Το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης τραβάει ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκώντας να εξασφαλίσει σ’ αυτό το πεδίο μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση συγκριτικά με την ψήφιση της εκλογικής αναλογικής που πέρασε με απλή πλειοψηφία.

Και για να το επιτύχει αυτό δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ως προς το πολυσυζητημένο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μια πρόταση που θα βρει ευήκοα ώτα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τον λαό, εφόσον όμως δεν έχουν τελεσφορήσει οι δύο πρώτες προσπάθειες εκλογής από τη Βουλή.

Στην εκδήλωση που θα γίνει απόψε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου για συμβολικούς λόγους, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τη σχετική κυβερνητική πρόταση στην οποία κατέληξε ζυγίζοντας προηγουμένως όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, το Μαξίμου πιστεύει ότι η αναθεωρητική διαδικασία μπορεί να εντοπίσει σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και να μην καταλήξει σε μια άγονη διαδικασία αντιπαράθεσης όπως έγινε με τον εκλογικό νόμο.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Εάν τελικά ο Πρωθυπουργός καταθέσει μια ενδιάμεση πρόταση που εμπλέκει και το Κοινοβούλιο και τον λαό στη διαδικασία εκλογής Προέδρου, αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρήσει να διεμβολίσει και τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ως γνωστόν σχετική πρόταση έχει υιοθετήσει στο παρελθόν και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Επίσης, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει παρουσιάσει ως υπεύθυνος του αρμόδιου τομέα της ΝΔ σχετική πρόταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η διαδικασία εκλογής έχει ως αφετηρία της τη Βουλή, η οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει Πρόεδρο στις δύο πρώτες ψηφοφορίες από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή με τις ψήφους 200 βουλευτών. Εφόσον οι ψηφοφορίες δεν καταλήξουν στην εκλογή Προέδρου, τότε η ευθύνη μετατίθεται στον λαό.

Επιπλέον, εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σ’ αυτήν την ενδιάμεση πρόταση, θα περιορίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτές εστιάζονται –πρωτίστως από την ομάδα των 53 –στην απευθείας εκλογή από τη βάση.

Πάντως, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και παρόντος του Γιώργου Κατρούγκαλου, δεν διατυπώθηκαν ιδιαίτερες ενστάσεις από μέλη του οργάνου, καθώς όλα δείχνουν ότι προσανατολισμός της κυβέρνησης συνολικά είναι η ενίσχυση και όχι η αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως στις πρωθυπουργικές προτάσεις περιλαμβάνεται και η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση ότι όσοι το προτείνουν υποδεικνύουν και έχουν εξασφαλισμένη τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Επίσης, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να συμπεριλάβει στις προτάσεις του την ιδέα να μην πέφτει μια κυβέρνηση σε περίπτωση απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά να συνεχίζει τη θητεία της δημιουργώντας κοινοβουλευτικές συμμαχίες για κάθε νομοθέτημα ξεχωριστά.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται οπωσδήποτε η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατοχύρωση κοινωνικών αγαθών αλλά και η προστασία της εργασίας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ. Το Μαξίμου θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου που θα αγγίξει πολλά άρθρα του Συντάγματος και ζητήματα που ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκτός της αντίληψης της Αριστεράς. Και ο Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν στην αναθεωρητική διαδικασία. Κάτι που έκανε ήδη στο μήνυμά του για την 24η Ιουλίου λέγοντας πως η κυβέρνηση απευθύνει στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο πάνω στη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: Την Ελλάδα του 2021».

Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο το Σύνταγμα και την Αριστερά, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει επισήμως τις προτάσεις του και στα κομματικά στελέχη. Επίσης, μεθαύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει παρεμβάσεις για την ενίσχυση όσων συνταξιούχων έχουν χάσει το ΕΚΑΣ επιλέγοντας πιθανότατα την κάρτα σίτισης. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει και μια τελική συζήτηση για τις προτάσεις του Μαξίμου περί τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε ό,τι αφορά δε τη στάση της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πώς έφτασε η χώρα στο καθεστώς των capital controls, είναι βέβαιο ότι το Μαξίμου θα απορρίψει το αίτημα. Και όχι μόνο αυτό –θα περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για μια σειρά θεμάτων για τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΝΔ αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις (π.χ. θέμα Σκλαβούνη, «Κήρυκα Χανίων»).