Και πριν, αλλά κυρίως μετά το σοκ και δέος της επτάχρονης κρίσης τείνουν να επικρατήσουν διάφορα «στερεότυπα» με σχηματικές γενικεύσεις και επικίνδυνες απλουστεύσεις, και κυρίως μακριά από τις αλήθειες και τα συγκεκριμένα παραδείγματα. Περιφέρονται στα ΜΜΕ διάφορα στερεότυπα με συνονθυλεύματα είτε από ψέματα είτε από μισές αλήθειες, που είναι χειρότερες από τα ψέματα. Με αφορισμούς, με μηδενισμούς, καταδίκες και αναθέματα για τη Μεταπολίτευση, τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Πολλά από τα «στερεότυπα» αυτά με τους συνακόλουθους αφορισμούς και τα συνακόλουθα αναθέματα αφορούν το ΠΑΣΟΚ με αιχμή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εμφανής στόχος ήταν και είναι η πολιτική και η ηθική του απαξίωση.

Παρ’ όλα αυτά ο Ανδρέας Παπανδρέου, χωρίς σχεδόν καμία υπεράσπιση, παίρνει μια «γλυκιά εκδίκηση» μέσα από την αλήθεια των λόγων και των έργων του. Αλλωστε ο ίδιος ο Ανδρέας όσο ζούσε δεν επεδίωξε ποτέ να οργανώσει την υστεροφημία του μέσα από ένα δίκτυο υμνογράφων και αγιογράφων, όπως έκαναν ή κάνουν άλλοι πολιτικοί. Ο Ανδρέας επιθυμούσε να συνομιλεί αυτοπροσώπως με την Ιστορία.

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ. Οι τιμητές, οι αρνητές και οι υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου με τους μύριους τόσους χαρακτηρισμούς, όπως «λαϊκιστής», «λαοπλάνος», «δημαγωγός», «κρατιστής», «αντι-ευρωπαϊστής», «ολετήρας», «φαύλος» κ.λπ. δεν έχουν καταφέρει να «σβήσουν το άστρο του». Δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν τον αυθεντικό του μύθο και την εγγραφή των προοδευτικών ιδεών του, των δημιουργικών του έργων και των λυτρωτικών πολιτικών του από τη σκέψη, το συναίσθημα και το βίωμα εκατομμυρίων Ελλήνων.

– Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πριν από λίγα χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες οι πολίτες αξιολογούν, κρίνουν και συγκρίνουν όλους τους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μια σαφέστατη υπεροχή παντού σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Η κατάταξή του διαχρονική στην πρώτη θέση από τον ελληνικό λαό είναι μια αποστομωτική απάντηση για τους εχθρούς και τους αντιπάλους του και μια λυτρωτική απάντηση για τους φίλους του.

Πιστεύω ότι «ΤΑ ΝΕΑ» με το συμβολικό τους αφιέρωμα σε τρεις σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις του Ανδρέα Παπανδρέου θα συμβάλουν καταλυτικά να σημάνει η αρχή μιας αντίστροφης μέτρησης για τις αλήθειες ενός πολιτικού ηγέτη χωρίς αγιογραφίες και λιβανωτούς.

– «ΤΑ ΝΕΑ» στο σημερινό τους αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και στον χαρισματικό ηγέτη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης Ανδρέα Παπανδρέου ρίχνουν τον προβολέα της αλήθειας και της μνήμης σε τρία κείμενα με ιστορική καταγραφή, που έχουν σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.