Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από tanea.gr.

20.50: Στη βραδινή του τηλεδιάσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έσφιξε την θηλιά γύρω από τις ελληνικές τράπεζες , καθώς αποφάσισε να αυξήσει το κούρεμα των ενέχυρων που καταθέτουν για να πάρουν ρευστότητα. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο το όριο παροχής ρευστότητας μέσω του ELA στα 89 δις ευρώ. Ο συνδυασμός των δυο σημαίνει ότι στην ουσία οι τράπεζες εχουν λιγότερη ρευστότητα διαθέσιμη από την ήδη πολύ περιορισμένη και θα χρειαστεί να καταθέσουν κι άλλους τίτλους ως ενέχυρα για να καλύψουν την έλλειψη. Για κάποια ή κάποιες τράπεζες αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες, καθώς δεν διαθέτουν πολλούς τέτοιους τίτλους.

20.42: «Οι πόρτες παραμένουν ανοικτές για συζητήσεις. Οι προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα δεν υπάρχουν επί του παρόντος. Ο έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να βάλει τις προτάσεις του στο τραπέζι αύριο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη και η άλλη οι μεταρρυθμίσεις. Είχαμε κάνει μία πολύ γενναιόδωρη πρόταση. Κάθε χώρα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί. Εχουμε ένα νόμισμα και θέλουμε να το κρατήσουμε» πρόσθεσε η καγκελάριος. Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, είπε: «Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χειριστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

20.36: «Τα ελληνικά κόμματα εξέφρασαν τη βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η πόρτα είναι ανοικτή για διαπραγματεύσεις. Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις. Λαμβάνουμε υπόψη το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος και το σεβόμαστε. Η Ευρώπη είναι δημοκρατία. Η αλληλεγγύη είναι παντού στην Ευρώπη και έτσι πρέπει να γίνεται και στο μέλλον. Αλλά πρέπει, επίσης, να υπάρχει και υπευθυνότητα» είπε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος», κατέληξε.

20.25: «Το όποιο νέο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους, παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο δημοψήφισμα», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σε επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

20.15: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξουν συμβιβασμό, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να επιλυθούν οι διαφορές. Χρειάζεται ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη και τη σταθερότητα» πρόσθεσε. «Η επίλυση της κρίσης είναι στο χέρι της Ελλάδας και των δανειστών της» κατέληξε ο κ. Ερνεστ.

19.55: Σε εξέλιξη είναι, στο Παρίσι, η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.

19.18: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πραγματοποιεί από τις 18.00 ώρα Φραγκφούρτης (19.00 ώρα Ελλάδας) μια τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τραπεζικές πηγές. Ο ELA παραμένει μέχρι στιγμής στο όριο των 89 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου και η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει πώς θα χειριστεί τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές.

19.12: Κλειστές οι τράπεζες Τρίτη και Τετάρτη – στα 60 ευρώ παραμένει το όριο αναλήψεων. Παρατείνεται με υπουργική απόφαση για δύο ακόμα ημέρες η τραπεζική αργία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μετά το τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στη διάρκεια των δύο επομένων ημερών (Τρίτη-Τετάρτη), θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, συντάσσεται και θα ανακοινωθεί η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε, επίσης ότι θα εκτιμηθεί και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.

18.55: Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν εκτίμησε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς μετά την απόρριψη της πρότασης των πιστωτών για τους όρους του πακέτου στήριξης της οικονομίας της και κάλεσε την Αθήνα και την ευρωζώνη να καταλήξουν σε μια νέα βιώσιμη συμφωνία. «Εάν δεν υπάρξει καμιά ένδειξη από τις συναντήσεις αυτές (σ.σ. το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής αύριο) ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη είναι έτοιμες να καθίσουν ξανά στο τραπέζι μπορούμε να αναμένουμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί ταχύτατα», ανέφερε ο Οσμπορν σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Χρειάζεται να επιδείξουμε ρεαλισμό, οι προοπτικές μιας ευτυχούς διευθέτησης αυτής της κρίσης δυστυχώς μειώνονται», συνέχισε. Ακόμη, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους για την βρετανική οικονομία.

18.50: «Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

18.45: Στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης θα μετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Στη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν οι μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα η πρόσκληση του Ντ. Τουσκ αναφέρει: «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις».

18.24: Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ορκίζεται στις 8 το βράδυ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

18.03: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, επισημαίνει ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα έκρινε πως έπρεπε επειγόντως να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση.

17.32: «Το ΔΝΤ έλαβε υπόψη του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν μας ζητηθεί» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

17.20: «Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για συννενόηση δυστυχώς γίνεται στο «και πέντε». Μας βρίσκει στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία. Αν είχε αναληφθεί νωρίτερα, όπως είχαμε ζητήσει, πολλά από όσα ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνεχίση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης και η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή τη λυτρωτική λύση η κυβέρνηση, έχει υποχρέωση να την υπηρετήσει χωρίς καθυστέρηση. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο.

17.12: «Η ΝΔ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο, είς βάρος της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο. «Ολες οι πολιτικές ηγεσίες του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να συμβάλουν και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε. Μια συμφωνία που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής. Θα συμβάλουμε από τη μεριά μας να υλοποιηθούν αυτά που αποφασίσαμε, με τον καλύτερο τρόπο».

17.05: «Επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα μηνύματα είναι αρνητικά. Θα πρέπει να διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές και να έχουμε μια θετική κατάληξη» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.

17.00: «Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο. «Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κάνεναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «είτε θα υπογράψουν μια επώδυνη συμφωνία με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, είτε θα δρομολογηθούν εξελίξεις χρεοκοπίας, με έξοδο από το ευρώ ή με διπλό νόμισμα, όπως λένε οι εταίροι».

16.56: «Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος. Ο Πρωθυπουργός αύριο στις Βρυξέλλες θα διαπραγματευθεί εξ ονόματος του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.

16.40: Ολοκληρώθηκε, μετά από περισσότερες από έξι ώρες, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

16.18: Προς παράταση της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα για μερικές ημέρες, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Για παράταση έως την Παρασκευή 10/06 ή την επόμενη Δευτέρα 13/06 έκανε λόγο μία από τις πηγές.

16.10: «Αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις που ξεπερνούν εκείνες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως μετέδωσε το Reuters. «Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι απόρριψη των κανόνων της νομισματικής ένωσης» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Ολες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια».

15.25: Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συμφώνησαν την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής.

15.02: «Η ψήφος υπέρ του «όχι» σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές και να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία» αναφέρει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

15.00: «Η Ελλάδα και η ευρωζώνη χρειάζεται να βρουν μια βιώσιμη λύση μετά την απόρριψη από τους Έλληνες της πρότασης διάσωσης στο δημοψήφισμα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ, η εκπρόσωπος του Κάμερον σημείωσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει μια ΕΕ με 28 μέλη.

14.48: Συνομιλία Τσίπρα – Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

14.44: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αλλάξει τη στάση της για την έκτακτη χρηματοδότηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι σωστό και συνάδει με τους κανόνες μας. Αλλά πρέπει κανείς κάθε φορά να παίρνει νέες αποφάσεις. Φοβάμαι πως η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν το καθιστά αυτό ευκολότερο για εμάς», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF, σχολιάζοντας την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA).

14.30: Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι οι συναντήσεις της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθούν σε υψηλόβαθμο επίπεδο την Τρίτη (Eurogroup και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής) θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας μια και καλή.

Με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, μία ημέρα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι αναφέρει:«Εάν μείνουμε αμέτοχοι, φυλακισμένοι των κανόνων και της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη τελείωσε. Το να χτίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο, μετά από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί» σημείωσε.

14.15: Μέσω τηλεδιάσκεψης αποφασίζει το απόγευμα η ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

14.00: Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρει: «Το “όχι” δίνει δυνατότητα διαφυγής από την παγίδα της ελληνικής οικονομίας»

13.59: Ντεϊσελμπλούμ: «Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν μας φέρνει πιο κοντά σε μια λύση»

13.50: Το γραφείο της γαλλικής προεδρίας αρνείται ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

13.40: Εκκληση στην Ελλάδα και στους εταίρους της στην ευρυζώνη να βρουν μια βιώσιμη λύση ζητά ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

13.30: Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.