Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπολύει σύσσωμη η αντιπολίτευση στα μηνύματά της για την 43η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, κατηγορώντας τους κυβερνώντες για πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά κατασυκοφάντηση, χειραγώγηση και υπονόμευση της Δικαιοσύνης, αλλά και για καταστρατήγηση του ακρογωνιαίου λίθου του κράτους δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών. Με ανακοινώσεις που στάζουν δηλητήριο κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, οι πολιτικοί αρχηγοί καταγγέλλουν τη συγκυβέρνηση για καθεστωτικές πρακτικές που σήμερα έχουν «τραυματίσει» σοβαρά τη δημοκρατία.

Για πρώτη φορά, 43 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών είναι τόσο απροκάλυπτη, επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλιτεύει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη τονίζοντας πως «ουδέποτε στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εντέλει δημοκρατίας». Και προσθέτει πως «η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαίος λίθος του κράτους δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης.Μια κυβέρνηση που θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της».

Στην ίδια δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ στέλνει μήνυμα σε όσους απεργάζονται σχέδιαπου κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. «Η κοινωνία δεν θα διχαστεί. Και όλοι όσοι σήμερα τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και δημοκρατία, ανεξάρτητα από τη σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα».

Η ΔΗΣΥ. Σε πολύ επικριτικό ύφος και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει πως σήμερα «υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας» και πως οι παρούσες συνθήκες στη χώραδεν μας επιτρέπουν να περιοριστούμε σε επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση πως διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. «Ολο αυτόν τον καιρό παρακολουθούμε την επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, την υπονόμευση των ανεξάρτητων Αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης». Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά ζητεί από τους ίδιους τους πολίτες να αντιδράσουν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. «Είναι ώρα να κινητοποιηθεί η ίδια η κοινωνία, οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη δικτατορία και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Το Ποτάμι. Ιδιαίτερα σκληρή και η ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στο facebook υπό τον τίτλο «Είναι αυτό δημοκρατία;». Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζει δηκτικά πώς μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία όταν «κυβερνητικοί «πυροβολούν» και απειλούν δικαστές και εισαγγελείς όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους».Τονίζει μεταξύ άλλων πως «υπουργοί παζαρεύουν από αποφυλακίσεις βαρυποινιτών μέχρι τηλεοπτικές άδειες. Πανεπιστήμια σύρονται –για άλλη μια φορά –μακριά από την Ευρώπη για χατίρι συντεχνιών και κομματικών στρατών». Υπογραμμίζει ακόμη στην αυστηρή κριτική του προς την κυβέρνηση πως σήμερα είναι αναγκαίο «να σκεφτούμε πώς θα πάψουμε να ζούμε σε μια καχεκτική πληγωμένη δημοκρατία».

ΤΟ ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του για τα 43 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, το ΚΚΕ υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως οι πομπώδεις φράσεις των κυβερνώντων και όλων των αστικών κομμάτων περί «ελευθερίας» και «δημοκρατίας» αποδεικνύονται κούφιες και τυπικές και «διαψεύδονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς με το τσεκούρωμα των εργατικών δικαιωμάτων, την τρομοκρατία του κεφαλαιοκράτη, την ανεργία, την πείνα, τις συνθήκες γαλέρας, το δουλεμπόριο». Και συνεχίζει: «Διαψεύδονται από το γεγονός ότι τα βάρη για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Διαψεύδονται από τον ταξικό χαρακτήρα της «δικαιοσύνης» και κάθε θεσμικού πλαισίου, από τη συμμετοχή της χώρας, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, του αστικού πολιτικού συστήματος, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η ΔΗΜΑΡ. Αιχμές για τις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη αφήνει και η ΔΗΜΑΡ στο δικό της μήνυμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. «Σήμερα υπό την πίεση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ορισμένοι αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και πολλές από τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου». Χρέος όλων μας, τονίζει η ΔΗΜΑΡ, είναι να «να προφυλάξουμε το κράτος δικαίου, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και –το κυριότερο –να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».