Προς παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών φαίνεται πως οδεύει η επιτροπή Αλιβιζάτου, η οποία συνεδρίασε χθες το βράδυ για τις εκκρεμότητες της εκλογικής διαδικασίας. Ο συνταγματολόγος ανέφερε πως, λόγω τεχνικών δυσκολιών, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί το νωρίτερο 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος αντίστοιχα. Επειτα από παρέμβαση του εκπροσώπου της Φώφης Γεννηματά ζητήθηκε έγγραφη εισήγηση των εταιρειών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι τεχνικοί λόγοι της καθυστέρησης. Παράλληλα, διευκρινίστηκε το οικονομικό κόστος της διαδικασίας, το οποίο φτάνει στα 400.000 ευρώ.

Η ημερομηνία διεξαγωγής που ακόμα μένει ανοιχτή αναμένεται να κλείσει τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά την τοποθέτηση της Wind και της OTS, οι οποίες ανέλαβαν τη διαδικασία. Αλλες πηγές, βασιζόμενες στα τεχνικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν, θεωρούν πως θα απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη παράταση από αυτήν που πρότεινε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Σε αυτή την περίπτωση, το αισιόδοξο σενάριο αφορά τις 3 και τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο επιπλέον καθυστέρησης, φτάνοντας στις 10 και 17 του ίδιου μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί εντός των ημερών, έπειτα από συνεννόηση του Νίκου Αλιβιζάτου με τους υποψήφιους αρχηγούς, ώστε κι εκείνοι να προγραμματίσουν την καμπάνιά τους. Παρότι η ημερομηνία είναι ανοιχτή, η χωροθέτηση των εκλογικών κέντρων συνεχίζεται σε αμείωτους ρυθμούς. Στη χθεσινή συνεδρίαση η επιτροπή ενημερώθηκε πως έχει καταρχήν επιλεγεί πάνω από το 80% των εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, ενώ οι υποψήφιοι έχουν υποδείξει εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις νομαρχιακές επιτροπές. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πλήρες σχέδιο για την ψηφοφορία των αποδήμων σε περίπου 20 χώρες του εξωτερικού, για τους οποίους επίσης θα ισχύσει η online διασύνδεση. Για την Ελλάδα, ο αριθμός των εκλογικών κέντρων φαίνεται πως οριστικοποιείται κοντά στα 600, ενώ οι κάλπες αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τις 1.500. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους τεχνικούς της επιτροπής, το μεγάλο αυτό εγχείρημα, που φιλοδοξεί να φέρει περίπου 300.000 ψηφοφόρους στις κάλπες, απαιτεί περίπου 8.000 με 10.000 εθελοντές –γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία ο Νίκος Αλιβιζάτος επισημαίνει τη σημασία που έχει η κινητοποίηση των ανθρώπων του χώρου και η προθυμία τους να μετέχουν ενεργά.

Το αγκάθι. Για το επίμαχο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας η επιτροπή δεν έλαβε καμία απόφαση. «Ο κ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε στους υποψήφιους αρχηγούς» ανέφερε ο Αλιβιζάτος παραπέμποντας εκεί το θέμα, αν και ο ίδιος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εξ αποστάσεων ψηφοφορίας. Από τη Σεβαστουπόλεως αναφέρουν πως ουσιαστικά ο συνταγματολόγος έθεσε τους άλλους υποψηφίους προ των ευθυνών τους, ενώ για τη Χαριλάου Τρικούπη το θέμα θεωρείται λήξαν. «Για το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ο Π. Αβραμίδης παρουσίασε την πρόταση που ο Σταύρος Θεοδωράκης απέστειλε στους άλλους υποψηφίους και κοινοποίησε στην επιτροπή. Εν αναμονή της συνεννόησης των υποψηφίων, η επιτροπή δεν έλαβε καμιά σχετική απόφαση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Δύο ντιμπέιτ. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων συμφώνησαν επίσης στη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη –όχι σε τηλεοπτικά στούντιο, αλλά σε εξωτερικούς χώρους που θα συμφωνηθούν, με την παρουσία κοινού. Σκοπός είναι να θυμίζουν σε μορφή τα αμερικάνικα primaries, θα μεταδοθούν τηλεοπτικά και θα έχουν συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια για διεξαγωγή ενός ακόμη ντιμπέιτ, ωστόσο δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει όλες οι πλευρές. Νωρίτερα, ο Γιάννης Μανιάτης είχε προτείνει τη διεξαγωγή δεκατριών ντιμπέιτ, ένα σε κάθε περιφέρεια, όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ. «Στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Κοιτάμε ψηλά. Δεν βολευόμαστε με μια μικρή άνοδο των ποσοστών μας. Δημιουργούμε τη νέα μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Με βαθιά πίστη στις αξίες της Αλλαγής. Με σεβασμό στη διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον τόπο και στον λαό μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους. Για μια χώρα και πάλι δημιουργική και περήφανη, με ανάπτυξη, δουλειές και κοινωνική συνοχή», ανέφερε χθες η Φώφη Γεννηματά από την Κόρινθο, ζητώντας «ψήφο εμπιστοσύνης, καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί». Ο Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε χθες το βράδυ τη Χαλκίδα, όπου σε ομιλία του στράφηκε στο πασοκογενές ακροατήριο: «Εκλέχθηκα σε δύο συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, έχοντας τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ποτέ να παρέμβει στη δουλειά μου» ανέφερε και άσκησε κριτική στη ΝΔ, σχολιάζοντας πως «η ΝΔ με την ίδια ανευθυνότητα που χρεοκόπησε τη χώρα, όταν η δημοκρατική παράταξη προσπαθούσε να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη κρίση, διοργάνωνε «Ζάππεια» και υποσχόταν μηδενισμό των ελλειμμάτων».

Από τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε παρέμβαση για το Brexit και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη ζωή, τις σπουδές και την εργασία εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ αυτών και Ελλήνων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας οι ευρωπαίοι πολίτες να μη χρησιμοποιούνται από τη βρετανική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.