Εντός της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να εγκρίνει η γερμανική Βουλή την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup.

Στους κόλπους της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος περιμένουν ότι η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα τεθεί και θα εγκριθεί από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bουλής και όχι από την ολομέλεια όπως επιθυμούν μέλη του SPD, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Η έγκριση της ολομέλειας θα ήταν επιβεβλημένη εάν επρόκειτο για ουσιώδη αλλαγή του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε δημόσια ότι η απόφαση του Eurogroup που προβλέπει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τώρα αλλά να πληρώσει αργότερα δεν συνιστά ουσιώδη αλλαγή.

Η άποψη αυτή αναμένεται να επικρατήσει και στους βουλευτές.

Η έκθεση της Κομισιόν. Αν η παραδοσιακά αισιόδοξη Κομισιόν προβλέπει στο δυσμενές σενάριο ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους ότι το 2060 το χρέος θα έχει εκτοξευτεί στο 241% του ΑΕΠ, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα προβλέπει η αντίστοιχη ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τα εφιαλτικά μεγέθη σε επίπεδο προβλέψεων έρχονται να αιτιολογήσουν την εκτίμηση τραπεζικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την οποία η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Μετατίθεται για το 2018 (και βλέπουμε), υπό την προϋπόθεση ότι τότε θα έχει δοθεί η απαραίτητη καθαρότητα στις αποφάσεις για το χρέος, προκειμένου οι αναλύσεις ακόμα και στο δυσμενές σενάριο να βγάζουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Προς το παρόν μένουν οι «σοβαρές ανησυχίες» της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους, τα καθοδικά ρίσκα σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις στη συνολική παραγωγικότητα, οι επιφυλάξεις για την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να παράγουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες και το τενεκεδάκι της μετάθεσης των αποφάσεων στο μέλλον από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μένουν επίσης 27,5 δισ. ευρώ κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστούν έως την τυπική λήξη του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Αυτά τα κεφάλαια, δεν αποκλείεται από αναλυτές να αποτελέσουν τη βάση της προληπτικής γραμμής πίστωσης, η οποία ήδη συζητείται –στο αισιόδοξο σενάριο, διότι το απαισιόδοξο έχει ξεκάθαρο Μνημόνιο –για την περίοδο έως το 2020 προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Δανεικά, έστω και προληπτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημαίνουν όρους και δεσμεύσεις.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτυπώνονται σε έγγραφο, τα βασικά σημεία του οποίου έφερε χθες στη δημοσιότητα το Bloomberg. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 16 Ιουνίου, την επομένη του Eurogroup.

Στο βασικό σενάριο της ανάλυσης της Κομισιόν, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 91,6% του ΑΕΠ το 2060. Στο δυσμενές σενάριο, θα εκτιναχθεί στο 241% του ΑΕΠ .

Αντίστοιχα, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες αρχίζουν να αυξάνονται δραστικά από το 2020 και μετά ξεπερνώντας το πλαφόν του 20% από το 2045, στο βασικό σενάριο, και φτάνοντας το 56% (!) του ΑΕΠ το 2060, στο δυσμενές.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη «να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα περιορισμού του χρέους, τα οποία θα δομηθούν στη βάση των όρων και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 και της 15ης Ιουνίου 2017».