Με καμένα χαρτιά ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού δεν θα περιλαμβάνει εξαγγελίες, όπως το αλήστου μνήμηςΠρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές και η τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο αφήνουν περιθώρια μόνο για... νέες περικοπές

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2017 08:00 |
Με καμένα χαρτιά ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια βόλτα με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από τις καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής και τα βρήκε όλα μια χαρά... Πιθανώς επειδή όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Γη με ζωγραφιά. Εστω και φτιαγμένη με κάρβουνο...

Η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (9-10 Σεπτεμβρίου) αποτελεί τον πρώτο σταθμό ενός καυτού φθινοπώρου για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Με πολύ νερό να έχει κυλήσει στο αυλάκι από το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί κακήν κακώς, όραμα του Πρωθυπουργού αποτελεί η έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το επόμενο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η συγκυρία της επίσκεψης Μακρόν (7-8 Σεπτεμβρίου) και Τζεντιλόνι (14) λίγες ημέρες πριν και λίγες μετά τη ΔΕΘ, αντίστοιχα, θα μπορούσε να είναι ιδανική για την κυβέρνηση. Μολαταύτα, η εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης και η καταγραφή των προαπαιτουμένων στο πρώτο φθινοπωρινό Eurogroup (15 Σεπτεμβρίου) αυξάνουν την πίεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Την ίδια στιγμή, αναμένοντας τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις και επιχειρώντας να αφήσει πίσω της τη φθορά που έφερε η παρατεταμένη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση στρέφεται μεν στη μάχη της καθημερινότητας, ξεφεύγοντας από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, αλλά η πρώτη μάχη χάθηκε ήδη στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών. Αποτυχημένη αποδείχθηκε τόσο η αντιπυρική προετοιμασία - παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες προμήνυαν ένα δύσκολο καλοκαίρι - όσο και η καταστολή. Επίσης αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε καθώς η αρχική επιλογή να βγουν μπροστά οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσε χώρο στην αντιπολίτευση, ενώ η «επιστράτευση» του Πρωθυπουργού εξέθεσε τελικά τον ίδιο προσωπικά, ιδίως με τα ατυχή σχόλιά του και τις συγκρίσεις του στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής με εκείνα του 2009.
Η δεύτερη μάχη της καθημερινότητας έχει χαθεί από τα αποδυτήρια, καθώς περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος έμειναν απλήρωτα στην πρώτη δόση του Ιουλίου. Tαυτόχρονα, οι γνώστες υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων έχει πληρωθεί με πιστωτικές κάρτες μετακυλίοντας ουσιαστικά το βάρος στις τράπεζες, αφού είναι αμφίβολο εάν οι οφειλές αυτές θα εξοφληθούν έγκαιρα. Επιπλέον, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας και του ΕΦΚΑ θα πέφτουν βροχή έως το τέλος του έτους. Επίσης, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι κατασχέσεις επιβάλλονται με καταιγιστικό ρυθμό ακόμη και για μικροποσά, ενώ τον Σεπτέμβριο θα επεκταθεί το μέτρο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση έχει μπροστά της την τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο και μπορεί μεν να μην κρύβει δημοσιονομικά μέτρα - τα οποία συμφωνήθηκαν προκαταβολικά για την περίοδο 2019-2020 στο Eurogroup του Ιουνίου - αλλά έχει δύσκολες αποφάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πολιτικό DNA και την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ: περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αποκρατικοποιήσεις - εξπρές, κόκκινα δάνεια, αλλαγές και αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.τ.λ.

Ανοιχτό παραμένει επίσης για την κυβέρνηση και τους εταίρους το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τις πρώτες προειδοποιητικές βολές από την ελληνική πλευρά να έχουν στόχο το Ταμείο, προκειμένου να αποφευχθεί η παρελκυστική τακτική του που θα μπορούσε να παγώσει, όπως και στο παρελθόν, τη νέα αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος. Η έκβαση, άλλωστε, των γερμανικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει τις συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες, παρά τη θριαμβολογία της κυβέρνησης μετά το Eurogroup, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Στο οικονομικό πεδίο, εξάλλου, η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει τον Οκτώβριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, το οποίο αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Αφενός θα πρέπει να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και αφετέρου να μην έχει αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εφαρμογής του κόφτη και νέων δημοσιονομικών μέτρων, πέραν των όσων προβλέπονται για το 2019-2020. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει δεκάδες προαπαιτούμενα, με το Eurogroup του Σεπτεμβρίου να ζητάει οδικό χάρτη και τους θεσμούς να κατεβαίνουν στην Αθήνα για τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές.
  
Με μικρό καλάθι στη Θεσσαλονίκη

Πώς σκοπεύει να απαντήσει η κυβέρνηση σε αυτό τον καταιγισμό πυρών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να τάξει παροχές από το βήμα της ΔΕΘ; Από τη μια πλευρά θα επιχειρήσει να εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και δη τους ασθενέστερους, θέλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξει και αριστερά αντανακλαστικά και κοινωνική αλληλεγγύη ώστε να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο. Από την άλλη, θα ποντάρει επικοινωνιακά στις θεσμικές αλλαγές, όπως τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πριν από τη θερινή παύση της Βουλής για την παιδεία και την υγεία. Το αριστερό πρόσημο, εξάλλου, στις εξαγγελίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι απαραίτητο συνοδευτικό, προκειμένου να ενεργοποιήσει και να συσπειρώσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προσκήνιο βρίσκεται ασφαλώς ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία και  ασφαλιστικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων θα αίρονται - όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση - αδικίες του ΕΦΚΑ για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (δικηγόροι, μηχανικοί κ.τ.λ.).
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δομούνται σε πέντε βασικούς άξονες: Πρώτον, στην έξοδο της χώρας στις αγορές. Δεύτερον, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των αναπτυξιακών προοπτικών. Τρίτον, στις παρεμβάσεις υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων. Τέταρτον, στην καταπολέμηση της διαφθοράς - στην οποία ποντάρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση. Και πέμπτον, στις θεσμικές αλλαγές που για προφανή λόγο ονομάζει «εκδημοκρατισμό των θεσμών».

Εξεταστικές και ανασχηµατισµός

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό τοπίο, οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση έχουν ήδη ανέβει και η πόλωση αυτή συνιστά επιλογή της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να καταστήσει διακριτές στην κοινωνία τις διαχωριστικές γραμμές ώστε να βρει ζωτικό πολιτικό χώρο λόγω της ανασύνταξης που επιχειρεί η Κεντροαριστερά. Ο πυρετός, ωστόσο, θα ανέβει ακόμη περισσότερο με τη συζήτηση για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση «Noor 1», η οποία αναβλήθηκε τον Ιούλιο λόγω του φονικού σεισμού στην Κω.
Σχεδόν ταυτόχρονα η Βουλή θα επαναλάβει τις διαδικασίες της με τη «βαρουφακιάδα»: οι ισχυρισμοί του Γιάνη Βαρουφάκη στο περίφημο βιβλίο του για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και το παράλληλο σύστημα πληρωμών θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης αφού η ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να σηκώσει το θέμα, το οποίο προκαλεί έντονη ενόχληση στην κυβέρνηση.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένουν, τέλος, οι οριστικές αποφάσεις Τσίπρα για τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επομένων ημερών εάν θα προχωρήσει ή όχι σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα και εάν αυτές θα γίνουν πριν ή μετά τη ΔΕΘ - με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις.

Η κάλυψη, ωστόσο, που παρείχε πρόσφατα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Μαξίμου, παρά τις κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς και η διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει στο πόστο του στο υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα σημαίνουν μικρής κλίμακας αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την είσοδο στην κυβέρνηση κυρίως νέων προσώπων σε θέσεις υφυπουργών για ένα συμβολικό φρεσκάρισμα. Εκτός και αν ο ίδιος ο Τσακαλώτος έχει αποφασίσει ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και εγκαταλείψει την Πλατεία Συντάγματος, οπότε ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός. Συνεργάτες του, ωστόσο, επιμένουν ότι δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
13
Πάνος Μ
21/08/2017 22:40
τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν τελειωμό.
Χρήστος Α
21/08/2017 16:33
Δεν αποδέχεται κανείς την παραγγελία του Τσίπρα για αλεξίσφαιρο κουβούκλιο στην ΔΕΘ. Έρχεται και η 28η Οκτωβρίου, θα τολμήσει αν την γλυτώσει στην ΔΕΘ ;;;
Dimitrios
21/08/2017 07:05
TI NA KANOUME GIA OLA FTAIEI O TSIPRAS OI ALLOI ITANE SOSTOI. THA TRELLATHOUME SE AFTON TON TOPO.
Μαρικος
20/08/2017 21:57
Τελικα η το θελετε ειτε οχι, χαρη του Τσιπρα η Fitch ανεβασε τη βαθμολογια μας στο CCC λογω "πολιτικης σταθεροτητας". Δηλαδη τα σχεδια αυτων που σας πληρωνουν και θελουν να ριξουν τον Τσιπρα μπορουν να τα βαλουν στον κ... τους. Οχι οτι μου αρεσι ο Μητσος, αλλα ειτε εχει αρχιδια, ειτε στεκεται με τη πλατη στο γκρεμο, εχει φτιαξει περισσοτερα απ οσα οι σκαταδες Παπανδρεου, Καραμανλης και Σαμαρας μαζι. Διαφωνει κανενας;
Πάνος / Αννόβερο
20/08/2017 21:04
Ο Ελληνικός λαός ξαναζητάει την ΝΔ .....την παράταξη που χρεοκόπησε την Ελλάδα. οπότε ο ηλίθιος λαός θα πέσει από την χέστρα στο βοθρο???
Πάνος /Αννόβερο
20/08/2017 12:09
Η Ελλάδα είτε με Καραμανλή, είτε με Σαμαρά, είτε με Τσίπρα, έγινε πειραματόζωο, έπεσε θύμα μεγάλων εύκολων λόγων.
Πάνος /Αννόβερο
20/08/2017 11:18
Όταν ακούω ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, κρύβω το πακέτο με τα τσιγάρα! Καλημέρα
Johny Eternal Memorandum
20/08/2017 04:25
Σωπάτε ρε τομάρια το δεν βλέπετε οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι/συριζανελοφρουροι ή οι "Σύροι" μεταναστες απο το κάθε χανιστάν, πόσα προνόμια εχουν ; Μεγάλη κενωνική Δεκαιοσύνη .... όσοι δεν προσφέρουν, απολαμβάνουν απο τον κοπο όσων υδρώνουν να επιβιώσουν....και η Οικονομία στο χντακι, δίπλα απο των τίμιο Έλληνα..... Μαδουροποίηση της Ελλάδας .... ΣυριζΑνθελληνες βαβουίνοι έφερν την νέα υποτέλεια στο φασιστερισμό....
Oί Αθλιοι
20/08/2017 04:09
Μα οι περικοπές είναι για το καλό του λαου του! Όπως και το αλαλούμ! Όπως και η κατάντια! Τι νομίζετε ότι έτσι αλόγιστα μας τα φόρεσε; Όχι καλέ, για να γίνουμε ανώτεροι άνθρωποι, για να γίνουμε πραγματικοί αριστεροί όπως αυτός! Δεν το βλέπετε που αδυνατίζει κάθε μέρα από ελλειψη φαγητού, δεν τον βλέπετε που τριγυρνά ρακένδυτος, με σκισμένα παντελόνια, κι η Pigeona του δίχως δουλειά, δίχως μισθό, δίχως νυστικιές; Θα μας πει για να καταλάβουμε επιτέλους ότι θυσιάζεται για μας, για το καλό μας, για το μέλλον μας!
Αυτά θα μας πει
20/08/2017 04:09
Μα οι περικοπές είναι για το καλό του λαου του! Όπως και το αλαλούμ! Όπως και η κατάντια! Τι νομίζετε ότι έτσι αλόγιστα μας τα φόρεσε; Όχι καλέ, για να γίνουμε ανώτεροι άνθρωποι, για να γίνουμε πραγματικοί αριστεροί όπως αυτός! Δεν το βλέπετε που αδυνατίζει κάθε μέρα από ελλειψη φαγητού, δεν τον βλέπετε που τριγυρνά ρακένδυτος, με σκισμένα παντελόνια, κι η Pigeona του δίχως δουλειά, δίχως μισθό, δίχως νυστικιές; Θα μας πει για να καταλάβουμε επιτέλους ότι θυσιάζεται για μας, για το καλό μας, για το μέλλον μας!
Μοιραίοι
20/08/2017 01:48
Ο άνθρωπος αυτός και η κουστωδία των παλιάτσων που τον έχει για αρχηγό είναι ένα γελοίο ανέκδοτο. Το θετικό είναι ότι απορρόφησε ό,τι χειρότερο είχε σωρευτεί στο πάλαι ποτέ πασόκ, κι έτσι τώρα θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο στην κεντροαριστερά, αν ποτέ οι διάφοροι αρχηγίσκοι που σουλατσάρουν εκεί κατάφερναν να κοιτάξουν λίγο πιο πέρα απ' την φωτογραφία τους που έχουν κολλημένη στα μυωπικά γυαλιά τους. Θα ήταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στον Μητσοτάκη, που κουβαλάει μαζί του τη σαβούρα του παρελθόντος και θα τη φάει με το κουτάλι μόλις καθίσει να ξαποστάσει λίγο.
Πάνος /Αννόβερο
19/08/2017 15:19
Η απόλυτη ξεφτίλα της Πρώτης Φοράς Αριστερα. Ο Γιώργος Πάπανδρέου δικαιώθηκε και με αυτόν μπορούμε να γίνουμε κράτος. Οι πάντες ΚΑΙ τα πάντα ήταν φούμαρα , από Σαμαροβενιζέλους μέχρι Τσιπροκαμμένους.
bruidsjonker
19/08/2017 14:23
Πόσο βλάκας ή λαμόγιο πρέπει να είσαι για να δίνεις σημασία στο τι θα πει ο Dr. Pinocchio στη Θεσσαλονίκη ?