Τα πράγματα στην Κεντροαριστερά δείχνουν, ύστερα από μια μακρά περίοδο αναταράξεων επί των τεχνικών, να μπαίνουν επιτέλους σε μια σειρά. Τα ανοιχτά ζητήματα της εκλογής αρχηγού κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η ημερομηνία εκλογής κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθεί για λίγες εβδομάδες, ενώ η διαφωνία μεταξύ των επίδοξων ηγετών για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία «τελειώνει» στην πράξη το ζήτημα. Πλέον, οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν μπροστά τους ανοιχτό το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων και εκεί τα πράγματα δεν είναι όσο εύκολα φαντάζεται κανείς.

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο πρώτο πολιτικό τεστ μετά την απόφαση ενοποίησης του χώρου, η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι ακολουθούν διαφορετικούς αντιπολιτευτικούς δρόμους. «Ευτυχώς που ακόμα δεν είμαστε ενιαίο κόμμα» είναι ένα από τα –λιγότερο καυστικά –σχόλια που ακούστηκαν, καθώς οι αντιδράσεις που έχει προξενήσει το νομοσχέδιο φτάνουν μέχρι μια πλευρά της ΔΗΣΥ που σε άλλες συνθήκες θα προτιμούσε να μην εκφέρει άποψη πάνω στο ζήτημα.

Η απόφαση της Συμπαράταξης πριν από λίγες εβδομάδες, να σταματήσει να στηρίζει την προοδευτική ατζέντα της κυβέρνησης όταν δεν υπάρχει στήριξη από τους ΑΝΕΛ, θα μπορούσε να λύσει τα χέρια της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία. Ομως σ’ αυτή την περίπτωση οι ΑΝΕΛ μοιάζουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν και η ΔΗΣΥ, που τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, έχει να αντιμετωπίσει εσωκομματικές αντιδράσεις, κυρίως σε επιμέρους άρθρα, όπως το ηλικιακό όριο των 15 ετών. Το σχήμα πραγματοποίησε δύο συνεδριάσεις για να πάρει την τελική απόφασή του και παρά τους ενδοιασμούς που εκφράζονταν σε προσωπικές συζητήσεις από μια μερίδα βουλευτών, μόνο ένας –ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος της Αιτωλοακαρνανίας –ήταν εκείνος που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του μέσα στις διαδικασίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα απέχει και από την ψηφοφορία.

ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Αυτή την ώρα η ΔΗΣΥ επιδιώκει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες. Από πλευράς ηγεσίας είναι ξεκάθαρη η σθεναρή στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διάθεση υπερψήφισης του νομοσχεδίου –μια διάθεση που συνεπικουρείται και από τη θετική ανταπόκριση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος εκπροσωπεί τη ΔΗΜΑΡ μέσα στη Βουλή. Από την άλλη, η λαϊκή βάση της παράταξης δείχνει μάλλον επιφυλακτική προς την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, γεγονός που η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στην κακή παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό. Αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, αφήνουν ανοιχτή τη συζήτηση για τα άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία θα τεθούν εκ νέου προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν, βέβαια, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ δεν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, αυτή η συζήτηση δεν θα έχει κανένα νόημα –η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, πλην του Θανάση Θεοχαρόπουλου, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει τις ψήφους της στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, σε τέτοια περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη ήταν έτοιμη να καταθέσει δική της πρόταση νόμου.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ. Το Ποτάμι, από την άλλη, έχει πάρει από την αρχή διαφορετική θέση. Ακόμα και πριν από το «πισωγύρισμα» των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές του απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία της ΔΗΣΥ. Οταν τίθενται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται ξανά και ξανά από στελέχη της Σεβαστουπόλεως, αυτά «σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά». Για τους βουλευτές του κόμματος, που κάποιες φορές δεν έχουν διστάσει να συγκρουστούν με την Εκκλησία, η υπερψήφιση είναι «ζήτημα αρχής και ευσυνειδησίας». «Η Ιερά Σύνοδος ας ασχοληθεί με τη σωτηρία της ψυχής κι ας αφήσει τη διαχείριση του σώματος και των αισθημάτων μας σε εμάς» δηλώνει o Σπύρος Δανέλλης, ενώ ο Γιώργος Αμυράς μέσα στην επιτροπή της Βουλής τόνισε πως «στις ΗΠΑ αναγνωρίζονται 32 φύλα» και πως το κόμμα θα στηρίξει το νομοσχέδιο παρόλο που θα το ήθελε ακόμα πιο προοδευτικό. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει προβάλει πολλές φορές τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την εποχή που ακόμα ασκούσε δημοσιογραφία. Πέραν όμως των πεποιθήσεων, αν το κόμμα, που έχει σταθεί αρωγός σε περιθωριοποιημένες ομάδες, έθετε ενδοιασμούς στο νομοσχέδιο, θα έχανε ένα κομμάτι του πολιτικού του ακροατηρίου πολύ σημαντικό για τις εσωκομματικές εκλογές που πλησιάζουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο κοινοβουλευτικά σχήματα της ίδιας παράταξης αντιμετωπίζουν διαφορετικά τέτοιου είδους ζητήματα. Πολλές φορές, η διστακτικότητα της μιας πλευράς εξοργίζει την άλλη, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τι θα γίνει όταν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα αναγκαστούν να συντονίζουν τη στάση τους. Από την άλλη, όπως αναφέρει πολύπειρο στέλεχος, «στο ίδιο κόμμα δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι μεταξύ τους. Αλλωστε οι διαφορές μας δεν είναι μεγάλες –δεν είμαστε ΝΔ». Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θα δείξει τον δρόμο –που καταλήγει και στην εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα.