Δεν μειώνεται το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών από τα ΑΤΜ διαβεβαίωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα. Το οικονομικό επιτελείο είχε δεχθεί νωρίτερα εισηγήσεις για μείωση ακόμη και στα 20 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σκληραίνουν τη στάση τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έναντι της κυβερνητικής επιλογής για δημοψήφισμα, καθώς με δηλώσεις τους σειρά ηγετών χωρών της Ε.Ε. και υψηλόβαθμων στελεχών των ευρωπαϊκών οργάνων επισημαίνουν πως το ερώτημα είναι για το ευρώ.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι προσπάθειες να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας ώστε να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Σε κοινή γραμμή εμφανίστηκαν την Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

«Έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης στο ευρώ» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα. «Είναι δικαίωμα οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικαίωμα των άλλων 18 κρατών να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να προστατευθούμε» σχολίασε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γκάμπριελ μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος υπήρξε επικριτική για τη στάση της Ελλάδας. «Δεν είχε διάθεση συμβιβασμού. Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να συγκαλέσουμε μια νέα Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε επίσης πως το πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τρίτης. «Δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεση χρηματοδότηση» πρόσθεσε, λέγοντας πάντως ότι εάν μετά το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει νέες διαπραγματεύσεις «δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε».

«Η Ελλάδα ψηφίζει μέσα ή έξω από το ευρώ. Ψήφος υπέρ του όχι συνιστά ξεκάθαρη απόφαση κατά της παραμονής στο ευρώ» υπήρξε η σαφέστερη τοποθέτηση του κ. Γκάμπριελ, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

«Το θέμα είναι ότι το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ντέρμπι Κομισιόν εναντίον Τσίπρα, αλλά ευρώ εναντίον δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή» ανέφερε από την πλευρά του και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Λίγο νωρίτερα την Δευτέρα, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κομισιόν κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και ήταν και αυτός κατηγορηματικός ως προς την έκβαση του δημοψηφίσματος. «Ένα όχι στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη» σημείωσε. Όπως μάλιστα πρόσθεσε όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι επί της ουσίας οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε.

«Έκανα τα πάντα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για την Ελλάδα και δεν μας αξίζει αυτή η επικριτική στάση, ούτε σε μένα, ούτε στον κ. Ντεϊσελμπλούμ» είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Δηλώνοντας προδομένος από την ελληνική πλευρά και τον κ. Τσίπρα, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: «Οι ελληνικές αρχές αποχώρησαν απροσδόκητα από τις διαπραγματεύσεις, που δεν είχαν ολοκληρωθεί».

Από ελληνικής πλευράς, ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν πριν τη συνέντευξή του, ανέφερε πως ο ίδιος ως ευρωπαίος πολίτης οφείλει να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος.

Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση ότι το να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης. Επανέλαβε επίσης το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, αίτημα που υπέβαλε εκ νέου και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο, μετά την λήξη της συνέντευξης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκδόθηκε μία σκληρή ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με την οποία τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς για έλλειψη ειλικρίνειας. «Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια» ανέφερε.

Στο μεταξύ, μετά τις δηλώσεις το πρωΐ της Δευτέρας περί δημοψηφίσματος που αφορά την παραμονή του ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα. Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να εργαστούν στην κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας.

«Συμφώνησαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να διευκολύνουν την επανέναρξη των συζητήσεων ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση όσο το δυνατό συντομότερα και να διασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα», είπε συνεργάτης του Ολάντ.

«Έχουμε αφήσει ανοικτές όλες τις πόρτες, είμαστε πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις κάθε ώρα και στιγμή» ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει Grexit και στόχος είναι η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι τμήμα της ευρωζώνης.