Με το βλέμμα στραμμένο στο Κυπριακό και τα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, διαθέτοντας την πολυτέλεια να έχει αφήσει πίσω του το Eurogroup και την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, άλλωστε, όπως «απειλούσε», η τρέχουσα Σύνοδος Κορυφής θα είχε στην ατζέντα της και την Ελλάδα –για την ακρίβεια, εφόσον ο Ντόναλντ Τουσκ άναβε το πράσινο φως, θα διεξαγόταν παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν χρειάστηκε και έτσι ο Τσίπρας αφέθηκε απερίσπαστος στα χαμόγελα με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο επιχειρεί συμβολικά να χτίσει προσωπική σχέση και να ανανεώσει το γνωστό δόγμα «Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία». Αλλωστε, και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στο Eurogroup πέρασε η γαλλική πρόταση για την εξυπηρέτηση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Οι νουθεσίες από τον Μακρόν

«Τα καταφέραμε στο Eurogroup», φέρεται να είπε ο γάλλος πρόεδρος στον έλληνα Πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον ευχαριστεί για τη στήριξη που προσέφερε στη χώρα και να τον προσκαλεί εκ νέου στην Αθήνα.

«Δεν τελειώσαμε ακόμη, αλλά άνοιξε ο δρόμος», φέρεται να πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, απαντώντας θετικά στην πρόσκληση Τσίπρα, για να λάβει απάντηση από τον Πρωθυπουργό πως «πρέπει να συνεχίσουμε από κοινού με προσεκτικά βήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των δύο ηγετών δεν εξαντλήθηκε στα του Eurogroup, αλλά υπήρξε και ενημέρωση του γάλλου προέδρου από τον Πρωθυπουργό για το Κυπριακό, καθώς νωρίτερα εκείνος είχε συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται δε πως ήταν η επίσημη πρώτη του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου σε Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν κοινή οπτική για πολλά από τα θέματα της Συνόδου, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η άμυνα, το Brexit κ.λπ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με την Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι και σ’ αυτήν συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Eurogroup και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς στις πρόσφατες συναντήσεις τους πως ελπίζει στη θετική συμβολή της καγκελαρίου για το Κυπριακό.

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί η Λαγκάρντ

Παρά το γεγονός ότι, όπως φάνηκε και από την εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει αφήγημα, ξεφεύγοντας από το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση και στρέφοντας το ενδιαφέρον στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η επικείμενη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ΔΝΤ βάζει εκ νέου θέμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Την είδηση αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ αποδέχεται πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι στην ατζέντα της επίσκεψής της περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Προσεγγίζοντας τους… Ευρωσοσιαλιστές

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής σε μία ακόμη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η κοινωνική Ευρώπη οφείλει να είναι προτεραιότητα για τις προοδευτικές δυνάμεις. Να εργαστούμε για άμεσα αποτελέσματα προς όφελος των λαών» είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο ζήτημα της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, το οποίο κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα. Επισήμανε ότι η διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς παραμένει κυρίαρχη πολιτική διαφοροποίηση, όπως προέκυψε και από τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές, και σημείωσε ότι η ήττα της Ακροδεξιάς στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί σπουδαίο μήνυμα.

Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάνουν λάθος όσοι υπολογίζουν στη διαρκή ηγεμονία της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, γιατί αυτή αποτέλεσε την αιτία της γέννησης και όχι της ήττας του αντιευρωπαϊσμού», ενώ χρησιμοποίησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την Ελλάδα ως παράδειγμα για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στις εξαιρέσεις και να υπάρξουν πολιτικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης».