Με αίσθημα απογοήτευσης αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Αιντε, ο οποίος τον άλλο μήνα θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία.

Σε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο «Λήδρα Παλλάς», στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας, παρέστησαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ηταν η πρώτη τους συνάντηση μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντανά. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και είχαν σύντομη συνομιλία.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Εσπεν Αιντε δήλωσε ότι «θα ήταν χαρούμενος εάν, αντί αποχαιρετισμού, η δεξίωση δινόταν για εορτασμό της λύσης του Κυπριακού».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ είπε ακόμα ότι, αν και κατηγορήθηκε για αισιοδοξία, ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν ταυτόχρονα ρεαλιστής. Αναφερόμενος στους ηγέτες, ανέφερε ότι παρότι συναντήθηκαν 70 φορές, δεν τα κατάφεραν να επιλύσουν το Κυπριακό. Σημείωσε πάντως ότι «υπήρξαν σοβαρά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι όσοι βρίσκονται εκτός συνομιλιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με ευκολία αυτούς που βρίσκονται εντός.

Ο ίδιος τόνισε ότι «έγινε σοβαρή προσπάθεια και από τους δύο ηγέτες για πραγματική ομοσπονδία στην Κύπρο, που θα ήταν δημοκρατική και οικονομικά βιώσιμη».

Επίσης, επισήμανε ότι «κατέστη εφικτό να συζητηθεί νέο σκεπτικό για την ασφάλεια».

«Ευρωπαϊκή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Αναφερόμενος στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στη συγγραφή της και διαβεβαίωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη θα είναι δίκαια».

Ο κ. Αιντε ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για τον ίδιο «είναι ευρωπαϊκή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Αυτό είναι το όραμά μου και δεν πιστεύω ότι έχω λάθος όραμα», επισήμανε.

Νωρίτερα, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λύση πρέπει να ανήκει στους Κύπριους, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να την επιβάλουν και δεν θα την επιβάλουν.

Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως βρίσκεται στη διάθεσή τους, αλλά τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νέα πρωτοβουλία.

Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη λύσης ομοσπονδίας με σύγχρονο καθεστώς ασφαλείας. Πραγματική αλλαγή στη διαδικασία σημειώθηκε, όταν ανέλαβε ο κ. Ακιντζί ως τουρκοκύπριος ηγέτης, σημείωσε ο Αιντε.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δώρισε στον Αιντε ασημένιο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας ως αναμνηστικό δώρο για τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου. Δώρο, κατασκευασμένο επίσης από ασήμι, πρόσφερε και ο κ. Ακιντζί.