Η Ευρώπη αναπνέει, η Ελλάδα πνίγεται. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Σε γενικές γραμμές, ο γάλλος επίτροπος σκιαγράφησε δύο εικόνες: η μία αφορά σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες ωθούμενες από μια μάλλον θετική διεθνή οικονομική συγκυρία βλέπουν τον εθνικό πλούτο τους να αυξάνεται, τα κρατικά ελλείμματα να μειώνονται και τη δανειοληπτική τους ικανότητα να τονώνεται· η δεύτερη αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και είναι εξαιρετικά θολή αφού, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Επιτροπής, συνεπεία της πολιτικής αστάθειας οι αναπτυξιακές προοπτικές φθίνουν, τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξάνονται και η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ.

Κατά τον γάλλο επίτροπο η επιδείνωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, ήτοι στη διενέργεια των πρόωρων εκλογών και στην ανακοπή των μεταρρυθμίσεων, τόσο πριν όσο και μετά την προσφυγή στις κάλπες.

Η εν λόγω εικόνα δεν βελτιώθηκε μετά το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε χθες για περίπου δύο ώρες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αφού συναντήθηκε με τον Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» και ότι αναμένει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας «να την επιβεβαιώσει».

Ως προς τα οικονομικά στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, εντύπωση ασφαλώς προξενεί η μεγάλη μείωση των προσδοκώμενων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2015. Η Επιτροπή τον προσδιόρισε χθες στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ προ τριμήνου τον ανέβαζε στο 2,5%. Η ελλιπής ανάπτυξη επηρεάζει φυσικά τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Ετσι, η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 έκλεισε στο -3,5% του ΑΕΠ. Επίσης τονίζει ότι δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς την «έγκαιρη εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 και το 2016 θα μειωθεί στο -2,1% του ΑΕΠ και στο -2,2% του ΑΕΠ, αντιστοίχως». Το έλλειμμα αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στα χαμηλότερα από το αναμενόμενο έσοδα, λόγω της χαμηλής προοπτικής ανάπτυξης και της χαμηλής εισπραξιμότητας το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Επιτροπή επισημαίνει στις χθεσινές εκτιμήσεις της ότι ωφελούνται ταυτόχρονα από πολλούς ευνοϊκούς παράγοντες με αποτέλεσμα την τόνωση των αναπτυξιακών προοπτικών τους. «Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σχετικά χαμηλές, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σταθερή, το ευρώ εξακολουθεί να υποτιμάται και οι οικονομικές πολιτικές στην ΕΕ είναι υποστηρικτικές» υπογραμμίζει η Επιτροπή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στον νομισματικό τομέα «η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμβάλλοντας στη μείωση των επιτοκίων και σε προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών».