Το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα, έτοιμη για εκλογές ανά πάσα στιγμή, θα επιχειρήσει να εκπέμψει η ΝΔ από το 11ο προγραμματικό Συνέδριό της το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η πρόθεση της Πειραιώς να σημάνει εκλογικό συναγερμό είναι πρόδηλη και από το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου που έχει τίτλο: «Ετοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Κωστής Χατζηδάκης έδωσε χθες έμφαση ακριβώς σ’ αυτή την στόχευση επισημαίνοντας πως οι «πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να είναι γρήγορες, επιβάλλουν να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Οχι με μεγάλα λόγια. Με ξεκάθαρες κατευθύνσεις και εφαρμόσιμο σχέδιο. Με στόχο να περάσουμε, επιτέλους, από την Ελλάδα της μιζέριας και της στασιμότητας, στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους και ειδικά για τους πιο αδύναμους και τους νέους. Για την Ελλάδα που αξίζουμε».

Υστερα από 7 προσυνέδρια – που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή 124 ομιλητών και τη συμβολή περίπου 100.000 πολιτών που απάντησαν σε ερωτηματολόγια – επιδίωξη της ΝΔ είναι να διαμηνύσει στους πολίτες πως έχει κάνει σημαντική δουλειά και προετοιμασία και ότι διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο, υπογράμμισε ο Χατζηδάκης. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως προεξοφλείται, η λέξη «Ελλάδα» δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία στο κεντρικό σύνθημα. Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως η ΝΔ απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Τα βασικά πεδία

Οι βασικές ενότητες του Συνεδρίου θα είναι τρεις και ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια των τριών βασικών πεδίων στα οποία είχε δώσει βάρος και από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

– «Υπηρεσίες για τον πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα»

– «Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

– «Νέα γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών»

Βασικό μέλημα είναι οι πολίτες να αντιληφθούν πως η ΝΔ αλλάζει και είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που έχει ανοίξει διάλογο με όλη την κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως συνέβη και στις προσυνεδριακές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ έχουν προβλεφθεί αρκετές καινοτομίες.

Οι καινοτομίες

Με ειδική πρόσκληση: Σε κάθε ενότητα θα υπάρχει ένας ομιλητής – στέλεχος της ΝΔ αλλά και δύο φιλοξενούμενοι που δεν είναι μέλη του κόμματος. «Με τους φιλοξενούμενους ομιλητές θέλουμε και πάλι να υπογραμμίσουμε το άνοιγμα του κόμματος πέρα από τα παραδοσιακά του όρια» τόνισε ο Χατζηδάκης. Ανάμεσα στους «γκεστ» του Συνεδρίου είναι ο Στέλιος Ράμφος, ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η βραβευμένη αρχιτέκτονας Κατερίνα Κούρκουλα.

Κοινωνικό Συνέδριο: Παράλληλα με το προγραμματικό Συνέδριου όπου θα παρουσιαστεί το βασικό τρίπτυχο του σχεδίου της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί το «Κοινωνικό Συνέδριο». Πρόκειται δηλαδή για 6 παράλληλες εκδηλώσεις αφιερωμένες όλες σε μεγάλα κοινωνικά θέματα.

Ψηφοφορία με κάλπη: Ακόμη μία καινοτομία είναι η ψηφοφορία με κάλπη για μια σειρά από διλήμματα πολιτικής «στα οποία περιμένουμε τις τοποθετήσεις των συνέδρων» ανέφερε ο Χατζηδάκης. Οπως εξήγησε, επιθυμία του προέδρου της ΝΔ είναι να καταγραφεί με τον πιο επίσημο τρόπο η άποψη του ανωτάτου οργάνου του κόμματος για μια σειρά από τέτοια ζητήματα.

Ποιοτική υπεροχή

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως – και – με όλες τις παραπάνω πρωτοποριακές συνεδριακές διαδικασίες η ΝΔ δείχνει για ακόμη μία φορά την ποιοτική υπεροχή της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή της να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα και το σχέδιό της μαζί με ειδικούς και τους πολίτες αποτυπώνει – όπως υποστηρίζεται – μία καινούργια αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτό σχολιάζοντας πως «η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αρκεί. Βασικός στόχος είναι, όχι μόνο να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε σελίδα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο».

Υπενθυμίζεται πως από το προσυνέδριο της Λάρισας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει ότι το Συνέδριο της ΝΔ θα σηματοδοτήσει την επισημοποίηση του προγράμματός της αλλά και «την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου». Συνεπώς με το Συνέδριο θα επιδιώξει να βάλει το κόμμα σε ακόμα πιο έντονους προεκλογικούς ρυθμούς. Αλλωστε, αυτό μαρτυρά και το τελευταίο ερωτηματολόγιο που έχει δημοσιοποιήσει η ΝΔ και απευθύνεται στα στελέχη της. Αυτή τη φορά το επιτελείο της Πειραιώς διατυπώνει ερωτήματα για την προεκλογική τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ αλλά και για τις πρώτες κυβερνητικές της κινήσεις. Για παράδειγμα οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν: «Τι πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας; Η ανανέωση στα στελέχη της, ή η ενδυνάμωση της ενότητάς της;». Ρωτούνται ακόμη ποιο ήθελαν να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης.

Ανάμεσα στους ομιλητές που θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Συνέδριο είναι εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ Ιστούριθ.