Μα σας παρακαλώ, δεν είναι αυτό που νομίζετε, προσπάθησε να πείσει το άπαν σύμπαν το χθεσινό non paper του Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών –όπου, ως γνωστόν, συμμετέχει ως guest –άρθρωσε για πρώτη φορά τη φράση «δεν φταίει για όλα ο Σόιμπλε», όμως μάλλον ξέχασε πως υπήρχε «κατάσκοπος» στο κοινό. Η Φώφη Γεννηματά, όταν ήρθε η σειρά της να μιλήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είπε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας ότι «δεν φταίει για όλα ο Σόιμπλε» και είναι η πρώτη φορά που τον ακούω να το λέει αυτό». Εσπευσαν να διορθώσουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, επιβεβαιώνοντας μεν τη φράση του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας δε ότι η φράση είχε άλλη ερμηνεία από αυτήν που της αποδόθηκε. «Δεν φταίει μόνο ο Σόιμπλε, φταίτε κι εσείς», τους είπε ο Τσίπρας, «γιατί δεν διεκδικείτε την πολιτική ηγεμονία στην Ευρώπη». Προσοχή, σύντροφοι, κάποιες φορές δεν θα μαζεύονται οι κωλοτούμπες. Και αφτιά υπάρχουν παντού.

Και μαζί μπορούν

Προχθές, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, διοργάνωσε μια εκδήλωση το Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σοσιαλδημοκρατία. Το θινκ τανκ της Αγίου Κωνσταντίνου που οι δημαρίτες ευελπιστούν να γίνει το ΙΣΤΑΜΕ τους. «Ε και;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως, είχε ενδιαφέρον. Γιατί; Κατόρθωσαν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο εκπρόσωποι όλων των κεντρώων δυνάμεων. Ενδεικτικά αναφέρω ονόματα: Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Ξεκαλάκης, Σπύρος Δανέλλης και Δημήτρης Τσιόδρας. Το better together, βέβαια, δεν γίνεται πάντα με τον πιο επιθυμητό τρόπο. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, άσκησε έμμεση κριτική στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται αυτές οι εκδηλώσεις, στις οποίες οι ομιλητές δεν αποφασίζονται για την ειδική τους γνώση πάνω στο εκάστοτε θέμα, αλλά με βάση την ίση εκπροσώπηση όλων των κλάδων της ΔΗΣΥ.

Για άλλους, βέβαια, η διαρκής συνύπαρξη δείχνει μια διάθεση για ουσιαστική ενσωμάτωση. Μαθαίνω πως το Σάββατο το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ στην Ξάνθη (έχουν και ενιαίο περιφερειακό όργανο οι άνθρωποι, αμ δε!) διοργανώνει την πρώτη του ανοικτή πολιτική εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος από το ΚΙΔΗΣΟ, ο Γιάννης Δουκέλης από τις Κινήσεις Πολιτών, ο Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου και ο –παντός καιρού και κόμματος, για εκδηλώσεις μιας Κεντροαριστεράς που σέβεται τον εαυτό της –Νίκος Μπίστης. Ισως τελικά υπάρχει ελπίδα για τη ΔΗΣΥ. Οψόμεθα.

Ο άτυχος Κουτσούκος

Το ότι πολλοί υπουργοί δεν προσέρχονται στη Βουλή για να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών είναι γνωστό. Μια ερώτηση όμως χθες δεν απαντήθηκε όχι με ευθύνη του υπουργού, αλλά λόγω αδυναμίας του ερωτώντος βουλευτή να παραστεί. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό έπειτα από χειρουργική επέμβαση στο πόδι. Ο άτυχος πρώην υφυπουργός έπεσε από μια ελιά ενώ κλάδευε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμαλιάδα. Για την ακρίβεια, έσπασε το κλαδί στο οποίο είχε πατήσει, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του στο ύψος του μηρού. Για καλή του τύχη, δεν ήταν μόνος. Πάντως στους διαδρόμους της Βουλής κάποιοι κακεντρεχείς θύμιζαν ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κουτσούκος καβγάδισε στη Βουλή με τον κατά τα λοιπά συμπαθή Euclid (κατά κόσμον Ευκλείδη Τσακαλώτο) εξαιτίας του γεγονότος ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν άφαντος για κάποια 24ωρα μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι υπαινιγμοί αυτοί ελέγχονται ως ανυπόστατοι, καθώς ο Τσακαλώτος δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «γκαντέμηδων» της Βουλής. Ακόμα, τουλάχιστον…