Εγκλωβισμένη είναι η κυβέρνηση στην υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ύστερα από το ηχηρό «όχι» που είπε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στο παρελκυστικό αίτημα του Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να αποφύγει κάθε εξήγηση στην εθνική αντιπροσωπεία για τη σκοτεινή διακρατική συμφωνία.

Μόλις η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάστηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να στείλει επιστολή στον Νίκο Βούτση, ζητώντας να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου ο ίδιος να παραστεί ενώπιον του εισαγγελέα και να καταθέσει ως απλός πολίτης. Ο ίδιος στην επιστολή του δήλωνε μάλιστα πως αρνείται κάθε προστασία που του παρέχει το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο, με τη γνωμοδότησή του το Επιστημονικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως «το μόνο αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο και την άσκηση ενδεχομένων διώξεων κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι η Βουλή». Συνεπώς, στο εξής θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επίμαχη δικογραφία και ο Πάνος Καμμένος να κληθεί σύντομα να λογοδοτήσει στη Βουλή κι όχι στον εισαγγελέα, όπως επιθυμούσε.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που είχε παγώσει εξαιτίας της κατάστασης στα Ιμια. «Η υπόθεση αυτή εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο» δηλώνουν χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη της Πειραιώς. Στη συνέχεια θα προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, όπου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο υπουργός Αμυνας και οι συναρμόδιοι υπουργοί και θα τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ ότι ο υπουργός Αμυνας «δεν μπορεί να αποφύγει την Ολομέλεια» για τα κρίσιμα ερωτήματα της υπόθεσης. Και κυρίως, όπως σημείωναν, γιατί αν και η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ τον είχε ενημερώσει πως οι Σαουδάραβες δεν επιβεβαιώνουν ότι εκπρόσωπός τους είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, εντούτοις έδωσε εντολή να υπογραφεί άρον άρον η διακρατική συμφωνία με την εταιρεία του επιχειρηματία για την πώληση 300.000 βλημάτων από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.