Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές τour operators από τις ΗΠΑ προς έλληνες ξενοδόχους, λέει με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων)

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζονται στα εθνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα οποία αναπαράγονται εντός και εκτός της χώρας, σχετικά με ενημέρωση από tour operators των ΗΠΑ σε ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ότι τα εμβάσματα προς τη χώρα μας για πληρωμές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα θα μπλοκαριστούν στην Αμερική και δεν θα φτάσουν ποτέ στις ελληνικές τράπεζες και τους προμηθευτές, ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) διευκρινίζει ότι:

Βάσει του Ν. 393/1976, όπως ισχύει, οι tour operators όλων των 3ων χωρών εκτός Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται / συμβάλλονται με ελληνικά (ή ευρωπαϊκά) τουριστικά γραφεία για την πραγματοποίηση των οργανωμένων ταξιδίων (που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο υπηρεσίες, ήτοι μεταφορά, διαμονή, κλπ) των πελατών τους στη χώρα μας.

Επομένως, μόνο τα ελληνικά (ή ευρωπαϊκά) τουριστικά γραφεία έχουν δικαίωμα από το νόμο να προχωρούν σε συνεργασίες με tour operators 3ων χωρών.

Ο ΗΑΤΤΑ επικοινώνησε άμεσα με μέλη του (τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού), τα οποία διακινούν τον οργανωμένο τουρισμό της Ελλάδας και όπως ενημερώθηκε, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κανένα θέμα πληρωμών και όλα τα τουριστικά γραφεία λαμβάνουν κανονικά εμβάσματα για τις υπηρεσίες τους από όλες τις χώρες του κόσμου.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους για απόλυτη ψυχραιμία και προσπάθεια μη διασποράς ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων, προκειμένου να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο ελληνικός τουρισμός και να μην δίνεται έρεισμα στους συνεργάτες/ πελάτες του εξωτερικού να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέτοιες τοποθετήσεις προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια και επ’ ουδενί δεν συμβάλλουν θετικά στην ομαλή λειτουργία του ελληνικού τουρισμού».

Νωρίτερα, είχε δημιουργηθεί αναστάτωση καθώς όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν την Τετάρτη τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με ελληνες ξενοδόχους, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι αυτές θα δεσμεύονταν, δεδομένου ότι η χώρα δεν πλήρωσε τη δόση της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως υποστήριξαν οι αμερικανοί tour operators, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη κι αν βάλουν τώρα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων ξενοδόχων, αυτά να παραμείνουν δεσμευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ετσι, η πρότασή τους προς τους ξενοδόχους ήταν να υπάρξει μια αναμονή ολίγων ημερών μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως το Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ διέψευσε τις φήμες ότι το Ταμείο παρακρατεί τις πληρωμές αμερικανών tour operators σε ελληνικά ξενοδοχεία.