Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, έκανε λόγo για Τουρκική μειονότητα στη Θράκη, ενώ επανέφερε το θέμα της εκλογής μουφτή.

Μάλιστα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απάντησε ότι τα θέματα αυτά θα τα συζητήσετε με την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανταπάντησε ότι «εσείς το ξεκινήσατε».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του θέλησε να στείλει μήνυμα στον ομόλογό του λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε. Και επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είπε επίσης ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

»Ονόματα που προσβάλουν όχι μόνο την ιστορία δεν είναι αποδεκτά από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ιδιοκτησίας και των μειονοτήτων.

»Ξέρετε πόσο εμείς οι Έλληνες θέλουμε να λυθεί το ταχύτερο δυνατό με λύση δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτή η λύση όπως κατέστη σαφές από την πλευρά της ΕΕ στη Γενεύη, οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ και αυτό είναι γνωστό με βάση το άρθρο 4 και με βάση την ομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ.

»Να φτάσουμε σε μια λύση εφικτή υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις μια χώρας μέλους τη ΕΕ

»Τέλος είναι ανάγκη για τις σχέσεις και για τον πολιτισμό μας, ανάλογα με τον πολιτισμό που έχει ο καθένας αλλά και στις κοινές αρχές που έχουν οι πολιτισμοί μας, να υπάρχει εφαρμογή της Συνθήκης για θέμα των προσφύγων. Αφού έλαχε σε μας να βιώσουμε τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν θελήσαμε και δεν επιδιώξαμε, έτσι θα δείξουμε ότι και τα δύο κράτη τα διέπουν οι αρχές του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Κάθε λαός αυτές τις κρίσιμες ώρες δείχνει ότι βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη.

Αμεση ήταν η απάντηση του τούρκου Προέδρου ο οποίος είπε ότι θα μιλήσει ξεκάθαρα όπως ακριβώς έκανε και ο κ. Παυλόπουλος, επιχειρηματολογώντας γιατί πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως είπε, η Συνθήκη υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα ξαναοικοδομείται ο πλανήτης.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. «Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν έθεσε και το θέμα εκλογής του αρχιμουφτή.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα [Live]

13:34 Ταγίπ Ερντογάν:Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας – Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλητης μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη

13:33 Ταγίπ Ερντογάν: Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι. Να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι και να παραμερίσουν το όποιο κενό. Να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας εστιάζονται στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Δεν επωφθαλμιούμε τα εδάφη άλλη χώρας.

13:30 Αλέξης Τσίπρας: Αν το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψη δεν είναι μόνο ιστορική αλλά θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην σχέση των δύο χωρών.

13:25: Αλέξης Τσίπρας: Να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη .Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες σε σταθερά θεμέλια. Οι διαφορές στις δύο χώρες υπήρξαν πάντα οι θέσεις είναι γνωστές όπως και οι δικές μας.

13:20 Ο Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου

13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων

12:50 Ταγίπ Ερντογάν:«Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος για την επικαιροποίηση των συμφωνιών. Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή αναφερθήκατε εσείς. Εάν δεν κάνατε εσείς αναφορά, θα τα συζητούσα με τον κ. Τσίπρα».

12:40 Προκόπης Παυλόπουλος:«Οι σχέσεις μας πρέπει να στηριχθούν στην ειλικρινή φιλία και να λύσουμε τις διαφορές μας με ειρηνικά μέσα. Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις».

12:35: Ταγίπ Ερντογάν:«Στόχος μου να μην ασχοληθούμε με το κενό μέρος του ποτηριού, πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια και θα κοιτάξουμε μπροστά», κατέληξε ο Ερντογάν.

12:30 Ταγίπ Ερντογάν:Κάποιοι ενοχλούνται για την επίσκεψή μου στη δυτική Θράκη και δημιουργούν προβοκάτσια. Μέσα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν τα συν και τα πλην».

12:25 Ταγίπ Ερντογάν: Στόχος μας μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα σε αυτό. Υψιστη προτεραιότητα των θέμα των ομογενών μας στην Θράκη.

12:20 Ταγίπ Ερντογάν:Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

12:15 Ταγίπ Ερντογάν: Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμαμάδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε ότι εκεί εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης

12:12 Ταγίπ Ερντογάν: Ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες. Μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτήν την επίσκεψη. Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες και ξεκάθαρες το ίδιο θα κάνω εγώ,

Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης είναι και συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια.

12:05 Προκόπης Παυλόπουλος:«Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό με μία λύση βιώσιμη. Αυτή η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

12:00 Προκόπης Παυλόπουλος:Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού είναι η συνθήκη της Λωζάννης. Αυτή η συνθήκηείναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες.

11:55 Προκόπης Παυλόπουλος:Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοινα είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

11:50Προκόπης Παυλόπουλος: Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου, και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχήκαι για την ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας, που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε.

11:40 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου τον υποδέχθηκε το έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος

11:35 Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

11:30 Εφθασε η αυτοκινητοπομπή με τον τούρκο πρόεδρο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, αναφέροντας τα εξής: «Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

11:25 Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφθασε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

11:00Ο Ερντογάν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο το οποίο τον μεταφέρει στο Σύνταγμα όπου θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη»

10:50Τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του Εμινέ υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

10:40 Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ερντογάν

Το πρόγραμμα του Ερντογάν

11:45

Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

Θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υποδοχής, ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος και παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών.

12:00

Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

13:30

‘Αφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50

Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30

Συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

19:25

‘Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30

Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15

‘Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10

Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Απαγόρευση κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνα για την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και την 12:00 ώρα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017, σε όλο το κέντρο της Αθήνας αλλά και από τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η αυτοκινητοπομπή Ερντογάν.

Yπενθυμίζεται πως για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις 18.00 της Πέμπτης στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν»