Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε χθες στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 212 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου –πρόκειται για ένα σχετικά άγνωστο Ζάλογγο, όπου το 1804 250 Σουλιώτες και Σουλιώτισσες, κυρίως γυναικόπαιδα, έπεσαν στο γκρεμό για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Αφού παρακολούθησε τη δοξολογία στην ιστορική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγώνα των Σουλιωτών, ο Πρόεδρος πήγε στο βάραθρο του ολοκαυτώματος και έριξε με περίτεχνη κίνηση ένα δάφνινο στεφάνι.

Ολα αυτά βέβαια είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Εμένα άλλο μου έκανε εντύπωση. Οτι πήγε διαβασμένος στην ορεινή Αρτα. Το λέω γιατί παρατήρησα την ακόλουθη παράγραφο στην ομιλία του: «Στις 21 Απριλίου 1804 η Μονή Σέλτσου έπεσε, δυστυχώς ύστερα από την προδοσία κάποιου Γιώργου Κύργιου. Αν αναφέρω το βδελυρό όνομά του είναι διότι εμείς, οι Ελληνες, οφείλουμε να μην ξεχνούμε τους εθνοπροδότες, όπως ο Εφιάλτης, αφού η προδοσία είναι, δυστυχώς, διαχρονικό σαράκι στα θεμέλια του Εθνους μας, του οποίου η μνήμη πρέπει να μας συνοδεύει για ν’ αποφύγουμε στο μέλλον την ολέθρια επανεμφάνισή του».

Και επίτιμος δημότης των ορεινών Τζουμέρκων

Εξού, εικάζω, και οι ντόπιοι τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Στη Μονή Σέλτσου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Αρτας Ιγνάτιος, η πανταχού παρούσα –Αρτινή γαρ –κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και άγημα που απέδωσε τιμές.

Εκτός όμως από την επίσημη υποδοχή, οφείλω να σας πω ότι του είχαν ετοιμάσει και μουσικό δρώμενο με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και το Μουσικό Σχολείο Αρτας.

Ο νέος δημότης, λοιπόν, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη άφησε όπως είπε «τις αδούλωτες βουνοκορφές των Τζουμέρκων» κλείνοντας στην ψυχή του, «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα κορυφαίο δίδαγμα: Το Εθνος μας, το Εθνος των Ελλήνων ή θα υπερασπισθεί, δίχως ίχνος συμβιβασμού, την ελευθερία ή δεν πρόκειται ν’ αρθεί στο επιβαλλόμενο ύψος των περιστάσεων, τόσον ως κληρονόμος της αρχαίας παρακαταθήκης του όσο και ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το πρόγραμμα του Προέδρου ήταν πάντως φορτωμένο, μιας και μετά επισκέφθηκε και το ιστορικό γεφύρι του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου και παρακάθησε και σε επίσημο γεύμα.

Ο Πιτέλα και η κοιλάδα του Αχελώου

Μιας κι ανέφερα την κοιλάδα του Αχελώου και το γεφύρι θυμήθηκα ότι ένας λάτρης της περιοχής –που συχνά πυκνά στέλνει τα μηνύματά του στους κατοίκους της -, ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα έστειλε και ένα γραπτό μήνυμα στον Παυλόπουλο με αφορμή την επίσκεψή του στην ορεινή ελεύθερη Ελλάδα.

Τι έγραψε; «Αγαπητέ Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αγαπητοί φίλοι: Σήμερα στο Σέλτσο αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για χάρη της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ηρωική θυσία ζωντανή στη μνήμη μας και στη μνήμη των γενεών που έρχονται.

Σκεφτόμαστε όλους αυτούς που προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθεροι παρά να ζήσουν ως δούλοι. Σήμερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαστε δίπλα σας και θα σας υποστηρίξουμε στις προσπάθειές σας για την ανάκαμψη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Αν αναρωτιέστε πώς ξέρει ο Πιτέλα για τη Μονή Σέλτσου και γιατί ασχολείται γενικώς με την περιοχή να σας αποκαλύψω ότι οφείλεται σε ποταμικό δάκτυλο στο Ευρωκοινοβούλιο.