Επί χρόνια η Ελλάδα επωμίζεται μόνη τη φύλαξη των νοτιοανατολικών συνόρων της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των «28» για το μεταναστευτικό, το Μέσανατολικό, το θέμα του Ιράν και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδος στην κοινή πρόταση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για την αντιμετώπιση της εξωτερικής και της εξωτερικής πτυχής του προβλήματος, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδος να τηρεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της και ζήτησε την αλληλεγγύη και αρωγή όλων των εταίρων προς τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη συμ?ωνίας για μία δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη άμεσης και συνολικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, με σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Φλογαΐτης είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ολλανδίας, με τους οποίους, σε άριστο κλίμα, αντάλλαξε απόψεις για την εν εξελίξει μεταναστευτική-προσφυγική κρίση.

Είχε, επίσης, σύντομη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, που μετείχαν στην καθιερωμένη συνάντηση.