Μα την Παναγία, στο τέλος θα αρχίσω να μαδάω τη μαργαρίτα. Θα βγει, δεν θα βγει. Στο τέλος Ιούλη, στο τέλος Αυγούστου, στις αρχές Σεπτέμβρη, πριν από τη ΔΕΘ ή μετά…

Κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτή τη φορά μπορεί και να είναι οριστικό. Ορκο δεν παίρνω.

Οι τελευταίες πληροφορίες όμως λένε ότι τη Δευτέρα 29 Αυγούστου (πριν από τη ΔΕΘ και πριν τελειώσει ο μήνας) θα αρχίσουν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxis. Στη συνέχεια μπορείτε να περνάτε από το υπουργείο Οικονομικών ή το Μέγαρο Μαξίμου για διανομή δωρεάν ηρεμιστικών.

Σε αποχρώσεις… Εφορίας

Πάντως, τρελά κέφια μου φαίνεται ότι έχουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αλλαξαν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ το οποίο μέχρι πέρυσι ήταν κιτρινάκι, το χρωμάτισαν με λίγο πράσινο, αλλά η αποθέωση είναι το σπιτάκι το γκριζο-κυπαρισσί (δέχομαι ενστάσεις για το χρώμα που περιγράφω) με την κόκκινη πορτίτσα.

Το ραβασάκι στη γλώσσα του υπουργείου Οικονομικών ονομάζεται «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013», δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είναι φέτος αναβαθμισμένο.

Περισσότερες γραμμές και στήλες, το υπουργείο μάς εξηγεί επακριβώς πώς βγήκε ο φόρος καθώς έχουν προστεθεί στήλες με τη βάση υπολογισμού του φόρου για οικόπεδα. Ενσωματωμένη στο εκκαθαριστικό για να μην ξεχνιόμαστε είναι η Ταυτότητα Οφειλής για την πληρωμή του φόρου και οι πέντε μηνιαίες δόσεις. Ολα τα λεφτά επαναλαμβάνω όμως είναι το έρμο το σπιτάκι, επάνω αριστερά.

«Κλείνει το μάτι

στους κακοπληρωτές»

Αντιπαραθέσεις με πολιτικό περιέχομενο έχει προκαλέσει ο ξυλοδαρμός υπαλλήλου του ΔΕΔΔΗΕ από επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, τον οποίο αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο φύλλο της Τρίτης. Η μεν ΓΕΝΟΠ επιτίθεται ευθέως με χθεσινή της ανακοίνωση κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη κατηγορώντας τον ότι με τη στάση του «κλείνει το μάτι στους κακοπληρωτές», ενώ την ίδια στιγμή πηγές της ΔΕΗ αφήνουν αιχμές για το υπουργείο επειδή δεν καλύπτει πολιτικά τη διοίκηση της επιχείρησης. Και οι μεν και οι δε, λένε το εξής: αν δεν βγει ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός να «τρομάξει» τους κακοπληρωτές, είναι σαν να τους δίνει στα κρυφά συγχωροχάρτι. Σαν να λέμε ότι όταν πολιτικά η κυβέρνηση προκρίνει τη λογική των μη αποκοπών ρεύματος, είναι σαν να καλύπτει όλους μαζί τους μπαταξήδες, εις βάρος μάλιστα των συνεπών. Σας το έχω ξαναγράψει, η υπόθεση με τις αποκοπές θα έχει πολλές ακόμη συνέχειες.

Επίσκεψη Κοτζιά

στα Σκόπια

Με highlight την ομιλία του ενώπιον των διπλωματών της ΠΓΔΜ –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία των ελληνοσκοπιανών σχέσεων –ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί σήμερα μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια έπειτα από σχετική πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τόσο τον πρωθυπουργό Εμίλ Ντιμιτρίεφ όσο και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Μαθαίνω από πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι στην ομιλία του ο Κοτζιάς αναμένεται να αναφερθεί στην ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΠΔΓΜ αλλά και στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που καλείται να επανασχεδιάσει το μέλλον της. Θα αναφερθεί επίσης στη σημασία της διμερούς πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επενδύει διπλωματικά σε πρωτοβουλίες όπως η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –που ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιούλιο σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων –και αποσκοπούν μεταξύ άλλων στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη ενός αμοιβαίου συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Ο πονοκέφαλος για ΕΥΠ ήρθε με jet ski!

Με jet ski φέρεται ότι έφθασε χθες το μεσημέρι στο Πυθαγόρειο Σάμου ένας Τούρκος ηλικίας περίπου 40 χρόνων, προκαλώντας άλλον έναν πονοκέφαλο στις ελληνικές Αρχές καθώς εξετάζεται ως ύποπτος για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Η εικόνα για τον τούρκο υπήκοο είναι ακόμα πολύ συγκεχυμένη, οι πληροφορίες ελάχιστες, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης έχει περάσει στην ΕΥΠ.

Ο τούρκος υπήκοος, ο οποίος πέρασε με jet ski τη μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια στο Πυθαγόρειο Σάμου, εντοπίσθηκε από το Λιμενικό. Εφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πλαστά χαρτιά τα οποία τον εμφάνιζαν να έχει βουλγαρική υπηκοότητα. Κίνησε αμέσως υποψίες, οι οποίες προκάλεσαν την κινητοποίηση κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για στρατιωτικό ή για κρατικό υπάλληλο και αν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν είναι αναμεμειγμένος στο πραξικόπημα.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκδοχή, οι ελληνικές Αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες για μια ακόμα φορά με μια περίπλοκη κατάσταση, όπως συνέβη με τους οκτώ αξιωματικούς που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο.