Πριν από αρκετούς μήνες άφησε την πατρίδα του, το Πακιστάν, για μια καλύτερη ζωή. Μόνος του, χωρίς την οικογένειά του, πραγματοποίησε το επικίνδυνο ταξίδι μέσω Αιγαίου για να φτάσει στην Ελλάδα, σε μια χώρα στην οποία τελικά θέλησε να παραμείνει και έκανε προσπάθειες για να ενταχθεί στην κοινωνία της πηγαίνοντας σχολείο. Οι προσπάθειες αυτές του Ιρφάν Μουχαμάντ διακόπηκαν ξαφνικά ανήμερα των γενεθλίων του όταν έκλεινε τα 18 του χρόνια.
Από τον περασμένο Αύγουστο ο ανήλικος τότε Ιρφάν διέμενε σε δομή φιλοξενίας στη Λέσβο. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς έφτασε στη χώρα μας κι αν πριν μπει στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας βρισκόταν στη Μόρια. Ωστόσο, είναι από τα παιδιά που δεν είδαν την Ελλάδα ως μεταβατική χώρα, θέλησε να μείνει μόνιμα και γι’ αυτό έκανε δύο αιτήματα για χορήγηση ασύλου. Ωστόσο, μετά και τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός του, το ανήλικο παιδί θα παρέμενε στο νησί μέχρι την ενηλικίωσή του η οποία ήρθε την περασμένη εβδομάδα. Από τότε συνελήφθη από την Αστυνομία και κρατείται στη Μόρια καθώς βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή που έχει ήδη υποβληθεί στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.
Κι όμως, όλους αυτούς τους μήνες ο Ιρφάν Μουχαμάντ θέλησε να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκίνησε να φοιτά στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπως κι άλλα ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. «Μπορεί τα ελληνικά του –όπως και των υπόλοιπων παιδιών –να ήταν φτωχά, ωστόσο διάβαζε και έκανε προσπάθεια με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών στη δομή», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Μαρία Περδικούρη.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η υπόθεση Ιρφάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία ενώ η ΕΛΜΕ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει πως «ο Ιρφάν ήταν άλλη μία τυπική περίπτωση νέου παιδιού που προσπαθούσε με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Ως εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουμε οι άνθρωποι –και μάλιστα όταν τυγχάνουν και μαθητές μας –να μετατρέπονται σε αριθμούς και όρους εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που συνυπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ζητάμε να αρθούν όλες οι προφάσεις, τα προσχήματα και τα εμπόδια για την εγγραφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα δημόσια σχολεία. Ζητάμε άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθεροςο Ιρφάν μέχρις ότου επανεξεταστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης και της κράτησής του, και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κακή ψυχολογία. Οσοι γνωρίζουν τον νεαρό Ιρφάν μιλούν για ένα παιδί μαζεμένο, το οποίο μετά την απορριπτική απόφαση βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Και δεν είναι το μοναδικό παιδί που βρίσκεται ή θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση», προσθέτει η Μαρία Περδικούρη. Υπολογίζεται πως σε μία μόνο δομή της Μυτιλήνης τα ασυνόδευτα παιδιά ξεπερνούν τα 100 ενώ σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τα 2.000.

«Οταν ο 16χρονος φίλος του Ιρφάν έμαθε την απόφαση απόρριψης ασύλου, κρυβόταν επί δύο εβδομάδες κάτω από το πάπλωμα κλαίγοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτόν. Δεν λέμε ότι όλοι μπορούν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά τουλάχιστον αυτά τα παιδιά που δείχνουν διάθεση, καλή διαγωγή και θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία μας οφείλουμε να τα βοηθάμε. Και το σχολείο είναι ο καλύτερος τρόπος ένταξης και ενσωμάτωσης παιδιών που βάζουν στόχους. Είναι παιδιά απροστάτευτα, που εύκολα μπορούν να πέσουν θύματα διαφόρων επιτήδειων που θα τα εκμεταλλευτούν», λέει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ του νησιού. Η ίδια, μάλιστα, έκανε μάθημα στο παιδί. «Αν το σκεφτεί κανείς είναι τραγικό. Τού μάθαινα πώς να λέει την ώρα στα ελληνικά τη στιγμή που και οι δύο ξέραμε πως τα γενέθλιά του πλησιάζουν».