«Όλοι περιμέναμε ότι η Σύνοδος αυτή ήταν μία μεγάλη ευκαιρία η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, προσερχόμενη στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Αντίθετα, βρεθήκαμε μπροστά στις δηλώσεις του κ. Τουσκ για το προσφυγικό. Δηλώσεις με τις οποίες είμαστε απόλυτα αντίθετοι, παραβιάζουν τις συνθήκες και είναι κόντρα στις Ευρωπαϊκές ιδέες» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στην ανάγκη ενός προοδευτικού σχεδίου «ενοποίησης» σημείωσε πως «η θαρραλέα τοποθέτηση του Μ.Σουλτς για την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης μπορεί να ανοίξει νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες».

«Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόταση των Σοσιαλιστών και του Πιέρ Μοσχοβισί, να σταματήσει το Eurogroup να είναι ένας θεσμός που δεν λογοδοτεί πουθενά. Θέλουμε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, όσο συνεχίζουν οι πολιτικές λιτότητας. Επιβάλλεται προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης τώρα. Η επόμενη κίνηση είναι ο Ευρωπαϊκός πυλώνας Κοινωνικών δικαιωμάτων να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα φτάσουν άμεσα στους ευρωπαίους πολίτες.