Σε περιορισμό στην κίνηση των φαρμάκων έχουν προχωρήσει οι φαρμακοποιοί, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν την επάρκεια στα ράφια τους. Είναι ενδεικτικό ότι μερίδα φαρμακοποιών δεν εκτελεί τρίμηνες συνταγές, δίνοντας φάρμακα με το σταγονόμετρο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του συστήνει στους γιατρούς να συνταγογραφούν «με επιστημονικό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά όχι με τα αιτήματα των ασθενών», ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα ελλείψεων.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής διαβεβαιώνει ότι η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα είναι φυσιολογική, μετά και τις σχετικές δεσμεύσεις που έλαβε από τους εκπροσώπους του κλάδου –φαρμακοβιομηχανία, φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες –για ομαλό εφοδιασμό με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ενεργοποίηση ενός plan b, όπως είναι για παράδειγμα το πάγωμα των παράλληλων εξαγωγών.

Στο μεταξύ, με σκοπό τη διασφάλιση της ρευστότητας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πλήρωσε χθες 75 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς, ενώ αναμένεται να καταβάλει και 46 εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες.