Σε υγιείς δόσεις η φιλοδοξία είναι καλό πράγμα. Ομως, μέτρον άριστον. Αν πάρεις υπερβολικές δόσεις μπορεί να σε καταστρέψει. Ενίοτε μπορεί να καταφέρει ακόμη και να σε εκνευρίσει. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντάγκμαρ Ροτ-Μπέρεντ δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσφορία της απέναντι στους έλληνες αξιωματούχους.

Αυτό χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρουσία του Δημήτρη Κούρκουλα υπεγράφη η συμφωνία για τους μισθούς των ευρωυπαλλήλων. Γιατί στράβωσε η ευρωβουλευτής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, θα μου πείτε, και γιατί μας ενδιαφέρει; Εξηγούμαι: Κατ’ αρχάς η κυρία είναι σύζυγος του επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, όπως μαθαίνω, είναι ότι η Γερμανίδα είχε συνταχθεί με τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων στην Ευρωβουλή που διεκδικούσαν αναδρομικές αυξήσεις των μισθών τους της τάξεως του 2% για το 2011 και το 2012. Οχι, όπως πληροφορούμαι, επειδή τη διακρίνει γνήσιο σοσιαλιστικό πνεύμα. Αλλά επειδή φιλοδοξεί να γίνει προσωπάρχης του Ευρωκοινοβουλίου…

Ομως δεν της πέρασε. Μαθαίνω ότι η γραμμή που είχε συνεννοηθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Κούρκουλα ήταν για μηδενικές αυξήσεις. «Ας κάνουν απεργία. Δεν θα υποχωρήσουμε» ήταν το πνεύμα του Βενιζέλου. Αυτό επειδή δεν γίνεται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναστενάζουν και οι της Ευρωβουλής να παίρνουν αυξήσεις (οι οποίες σημειώνω ότι συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τους μισθούς των ευρωβουλευτών). Εντέλει ψηφίστηκαν μηδενικές μειώσεις για το 2011 και της τάξεως του 0,8% για το 2012.

Μένω στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν ιστορική. Κατ’ αρχάς έγινε τελετή για την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξού και ως προεδρεύων ο Βενιζέλος στην ομιλία του σημείωσε ότι ναι μεν οι πόλεμοι στην Ευρώπη τελείωσαν, ωστόσο θύμισε ότι η επέτειος βρίσκει την Ευρώπη διχασμένη και αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κρίσης.

Κατά τα λοιπά, η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη καθώς μίλησαν ο Μάρτιν Σουλτς, ο Ζοζέ Μπαρόζο και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Οι θητείες όλων –συμπεριλαμβανομένου του Χάνες Σβόμποντα και του Ζοζέφ Ντολ που δεν θα είναι πάλι υποψήφιοι –λήγουν, εξού και το κλίμα ήταν αποχαιρετιστήριο. Τη μεγαλύτερη συγκίνηση, όμως, πληροφορούμαι ότι προκάλεσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Ο «κόκκινος Ντάνι» έκανε μια εμπνευσμένη ομιλία υπέρ της Ευρώπης και προκάλεσε ρίγη. Αυτό επειδή αποχωρεί από την Ευρωβουλή ύστερα από δύο δεκαετίες. Οπως εκμυστηρεύθηκε στον Κούρκουλα, τον οποίο συνάντησε αργότερα, πηγαίνει στη Βραζιλία για να ετοιμάσει… ντοκιμαντέρ για το Μουντιάλ! Του είπε ακόμη ότι παρακολουθεί στενά τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα, την οποία θα επισκεφθεί το καλοκαίρι (περισσότερα για τον «κόκκινο Ντάνι» στη στήλη της Κίττυς Ξενάκη, στη σελίδα 31).

Τηλευαγγελιστές

Από την ώρα που ανακοινώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τη Συγγρού για την επιλογή των προσώπων, επικεντρώνοντας κυρίως στην υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη. Το ίδιο έκανε χθες και ο Δημήτρης Παπαδημούλης (στο ραδιόφωνο του Σκάι), αλλά πήρε πληρωμένη απάντηση. Μόνο που αυτή δεν προήλθε από στέλεχος της ΝΔ, αλλά από υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ελιάς. Αναφέρομαι στον Νίκο Μπίστη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Παπαδημούλης είναι λαλίστατος για τον Ζαγοράκη. Και πρόσθεσε: «Για τον πιθανό συνυποψήφιό του τηλευαγγελιστή Λάκη Λαζόπουλο θα μας πει κάτι; Πόσο αριστερό θεωρεί αυτόν τον φανατικό λόγο;».

Καμπάνια με ρεπορτάζ

Με το «καλημέρα» –ούτε ένα 24ωρο μετά την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων τους από τον Αντώνη Σαμαρά –άρχισαν οι ευρωυποψήφιοι της ΝΔ την προεκλογική τους καμπάνια. Πρώτη στον χορό μπήκε η Μαρία Σπυράκη, η οποία είχε ήδη προετοιμάσει το προεκλογικό της σποτ. Στο τετράλεπτο βίντεο η πρώην δημοσιογράφος του Mega έχει επιλέξει αποσπάσματα από ρεπορτάζ της που αφορούν τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και συνεντεύξεις της με ευρωπαϊκές προσωπικότητες. Το σποτ συνοδεύεται από το μότο «μαζί για μια δυνατή Ελλάδα».

Παλιοί γνώριμοι

Τις… ευλογίες του Γιώργου Καμίνη πήγε να πάρει χθες η Μαρία Γιαννακάκη. Ομως η συνάντηση δεν ήταν τυπική. Αυτό επειδή η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής της ΔΗΜΑΡ γνωρίζεται με τον Καμίνη από την εποχή που εκείνος ήταν Συνήγορος του Πολίτη και εκείνη υπηρετούσε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης (με αρμοδιότητες Τύπου και Επικοινωνίας). Η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ συνοδευόταν από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της Κώστα Διάκο (επικεφαλής της Αττικής Οικολογικής Απάντησης), πρόσωπο που προέρχεται από τους Οικολόγους Πρασίνους.

Ξεσπάθωσαν οι κηπουροί

Από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού της Κουμουνδούρου Στο Κόκκινο ξέσπασε χθες ο Δημήτρης Δρούτσας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και νυν ευρωβουλευτής μίλησε για «κατάντια και κατρακύλα του ΠαΣοΚ». Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ανήκει στο ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ακραία και επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ο αρχηγός των «κηπουρών» (και ο περισσότερο ευεργετηθείς από την παράταξη) ξεσπαθώνει εκ του ασφαλούς.

Σύμβουλος αντί ευρωβουλευτής

Τις προάλλες σας ανέλυσα λεπτομερώς τα έργα και τις ημέρες του νεοδιορισθέντος συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα ενεργειακής πολιτικής Σόλωνα Κασίνη. Ο κατά κόσμον Σολής ξαναχτύπησε. Αυτό χθες, στο ΡΙΚ, όπου δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς του είχε προτείνει να ενταχθεί στην ευρωλίστα της ΝΔ. Υποθέτω ότι αρνήθηκε, εξού και κατέληξε σε ρόλο συμβούλου. Καθόλου άσχημα.