενσταντανέ που ξεχώρισα: τo τετ α τετ δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, Σαμαρά – Βενιζέλου και το πηγαδάκι που έστησαν η Ντόρα Μπακογιάννη και η Ολγα Γεροβασίλη στο οποίο μπήκαν ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Δεν έλειψαν και οι πολυσυζητημένες παρουσίες από το παρελθόν, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ το μάτι μου πήρε –διάσπαρτους στην αίθουσα –πολλούς ποταμικούς που προσήλθαν για τον συνεργάτη και φίλο τους Τσιόδρα. Πιo μπροστά από όλους κάθησαν ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, που τον είδα να έχει πιάσει ψιλή κουβέντα με την πρώην βουλευτή και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Θέλετε τώρα κι άλλες παρουσίες; Πάρτε χαρτί και μολύβι: ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πατριάρχης της ελληνικής διπλωματίας Πέτρος Μολυβιάτης, οι πρώην υπουργοί Σταύρος Δήμας, Νίκος Δένδιας, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Ζαννιάς και πολλοί άλλοι που σταματώ να καταγράφω γιατί μου… τελειώνει η σελίδα.