Η ΝΔ δεν προτίθεται να προσφέρει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειδικά σε μία στιγμή κατά την οποία –όπως εκτιμά το γαλάζιο στρατηγείο –ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το χρέος και την αξιολόγηση και αναζητά εναγωνίως «συνενόχους». Συνακόλουθα, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το αίτημά της για πολιτική αλλαγή και προσφυγή στις κάλπες παραμένει επίκαιρο, αφού η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να διαχειριστεί τα θέματα της καθημερινότητας είναι ολοφάνερη.

Αν και η ΝΔ βρισκόταν σε «παύση πυρών» από την περασμένη Δευτέρα, λόγω του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε ο αντιπολιτευτικός σχεδιασμός της. Κάθε άλλο. Υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις συνεχείς παλινωδίες, τα ψέματα και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Ειδικά δε για όσα είχαν διαρρεύσει από την πλευρά της συγκυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα και το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το σαφές μήνυμα που στέλνει η Πειραιώς είναι «δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση το διέρρευσε και ύστερα το διέψευσε». Μάλιστα, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να παράσχει συναίνεση στο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις «από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει την εμπιστοσύνη των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών ήδη από το καλοκαίρι του 2015. Τότε που κορόιδεψε τους πάντες και πήγε σε εκλογές».

Με αυστηρή κριτική

Βασική προτεραιότητα της γαλάζιας παράταξης είναι να εξηγήσει στους πολίτες ότι και η νέα αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους και της αξιολόγησης προστίθεται στη μακρά λίστα των προηγούμενων και φέρει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Οπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που έφερε το 4ο Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που διαπραγματεύτηκε και είχε την ευθύνη για το φιάσκο στο Eurogroup, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαμήλωσε τον πήχη, ενώ καλλιεργούσε κλίμα θριάμβου και έλεγε ότι θα φορέσει… γραβάτες. Για ό,τι συμβεί στο νέο Eurogroup είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε μάλιστα προχθές η ομιλία του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο αντιπρόεδρος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στους δανειστές, σημειώνοντας πως «εκείνο που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι θα έχουμε μια μεσοβέζικη λύση, με την οποία κυβέρνηση και δανειστές θα κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω, καταδικάζοντας, παράλληλα, τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλές δεκαετίες». Και συμπλήρωσε ότι αυτό φαίνεται από την αμηχανία με την οποία τοποθετείται η κυβέρνηση, που σε μερικές μόνο μέρες πέρασε από τους πρόωρους πανηγυρισμούς του Πρωθυπουργού για γραβάτες, στην ανώμαλη προσγείωση. Και από τη θέση «»εμείς θα τα καταγγείλουμε όλα και δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα» στο «δεχόμαστε ως αφετηρία τη λύση Σόιμπλε» και στο «λύση να ‘ναι κι όποτε είναι να ‘ρθει»».

Παράλληλα με την αυστηρή κριτική που θα ασκεί η ΝΔ για τα διαδοχικά κυβερνητικά λάθη στη διαπραγμάτευση, θα αναδεικνύει συνεχώς όλες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης που αποδείχθηκαν φρούδες. Πεποίθηση του γαλάζιου στρατοπέδου είναι πως τα ψέματα της κυβέρνησης αποτελούν ένα «υπερόπλο» της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Εδώ και καιρό όλα τα στελέχη της ΝΔ ταυτίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ψέμα και την εξαπάτηση και προεξοφλείται ότι αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται ακόμη πιο συστηματικά.

Σε εκλογικό συναγερμό

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup, αλλά και το χαμήλωμα των προσδοκιών από την ίδια την κυβέρνηση, η ΝΔ εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν προτίθενται να δείξουν ανοχή στο Μαξίμου, αλλά είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν με ακόμη πιο ηχηρό τρόπο το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. Η Πειραιώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμηνύει ανοιχτά πως «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα καταφέρει θα πρέπει να βγει και να το πει και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Αλλωστε, αυτό το γαλάζιο επιχείρημα χρησιμοποιείται συχνά από πολλά στελέχη της ΝΔ, τώρα όμως εκτιμάται ότι αυτή η ρητορική θα βρει εκ νέου πρόσφορο έδαφος. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημάνει εκλογικό συναγερμό στο κόμμα στη σύνοδο των νομαρχιακών οργανώσεων. Η εντολή του προς όλους ήταν να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγούσαν και στις κάλπες.

Βασική στόχευση της ΝΔ είναι επίσης να δοθεί βάρος στη μεγάλη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη –όπως υποστηρίζεται –έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Η Πειραιώς θεωρεί πως το μομέντουμ είναι πολύ κακό για τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να αναδειχθούν οι κυβερνητικές ικανότητες και τα πλεονεκτήματα του αρχηγού της ΝΔ. Αυτά τα στοιχεία άλλωστε, σημειώνει το γαλάζιο επιτελείο, προκύπτουν και από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Η επαφή με τον λαό

Την ίδια ώρα, ο γαλάζιος αντιπολιτευτικός σχεδιασμός βασίζεται και στην ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού για την παρουσίαση του εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου που διαθέτει η ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μπορεί οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη να σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα, λόγω της απώλειας του πατέρα του και της έντονης συναισθηματικής φόρτισης, όμως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν με νέα δυναμική. Πρόσφατα εξάλλου, σε κομματική εκδήλωση, ο αρχηγός της ΝΔ είχε δώσει το στίγμα αυτής της τακτικής, τονίζοντας πως αυτός πρώτος έχει βγει μπροστά και δίνει το παράδειγμα για συνεχή δουλειά και επαφή με την κοινωνία. Για τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα, ενώ σε ειδικό πρόγραμμα εξορμήσεων έχουν κληθεί να ενταχθούν και όλα τα κομματικά στελέχη. Από την Πειραιώς υπογραμμίζεται ότι στόχος αυτών των επαφών με τους πολίτες, στα καφενεία, σε εκδηλώσεις, σε κάθε γειτονιά είναι ο κόσμος να αντιληφθεί πως «στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχει και ένας διαφορετικός δρόμος, αυτός που παρουσιάζει η ΝΔ». Εξηγούν, δηλαδή, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ διαθέτει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα αλλά και το διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με τα χαμηλά πλεονάσματα και τη μειωμένη φορολόγηση.