Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου ελπίζει ο υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής –με θέμα την επεξεργασία νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εμπεριέχουν και τις τελευταίες διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» –ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο – Ιούνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως σε όλες τις ομιλίες του έχει επισημάνει τη σημασία του χρόνου.

Κι αυτό επειδή όπως εξήγησε «και οι θεσμοί καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση της κοινωνίας και ότι όσο περισσότερο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δύσκολο είναι να μετατρέψεις τον φαύλο κύκλο της ύφεσης σε ενάρετο». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι δανειστές έφυγαν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, για να τονίσει πως «από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για το τελικό κλείσιμο». Οπως είπε: «Πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό τρόπο για το πώς θα φθάσουμε στους στόχους, για το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ώς το 2018». Υπογράμμισε δε ότι η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό πάντως σημαίνει ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του Φεβρουαρίου.

«Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν για μήνες» ανέφερε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης στο πρακτορείο ειδήσεων MNI, τονίζοντας πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα προτού λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις. «Μια γρήγορη αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η Αθήνα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας» τόνισε, αφήνοντας να διαφανεί ότι επί του παρόντος ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει όχι μόνο μεγάλη απόσταση επί των προτάσεων αλλά και έλλειψη στοιχείων.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. «Οι θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική των πραγμάτων που προτείνουμε και δέχονται τις προθέσεις μας, αλλά λένε ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος ωστόσο έκανε και μια γενικότερη αναφορά, λέγοντας πως υπάρχουν ακόμα αρκετά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και πολλές συζητήσεις όχι μόνο για μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα αλλά και για μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σε αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη να γίνει πιο συγκεκριμένος στα «αγκάθια», ο υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός και χωρίς διάθεση να μπει σε λεπτομέρειες, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επέμεινε όμως στη σπουδαιότητα της αρχιτεκτονικής του προγράμματος, υποστηρίζοντας πως αν παρουσιάσεις μια βαθιά μεταρρύθμιση παίρνεις πολλούς πόντους για το μεταβατικό. «Ακριβώς επειδή είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση που εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να φθάσει μακροπρόθεσμα σε βιωσιμότητα, αυτό μας δίνει πόντους για το μεσοπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο» είπε, αποκαλύπτοντας ότι οι δανειστές συζητούν το 1% στις εργοδοτικές εισφορές ως σοβαρό μέτρο.