Διακοπές ναι, χαλαρότητα όχι, είναι το μήνυμα που έχει σταλεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το στρατηγείο της Πειραιώς σε όλα τα γαλάζια στελέχη ακόμη και για την περίοδο του Αυγούστου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση λόγω των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για τις σχέσεις της με τη Βενεζουέλα, καθώς και για την τακτική της το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και εξαιτίας της γενικής κατακραυγής για τις αλλαγές στην Παιδεία. Γι’ αυτό τον λόγο –όπως επισημαίνεται –είναι επιβεβλημένο να συντηρηθεί η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή ακόμη και τις «ήσυχες μέρες του Αυγούστου».

Το επιτελείο της ΝΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει με αμείωτη ένταση την αυστηρή κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε χθες στο θέμα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο και τη Βενεζουέλα και εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επίσκεψη κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013, η ΝΔ εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση στηλιτεύοντας τη σιωπή των κυβερνώντων. Ζητάει μάλιστα άμεσες απαντήσεις «από τους κ.κ. Τσίπρα και Παππά» στα «αμείλικτα ερωτήματα»: ποιοι επέβαιναν στη συγκεκριμένη πτήση, ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής τους που κρατήθηκε μυστική και αν συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση της Πειραιώς κλείνει με το δηκτικό σχόλιο ότι «οι πάντες γνωρίζουν τον θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο» και «αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πόσο στενή είναι η σχέση του με τον κ. Μαδούρο και τι είναι αυτό που τον υποχρεώνει να μην καταδικάζει τις ενέργειές του εις βάρος του λαού της Βενεζουέλας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της σκληρής γραμμής που έχει επιλέξει η ΝΔ και σε αυτό το θέμα κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. «Γιατί δεν σχολιάζετε όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα; Γιατί δεν καταδικάζετε, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα; Πραξικόπημα δεν λέγεται αυτό που επιχειρεί ο Μαδούρο; Μη φοβάστε. Θα τα μάθουμε όλα στην Εξεταστική που θα κάνουμε για να μας πείτε όλα όσα έγιναν το 2015 αλλά και το 2014 και το 2013» είχε πει σε πολύ έντονο ύφος απευθυνόμενος κυρίως στον Πρωθυπουργό.

Η απαλλαγή του Γαβρόγλου. Υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους διατηρεί και για τα θέματα της Παιδείας. Η ΝΔ σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να είχε κάνει χρήση ευεργετικού διατάγματος της δικτατορίας για να μη στρατευτεί. «Πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είπε ότι στον στρατό πηγαίνουν όλοι και όχι μόνο οι άριστοι. Παρέλειψε να πει ότι από τους όλους εξαιρέθηκε ο ίδιος με αποφάσεις της χούντας» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Πειραιώς κατηγορώντας τον κ. Γαβρόγλου για κυνισμό, υποκρισία και αλαζονεία και ζητώντας του να πάψει να «ταλαιπωρεί τον χώρο της Παιδείας».

Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις από το γαλάζιο στρατόπεδο και για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας οι σημαιοφόροι στο δημοτικό σχολείο να προκύπτουν έπειτα από κλήρωση. Με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους τα στελέχη της ΝΔ επικρίνουν την κυβερνητική απόφαση και επισημαίνουν ότι η σημαία είναι η επιβράβευση της καλής επίδοσης και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ουσιαστικά έχει ανοίξει πόλεμο με την αριστεία. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η σφοδρή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τον νόμο Γαβρόγλου, που αφορά την ανώτατη Εκπαίδευση. Ο Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «οπισθοδρόμηση» και είχε δεσμευτεί πως μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα τον καταργήσει.