Η ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Λέσβο –με 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους σε καταυλισμούς υπό ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και με τα επεισόδια να μη σταματούν –μεταφέρθηκε και στη συνάντηση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα χθες στη Μυτιλήνη.

Οπως μετέδωσαν το ΑΠΕ αλλά και τοπικά μέσα του νησιού, η συζήτηση των δύο ανδρών για το Προσφυγικό κατέληξε σε αδιέξοδο, ενώ το κλίμα ήταν τόσο εκρηκτικό που οι φωνές του Μουζάλα και του Γαληνού ακούγονταν μέχρι τους… διαδρόμους του δημαρχιακού κτιρίου. Πολλές φορές, μάλιστα, η συζήτησή τους διακόπηκε προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουζάλας επισκέφτηκε τη Λέσβο μία εβδομάδα μετά τις εικόνες ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου με τις σκεπασμένες από χιόνι σκηνές των προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας.

Ο δήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε πως είναι ανάγκη να απεγκλωβιστεί το νησί από όσους έχουν έρθει σε αυτό και ειδικά από την ανεξέλεγκτη ροή αφρικανών μεταναστών. Και φέρεται να είπε στον υπουργό ότι δεν θα συναινέσει στην καταστροφή της Λέσβου. Ο υπουργός, από την πλευρά του, υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λεμονούς.

Μεγάλη απόσταση

Πάντως, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το υπουργείο και τον Δήμο Λέσβου φάνηκε και στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους. Ο μεν Γαληνός τόνισε πως «δυστυχώς η κατάσταση στο νησί δεν είναι καλή. Ο δήμος αυτή την κατάσταση την έχει μεταφέρει επανειλημμένα στην κυβέρνηση, τα είπα και σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι να βρεθεί λύση. Υπάρχει ένταση το τελευταίο διάστημα στο νησί, ανάλογα έντονη ήταν και η συνάντησή μου με τον κ. Μουζάλα».

Στην αντίπερα όχθη, ο Μουζάλας αναγνώρισε ότι στη Λέσβο υπάρχει ειδική κατάσταση, «η οποία οφείλεται στην αλλαγή των χαρακτηριστικών των ανθρώπων που έρχονται πια στο νησί». Και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε με τον δήμο στους τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη να συμφωνήσουμε. Μην περιμένετε με μια συνάντηση να καμφθούν διαφωνίες». Προέτρεψε δε τους δημοσιογράφους να λάβουν υπ’ όψιν πως με τον δήμαρχο εργάστηκε όλο το περασμένο διάστημα και «έκαναν θαύματα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2015».

Ο Γαληνός, ο οποίος να θυμίσω είναι στενός φίλος του Πάνου Καμμένου και συνυπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ μαζί με άλλα οκτώ, επίσης διαγραφέντα, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, δημοσιοποίησε τη διαφωνία του και με επιστολή προς τον Μουζάλα, που έδωσε στη συνέχεια και αυτός στον Τύπο τη δική του.

Στην επιστολή αφού υπογραμμίζει ότι «Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, μα πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι, όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο», σημειώνει: «Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας) δημιουργεί, κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τη δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με τη δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία.

Κατά την άποψη της κυβέρνησης, οι διατυπωμένες θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015. Να υπογραμμίσουμε ότι παρόμοιες ροές στις σημερινές συνθήκες (κλειστά σύνορα), θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν από το νησί και τη χώρα».