Υπό την πίεση των εξελίξεων στο Σκοπιανό επεξεργάζεται ο Αλέξης Τσίπρας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το Eurogroup της Δευτέρας και η μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Νταβός, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, φέρνουν σε δεύτερο χρόνο τον ανασχηματισμό, με τον Τσίπρα να ψυχολογεί τις τάσεις και αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό πέραν του να περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο των επόμενων μηνών έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, επιμένοντας στα περί «αυτοδύναμης» και όχι πλέον «καθαρής» εξόδου. Αμεση κυβερνητική προτεραιότητα θεωρείται, εξάλλου, η έξοδος στις αγορές, η οποία τοποθετείται χρονικά στις επόμενες 10-15 μέρες, με την έκδοση τριετούς ή επταετούς –το πιθανότερο –ομολόγου. Κεντρικό μήνυμα του Μαξίμου είναι η αισιοδοξία πως τα δύσκολα πέρασαν, καθώς «η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο», ενώ, χαϊδεύοντας τα αφτιά του εσωκομματικού ακροατηρίου, ο Τσίπρας τονίζει διαρκώς πως το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα βρει χώρο για να ασκήσει την κοινωνική της πολιτική και να ενισχύσει το ταξικό της πρόσημο.

Το τελευταίο αποτελεί βασικό αίτημα τόσο της ομάδας των 53 όσο και μεμονωμένων στελεχών. Με αιχμή τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ατζέντα της επόμενης μέρας και φιλολαϊκές πολιτικές (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση της ανεργίας κ.τ.λ.), τις σχέσεις με την Εκκλησία, την εσωκομματική λειτουργία, αλλά και τις συνεργασίες με τους ΑΝΕΛ ή την επιχειρούμενη διεύρυνση προς το Κέντρο και την προσέγγιση απέναντι στην Κεντροαριστερά, οι 53 ετοιμάζουν συγκροτημένη γραπτή παρέμβαση. Θα περιλαμβάνει και στοιχεία κριτικής ως προς την αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως το Προσφυγικό, δίνοντας έτσι έναυσμα στη συζήτηση περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, ωστόσο, και η προσδοκία αρκετών στελεχών για είσοδο στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η γενικότερη αίσθηση πως «τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα», όπως λένε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως ρίχνουν τους τόνους. Μια πρόγευση δόθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη, όπου πράγματι έλειψαν οι εντάσεις, ενώ για το Σκοπιανό διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν στην πράξη διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Τα ονόματα. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ως είθισται όμως να λέγεται ο ανασχηματισμός αποτελεί «προνομία» του Πρωθυπουργού. Οπερ σημαίνει πως ο Τσίπρας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ανεξαρτήτως των εισηγήσεων που δέχεται. Κοντά στην έξοδο πάντως φαίνεται να βρίσκονται υπουργοί που είναι στο στόχαστρο κριτικής εκ των έσω, όπως ο Γιάννης Μουζάλας, η Λυδία Κονιόρδου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σίγουρο αισθάνεται το οικονομικό επιτελείο, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναβάθμισης του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε θέση αντιπροέδρου-συντονιστή των παραγωγικών υπουργείων. Σε οικονομικό ή αναπτυξιακό υπουργείο θα ήθελε, εκ νέου, να μετακομίσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος όμως έχει μπροστά του την εκκρεμότητα των τηλεοπτικών αδειών. Λόγω και του Σκοπιανού δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα για τον Νίκο Κοτζιά, ενώ και ο Νίκος Τόσκας χαίρει της εκτίμησης Τσίπρα.

Σταθεροί θεωρούνται επίσης στο υπουργικό σχήμα οι Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης και Ολγα Γεροβασίλη, δίχως να αποκλείονται «καραμπόλες» εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να ανακατέψει την τράπουλα, σε αντίθεση με το αμετακίνητο δίδυμο Ξανθού – Πολάκη στο υπουργείο Υγείας. Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναζητούν, εξάλλου, νέα πρόσωπα τύπου Αχτσιόγλου – Χαρίτση, τα οποία ήταν η μεγάλη έκπληξη των προηγούμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς κρίνεται πως αντεπεξήλθαν με επιτυχία στον ρόλο τους.

Ο Καμμένος. Απίθανο φαντάζει, τέλος, το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το «Πεντάγωνο» ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο κρίσιμες θεωρούνται δύο σημαντικές παράμετροι. Η πρώτη είναι το Σκοπιανό και η στάση του υπουργού Αμυνας –για την οποία, βέβαια, στο Μαξίμου ρίχνουν τους τόνους και υποστηρίζουν ότι δεν θα οδηγήσει σε διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η δεύτερη είναι οι αριθμητικές ισορροπίες για τους ΑΝΕΛ στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα και εάν θα διατηρηθούν αναλλοίωτες, μαζί με τους εσωκομματικούς τους συσχετισμούς, μετά την αποχώρηση Ζουράρι από το υπουργείο Παιδείας.