Παγίωση της πρωτιάς και σκηνικό αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και ταυτόχρονα υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτινάσσεται στις 19 μονάδες σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue. Η ψαλίδα της διαφοράς των δύο κομμάτων ανοίγει κι άλλο καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει άνοδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Εκτός Βουλής, εξάλλου, σύμφωνα και με τις δύο έρευνες, βρίσκεται ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ΝΔ είναι 39%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ΝΔ φαίνεται να παίρνει στις επόμενες εκλογές 150 – 170 έδρες. Πάντα με βάση τα ευρήματα από την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία μόνο στην περίπτωση που η εκλογική της επιρροή βρεθεί στα χαμηλότερα εκτιμώμενα επίπεδα (35,5%), ανεξάρτητα από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση είναι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος όπως δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, καθώς η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 20%.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ: 39%, ΣΥΡΙΖΑ: 20%, Κίνημα Αλλαγής: 11%, Χρυσή Αυγή: 8,5%, ΚΚΕ: 6,5%, Ενωση Κεντρώων: 3,5%.

Παρόμοια εικόνα ανόδου των ποσοστών της ΝΔ καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και διευρύνει έτσι κι άλλο τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, που φτάνει πλέον τις 10,5 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32%, ενώ την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει στασιμότητα λαμβάνοντας ποσοστό 21,5% όπως και στην προηγούμενη μέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ισοπαλία παρατηρείται στην τρίτη θέση καθώς η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής παίρνουν από 8%. Εντούτοις, το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει πτώση κατά μία μονάδα. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ευρήματα, οι ΑΝΕΛ και η Ενωση Κεντρώων με 2%.

Το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση όμως καταγράφεται και στην παράσταση νίκης. Και εκεί η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 56% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που διευρύνθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου.

Απογοήτευση. Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας που αφορά τις συντάξεις και συγκεκριμένα στο ερώτημα «μπορεί να ακυρωθεί ή να ανασταλεί η (από 1/1/2019) μείωση των συντάξεων;» σχεδόν οι μισοί (48%) απαντούν «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι», εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατρέψει τις περικοπές.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτικών. Σχεδόν 6 στους 10 (57%) αξιολογούν «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τη σύλληψη των στρατιωτικών.